Post entry

EpiCept & rumours

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Som bekant så bubblade det till rejält i epiceptgrytan på andra sidan Atlanten i fredags och frågan är vad som orsakade att aktien mellan varven var upp med över 40 procent? Kan det faktiskt ha varit en liten kommentar postad på en amerikansk blogg?

Med den pipeline av händelser som EpiCept sitter på finns det gott om lättantändlig ströved lite varstans som kan skapa ryktesspridning kring det svensk/amerikanska forskningsbolaget. Men det finns också skäl att misstänka att ryktena snabbt kan brinna upp utan att skapa någon hållbar kursuppgång och letar man efter roten till vissa vedträn känns dessa knappast så speciellt förtroendeingivande.

På den amerikanska bloggsajten "Seeking Alpha" publiceras bl a bloggar från VFC's STOCK HOUSE, som är namnet på en bloggskribent som skriver initierat om mindre biotech-bolag i USA och som publicerat en mängd mycket intressanta bloggar om EpiCept. I en kommentar på "Seeking Alpha" till bloggen "EpiCept Trading on High Volume" finns en kommentar skriven av Thorwald Olsson, där Thorwald hänvisar till en pålitlig källa att Bristol Myers Squibb kommer att lägga ett bud på EpiCept före den sista juli med ett budpris på 18 kronor per aktie.

För några dagar sedan postades även ett osignerat inlägg på det svenska aktieforumet vcw.se där skribenten uppenbarligen lyssnade på en presentation som Myriad Genetics genomförde. Som bekant har EpiCept licensierat ut cancerpreparatet Azixa till Myriad och substansen befinner sig just nu i fas II-studier, varav resultat från dessa förväntas kommuniceras innan årets slut. Azixa kan komma att få ett stort värde för EpiCept vid ett framtida marknadsgodkännande då den potentiella marknaden i USA uppgår till cirka 3 miljarder dollar och med en royaltysats på någonstans mellan 5 och 10 procent, skulle en lyckosam försäljning således resultera i ett präktigt cash-flow även för EpiCept. Enligt skribenten på vcw.se lär Myriads VD ha varit lyrisk över Azixa och varit övertygad över att substansen kommer att visa tillfredställande resultat när studierna är klara, vilket skulle kunna innebära ett marknadsgodkännande i USA redan under nästa år, detta tack vare att fas II-studierna varit omfattande samt tack vare att det finns ett enormt behov av medicinen inom indikationen hjärncancer, vilket skulle öppna upp för ett godkännande av FDA. En sådan "nyhet" skulle alltså garanterat vara kurspåverkande för EpiCept.

Med uppköpsrykten och en azixalyrisk VD kan man således förstå ifall aktien rycker till lite extra, men risken är dessvärre stor för att allt är en enda stor bluff, iscensatt av någon girigbuk som försöker tjäna en hacka på marknadens snabba rörelser. Gräver vi i signaturen Thorwalds profil som finns registrerad på Seeking Alpha ser den väldigt rörig ut och gräver vi lite till dyker det upp info som avslöjar att skribenten tidigare varit en reporter för Dagens Nyheter och nu skriver filosofiskt kryddade allmänna bloggar. I sin profil på Seeking Alpha öppnar dock skribenten upp med den filosofiska inledningen att "Börsen - är en spegelbild av människor".

Med full respekt för den verklige Thorwald Olsson, misstänker jag i fallet "kommentaren på Seeking Alpha" att profilen där är upplagd av en bluffare som aktivt och kreativt använder sig av copy & paste och som lånat den ursprunglige bloggarens namn och identitet.Det kanske t o m är samme osignerade skribent som postat inlägg på vcw.se angående den lyriske VDn från Myriad. Nu kan ju givetvis även skribenten på vcw ha sanningsenlig info eftersom det faktiskt är troligt att Myriads VD är lyrisk över Azixa, men då det saknas signatur till inlägget bör man ta det med en STOR nypa salt. Som en ytterligare kommentar till just aktieforumet vcw, kan jag bara inte fatta varför det överhuvudtaget godkänns osignerade inlägg. Det är ju helt uppenbart att det förekommer "push & dump" i stor skala och oftast är det sannolikt skribenter som konsekvent publicerar inlägg och har dialog med sig själva, givetvis med haussande eller baissande underton.

Att då EpiCept blir måltavla för dessa ryktesförfattare är givetvis enkelt att förstå, för bolaget har ju en fullspäckad agenda framför sig som kan trigga upp en bred ryktesflora och börsvärdet återspeglar idag endast en bråkdel av ett positivt utfall från några av dessa händelser. Personligen ser jag också med stor spänning fram emot de närmaste månaderna men även fastän det finns tillräckligt med värden för att locka fram budgivare kring EpiCept tror jag att det är bäst att för säkerhets skull dämpa lite av våra förväntningar, särskilt när det dyker upp svenska ryktesspridare på amerikanska forum. Visserligen är det bra att ha visioner, men att lämna allt förnuft över till rykten och förhoppningar riskerar endast att återbelönas med små knockoutslag av besvikelser. Att tatuera in manövern kritisk granskning i ryggraden är då bättre att rekommendera, för positiva överraskelser från låga förväntningar ger oftast störst genomslag för vårt välmående!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?