Post entry

EpiCept rycker i startblocken

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Idag pressmeddelade EpiCept att de kommer att presentera nya djupgående datan för Crinobulin (EPC 2407) vid onkologikonferensen ASCO i Orlando, Florida som pågår mellan 29 maj och 2 juni. Presentationen kommer att bli intressant, särskilt eftersom Crinobulin tidigare lyfts fram som en substans med högre effektivitet och bättre säkerhet än andra VDAn som befinner sig i klinik.

I pressmeddelandet avslöjar bl a ledningen att Crinobulin uppnått uppmuntrande resultat inom levercancer och läser vi abstraktet till ASCO-presentationen framkommer att samtliga (2) patienter i studien med diagnosen levercancer uppnått "notable stable disease and clear clinical benefit". Dessa datan måste således ses som mycket lovande, särskilt eftersom Crinobulin studerats som monoterapi och då kombinerade fas Ib-studier nu väntar tillsammans med andra kemoterapier blir således fortsättningsstudierna mycket spännande. Levercancer är också en mycket dyster diagnos då endast 10-20 procent av patienterna blir botade via operation medans de övriga vanligtvis dör efter 3-6 månader.

Crinobulin har dock testats i fas Ia för ett antal cancerdiagnoser och personligen hoppas jag på att substansen fortsatt att visa effekt hos patienter med lungcancer. Det är nämligen inom denna diagnos som Crinobulin visat ypperliga resultat i preklinik där substansen i djurstudier uppnådde regression i tumörer inom samtliga tio djurstudier och där hela 40 procent blev tumörfria. Dessa prekliniska resultat uppmärksammades även och inför fas 1-studierna så bedömde konsultbolaget Thomsom Pharma att Crinobulin var en av de 5 mest lovande substanserna som var på väg in i fas 1-studier.

Som aktieägare känns det givetvis tryggt att Crinobulin visar lovande resultat, även fastän preparatet har långt kvar till marknaden. Lovande studieresultat är självklart värdeuppbyggande och det kommer att bli högintressant att följa den väg ledningen väljer att ta med substansen då fas II-studier kommer att påbörjas, sannolikt under nästa år. Dagens pressmeddelande och abstraktet till ASCO-mötet skvallrar åtminstone om att levercancer sannolikt kommer att ingå i fas II-studierna men högst troligt kommer även fler indikationer att bli aktuella.

Gräver vi lite djupare i EpiCepts värdeportfölj så riktas blickarna mot ASAP-plattformen som alltså bolaget bestämt sig för att sälja, alternativt licensiera ut. Då ASAP lyckats screena fram såväl Crinobulin som Azixa, är kommande studiedatan av intresse i marknadsföringssyfte inför försäljningen. Hur mycket EpiCept kommer att få för plattformen är dock svårt att sia om men det bör finnas ett hyfsat värde och ett stort intresse då det idagsläget finns få plattformar med samma kaliber tillgängliga på marknaden. Som vägledning för en värdering så köpte EpiCept (dåvarande Maxim) plattformen år 2000 i samband med förvärvet av Cytovia. Priset som Maxim betalade för bolaget var cirka 650 Mkr och köpet omfattade i praktiken just plattformen, eftersom Cytovia inte hade några substanser i klinik. Köpet betalades dock med 1,5 miljoner aktier och då bioteknikbolagen vid milleniumskiftet var generellt upphaussade så kanske vi skall ta summan med en nypa salt, men kryddan i EpiCepts värdeportfölj är bevisligen inte värdelös.

Hur aktien kommer att reagera på dagens pressrealease är svårt att estimera, särskilt då aktien stigit rätt hyfsat den senaste tiden. Agendan framöver är dock intressant med ASCO-mötet, med årsstämman den 2 juni och med "lanseringen" av Ceplene under hematologikongressen EHA i Berlin med början 5 juni, så det finns god grund för spekuleringar som kan gynna aktien de närmaste veckorna. Skulle därtill det efterlängtade partneravtalet för Ceplene presenteras till gynnsamma villkor skulle aktien sannolikt lämna startblocken likt en dopad Ben Johnson och eventuellt rusa förbi den första 100-procentiga mållinjen i hög fart.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?