Post entry

EpiCept - Tankar om dagens PM

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Morgonens PM kom lite oväntat för undertecknad, men vilket trevligt PM!

Här har vi väntat på avtalet för EU och därefter sett fram emot att se EpiCept sälja Ceplene själva i Nordamerika vid de ev. godkännandena där när vi plötsligt får ett PM som öppnar upp en marknad som jag själv sett ligga längre fram i tiden: Sydamerika, Japan, Kanada, Australien och Israel. Vi pratar här om totalt 572 miljoner människor, nästan dubbla invånarantalet mot USA där antalet nya AML-patienter årligen uppgår till ca 12.000 personer. Dagens PM öppnar alltså upp en marknad med ca 24.000 ytterligare patienter + de redan befintliga 16.400 årliga fallen här i EU (och de 47.000 som redan har AML) och Ceplene kommer att kunna börja säljas omedelbart då lagret i Storbritannien redan har medicinen på hyllorna. Med avtalet med brittiska Idis förstår jag plötsligt varför lagret ligger just där. Jag förstår också varför Jack sa att Ceplene kommer finnas tillgängligt under Q2 oavsett om har en partner eller inte.

Anledningarna, som jag tror, till att även EU inkluderades i avtalet är för att de BP som man förhandlar om det ”riktiga” avtalet med troligtvis själva vill ta så stor del av kakan som möjligt, något som EpiCept totalvägrar. Ceplene ÄR godkänt och det finns ingen som helst anledning för EpiCept att ta vilket skambud som helst. Därför ser jag dagens PM som en mycket skarp markering från EpiCept gentemot de bolag de förhandlar med att det är lika bra att de lägger av med skambuden och går med på skälig ersättning. En annan möjlig anledning är påtryckningar från hematologiföreningarna här i EU som är mycket väl medvetna om att Ceplene finns färdigt och som garanterat legat på EpiCept att få till stånd en försäljning utan partner.

Frågan är, hur stor kommer denna ”vid-sidan-om-avtalet-marknaden” att bli? Jag tror faktiskt den kan komma att överraska. Jag menar, vilken hematolog med AML-patienter som vet om Ceplene skulle INTE föreskriva medicinen åt sin patient?

Många tolkar dagens PM som något negativt, att det betyder att det ”riktiga” avtalet är långt bort ännu, men det de inte tänker på då är ju att pengarna kommer trilla in från en rätt betydande marknad som vi ju inte ens räknat med än + det som kommer att säljas i EU. Frågan är ju om det hela inte snarare kommer att skynda på avtalsprocessen då BP ser att EpiCept säljer själva och att de därmed går miste om intäkter. Bollen har troligtvis legat hos EpiCept ett tag, föreställer mig hur BP har rullat fram sina skambud som EpiCept nekat. Med dagens PM passar EpiCept tillbaka bollen till BP via en stenhård bredsida och det är nu upp till BP att ta ställning till hur man ska göra.

Stämman senare i eftermiddag ska avlyssnas via webcasten, ska bli intressant att höra vad de har för kommentarer kring dagens PM och om de har hunnit titta på vilka försäljningssiffror som skulle kunna bli aktuella. Därefter har vi i slutet av veckan mötet i Berlin att se fram emot och bl.a. planen för kommersialiseringen av Ceplene. Kort sagt är det mycket på gång nu och det känns som om vi för en gångs skull har lite vind i seglen.

Allt gott!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?