Post entry

EpiCept rykte...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det ryktas nu på aktieforumet börssnack att EpiCepts partneravtal för Ceplene och den europeiska marknaden är klart. Partnern är AstraZeneca och avtalet lär ha skrivits under den 24 januari och kommer att presenteras i samband med AstraZenecas bokslut imorgon!

Om "ryktet" stämmer så kommer EpiCept att få en upfront-betalning på 35 miljoner USD och en royalty på 25 procent på framtida försäljning. Ytterligare kommer AstraZeneca att stå för de kommande fas III-studierna för Ceplene mot andra blodsjukdomar och nya läkemedel från dessa studier kommer att ägas av AstraZeneca men EpiCept kommer att erhålla en royalty även här på 25 procent.

Vad skall vi då tycka om detta "rykte"?

Först och främst så är tyvärr skribenten illa ute då denne uppges arbeta på just AstraZeneca och då denne nu offentliggör denna information. Då dessa uppgifter är konfidentiella innan ett pressmeddelande kommit från berörda bolag riskerar skribenten åtal, antingen för vilseledande uppgifter eller för att "läcka" information till marknaden. Ryktet är dock så pass väl skrivet att det faktiskt skulle kunna vara sant och är det sant så lär det hända grejer imorgon.

En upfront på 35 miljoner dollar innebär ju att kassan i så fall skulle uppgå till cirka 60 procent av nuvarande börsvärde, vilket omedelbart skulle få aktien att fjädra upp. Ytterligare är ju inte heller en royalty på 25 procent fy skam eftersom det med en toppförsäljning på 150 miljoner USD skulle innebära årliga royalties till EpiCept på 37,5 miljoner USD eller cirka 300 miljoner kronor. Då nu EpiCept omstrukturerar vilket kommer att få ner burn-rate till 1,25 miljoner USD per månad så möjliggör avtalet en vinst kring 200 miljoner kronor per år när Ceplene alltså når toppförsäljning. Ytterligare som en flytväst så räcker intäkten från upfront i drygt 2 år, ifall EpiCept inte skulle få några andra intäkter.

En royalty på 25 procent känns kanske inledningsvis lite snål men samtidigt så innehåller framtida försäljning av Ceplene för andra blodsjukdomar också en royalty på 25 procent, vilket måste sägas vara högt ifall AstraZeneca kommer att stå för utvecklingskostnaderna under kommande studier. Skulle samtliga läkemedelskandidater med Ceplene nå marknaden skulle det uppskattningsvis röra sig om en marknadspotential i Europa värd cirka 400 miljoner dollar per år och en royalty till EpiCept på 100 miljoner USD. Det skulle i så fall i jämförelse med nuvarande börsvärde innebära rena rama fantasisummorna i vinster.

Nu är ju detta bara ett rykte men vi kan ju för intressets skull späda på med gårdagens nyhet gällande de positiva data från smärtkrämen NP-1. Här väntas också ett partneravtal kunna presenteras under innevarande år och då studieresultaten visade att NP-1 hade bättre säkerhetsprofil än marknadsledaren Gabapentin och att krämen dessutom visade på minst lika bra effekt bör det finnas potential till ett lukrativt avtal även här. Vi bör ju vara uppmärksamma på att NP-1 är en kräm och inte tas oralt, vilket i effektjämförelsen med Gabapentin övertygar eftersom det generellt sätt bör vara svårare med utvärtesbehandling än invärtes. Att spekulera i kommande avtal för NP-1 är dock svårt men ledningens bedömning är att den addressbara marknaden uppgår till 0,5 - 1 miljard USD. I jämförelse med Ceplene så stöter dock NP-1 på rätt så omfattande konkurrens men ändå finns det förutsättningar för en hyfsad upfront samt royalty.

Till sist så är ju även forskningsplattformen ASAP till salu och denna är ju knappast värdelös eftersom den framgångsrikt tagit fram både cancerläkemedelskandidaterna Azixa samt EPC 2407. Vid en tidigare telefonkonferens har ledningen yppat att just ASAP:s värde torde vara rätt betydande och uppskattningsvis skulle EpiCept kanske kunna erhålla 20-40 miljoner USD vid försäljning.

Att blogga på ett rykte känns dock kanske inte så övertygande men samtidigt så skulle det som aktieägare kännas rätt så fantastiskt om det verkligen fanns en sanning i detta. Imorgon vet vi svaret...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?