EpiCept & tålamod
2009-02-16 20:34, Edited at: 2010-06-11 12:04Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Bloggsignaturen "aktiealex" är orolig över sitt innehav i EpiCept och jag kan ärligt erkänna att det är jag med, men min specifika oro förklarar jag dock längre ner i denna blogg. En sak är dock säker. Att vara aktieägare i EpiCept innebär sannerligen påfrestningar för ens tålamod.
EpiCepts konvertibelemission slog ju nyligen till som en bomb på börsen, vilket resulterade i att det senaste uppbyggda "fundamentala" värdet från den positiva fas II-studien för smärtkrämen NP-1 samt den amerikanska läkemedelsmyndighetens positiva utlåtande angående en registreringsansökan för Ceplene - jämnades med marken. Man slutar aldrig att förvånas över den kvartalskapitalism som präglar börsen.
EpiCept har dock nu finanserna i skick, åtminstone tills en bra bit förbi det första halvåret. Stabila finanser är givetvis goda nyheter men det som förvånar en aning är storleken på konvertibelemissionen.
Marknaden misstänker uppenbarligen att det förväntade partneravtalet för Ceplene och den europeiska marknaden dröjer, men EpiCept har dock nyligen informerat om att ett partneravtal fortsättningsvis förväntas bli klart under innevarande kvartal. Beräknade tidsangivelser och utfall brukar dock, mer i regel än undantag, inte överensstämma så bra när VDn Jack Talley blickar in i sin kristallkula. Detta innebär att det finns viss risk för ytterligare förseningar men personligen tror jag att det finns en annan strategi bakom konvertibelemissionen.
Normalt sätt så består forskningsbolagens livsnerv av nyemissioner, milstolpsbetalningar samt upfront-betalningar kopplade till deras läkemedelskandidater. EpiCept har dock ett färdigt läkemedel redo för lansering, vilket gör att ett positivt kassaflöde har börjat skönjas i horisonten. Behovet av en stor upfront på bekostnad av royalty är således inte så stort, utan tvärtom skulle en större royalty på bekostnad av lägre upfront få positivare effekt för EpiCept.
Om vi blygsamt räknar med att EpiCept lyckas förhandla sig fram till en royalty på 20 procent istället för 10, skulle det innebära cirka 15 MUSD mer per år när försäljningen når beräknad topp. Detta skulle alltså resultera i en vinstökning med drygt 120 MSEK per år. Jag tycker således i jämförelse med dagens börsvärde, att detta ser betydligt attraktivare ut än att ledningen istället skulle förhandla sig fram till en högre upfront på bekostnad av royalty. Ytterligare så beräknas ju bolaget lite senare i år även få ett partneravtal för NP-1 med efterföljande upfront och royalty samt erhålla en milstolpsbetalning från Myriad på 4-5 MUSD när Azixa påbörjar fas III-studier. Eventuellt kan det även trilla in intäkter från försäljningen av asap-plattformen.
Ett annat scenario är givetvis att EpiCept själva, utan hjälp av partner, kommer att genomföra fas III-studier för Ceplene mot 3 andra blodsjukdomar. Jag har för mig att Talley vid tidigare uttalande, efter EMEAs första negativa bedömning för Ceplene mot AML, avslöjade att ytterligare fas III-studier skulle kosta cirka 20 MUSD. Detta skulle i såfall gissningsvis innebära cirka 60 MUSD i kostnader för Ceplene mot övriga blodsjukdomar, vilket i såfall självklart orsakar kapitalbehov för bolaget. I mitt spekulationsscenario utgår jag dock ifrån att partnern för Ceplene och AML även är med i dessa övriga studier, sannolikt då även här till ett resultat av låg upfront och hygglig royalty då det finns en risk att utfallet inte blir det förväntade. Om partnern är involverad i dessa så finns det också sannolika skäl att tro att just dessa pågående förhandlingar är orsaken till att avtalet försenats.
Förhoppningsvis så lever alltså EpiCept på grön kvist ett bra tag framåt, kanske t.o.m. så länge tills ett positivt kassaflöde kan nås tack vare försäljningen av Ceplene i Europa. Under nästa år kan även Ceplene (AML) bli godkänt i USA och Kanada och med lite tur så kan även Azixa stå nära ett godkännande vilket självklart skulle trimma upp förväntningarna kring bolaget.
Jag tycker att EpiCept känns superintressant, främst tack vare att Ceplene är ett godkänt läkemedel redo för marknaden, flera andra högintressanta läkemedelskandidater finns i klinik samt att finanserna nu är tryggade. I nuvarande börsläge kanske inte någon raketfärd uppstår för aktien men i takt med nyhetsflödet tror jag dock att resan norrut kan bli angenäm. Som en liten option så finns ju även möjligheten att EpiCept blir uppköpta och då lär i alla fall aktien med hög fart penetrera stratosfären. Slutligen så var det ju avslöjandet - vad jag är orolig över?
Jag är faktiskt lite orolig över att när partneravtalet är klart, så kommer inte EpiCept att offentliggöra hur stor royalty bolaget får, utan ledningen kommer att avslöja att royaltysatsen är "tvåsiffrigt". Med tanke på marknadens svala förtroende för bolaget finns det således en kortsiktig risk att marknaden tolkar detta negativt. Långsiktigt är jag dock inte orolig för "sooner or later" syns ju detta i resultaträkningen.
Slutligen undrar jag över en sak som kanske någon annan skulle kunna hjälpa mig på traven med. Det spekuleras ofta om en rätt så blygsam royalty, mellan 15-20 procent. Det jag undrar är, borde inte royaltyprocenten bli högre när det endast rör sig om ett distributions- och marknadsföringsavtal? Det krävs ju knappast någon stor säljstyrka för Ceplene och konkurrenter saknas ju? Som jämförelse så avslöjade biomaterialbolaget Artimplant ifjol när de tecknade ett distributionsavtal med ett amerikanskt bolag inom veterinärmedicin att marginalerna var över 50 procent. Detta rör sig dock om ett implantat men borde inte förhållandena vara likartade?