Post entry

Epicept - Ris och ros

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter en intervju av Direkt med EpiCepts VD Jack Talley igår släpptes en rad pressmeddelanden. Dessutom tog Veckans Affärer tillfället i akt och publicerade en rekomendation för bolaget, där Jill Bederoff å VA's vägnar upprepar fortsatt KÖP i aktien. Reaktionerna lät inte vänta på sig... både uttryckt i aktiekursen och på diverse börschattar och forum. Mina åsikter efterlystes ganska snart efter pressmeddelandena hade publicerats, vilket jag uppskattar. Jag skrev en kort notis om mina generella synpunkter av nyheterna som framkom och förde en del diskussioner med skribenter. Som vanligt framkommer det två ringhörnor i diskussioner kring bolaget, och gråzonerna framgår som få.

I baissarnas åsikter går det att utröna:
- Försening på NP-1 avtal
- BP värderar NP-1 lågt
- Annalkande nyemission eller private placement
- Ännu ett brustet "löfte" från VD Jack Talley

I haussarnas åsikter går det att utröna:
- Bra hastighet på Europa lanseringen
- Ställningstagande från ledning att NP-1 inte REAs ut
- Bra med intresse för Ceplene marknad i USA
- Azixa kommer lyfta aktiekursen

Mina synpunkter och ställningstagande

Av de 4 st pressmeddelanden som släpptes framgick det för mig inte mycket ny information.
Jag hade förväntat mig att kassan skulle sina framåt mitten av Juli månad.
Jag hade räknat med att doseringen av första patienten i Azixa fas III skulle generera 4-6 miljoner dollar
Jag hade räknat med en upfront för NP-1 mellan 20-40 miljoner dollar.
Jag hade en tyskland lansering i åtanke i maj månad.

Det som var nytt, var informationen att man hade flera intressenter som var villiga att ta över USA marknaden för Ceplene och att man skulle överväga detta om tillräckligt intressanta bud dök upp och att NP-1 avtal möjligt skulle kunna förskjutas till år 2011.

Däremot så pratar Jack Talley, återigen, om en Europa marknad på 200 miljoner dollar. DETTA anser jag är frustrerande... vi har nu hört bud i ordningen som följer: 200, 150, 100 och nu 200 (igen). Detta utgör en väsentlig skillnad för mig, då 100 MUSD knappt når fram till break-even och 200 MUSD representerar en vinst på nästan 0,5$ per aktie.

Vad var då positivt? Ja, dels det faktum att man nu återigen pratar om 200 MUSD i peak-sale, att Europa lanseringen går fort fram (snabbare än förväntat), att man till och med börjar prata om lansering i Australien och att man förväntar att Azixa ska gå in i fas III redan i år.

Sen kan man läsa in mycket mellan raderna, som alltid, på en intervju med Jack Talley. Han nämner tex vis att bolaget inte bär eller brister med avseende på NP-1 avtal i år eller ej. Kaxigt sagt tycker jag. Att han väljer att avslöja att vi nöjer oss inte med mindre än 20 miljoner dollar upfront för NP-1. Dumdristigt uttalande tycker jag, men ändå med klang att dom inte bedriver någon lågpris verksamhet.

Att Jill Bederoff och Veckans Affärer upplever aktien och bolagets värdering som låg framgår för mig som kan hantera en miniräknare och prognosverktyg som självklara. Vad Jill Bederoff inte väger in i sin värdering av bolaget är börspsykologi och förtroenderabbatt. Stundande NE eller PP tynger givetvis varvid jag hellre anser att bolaget skulle gå ut med pressmeddelande om nedlagt ATM program och en bryggfinansiering (lån) på 15 miljoner doller. Det i mitt tycke borde räcka dels tills ytterligare milstenar kommer in från Myriad samt GNI men även en utdragen NP-1 process. Royalty intäkter kommer även det hjälpa till att öka kassan under perioden och i slutänden är min bedömning att bolaget med en sådann här kapitalinjektion sannolikt kommer kunna bära sig själv tills royalty intäkter från Ceplene försäljning blir så pass höga att man gör break-even.

Vidare, förseningar är alltid tråkiga och här pratar vi om en eventuell försening av NP-1 där jag anser att bolaget skulle kunna nöja sig med just 15 MUSD upfront med ytterliggare milstenar vid färdig fas III, inlämnande av NDA, godkännande samt lansering.

Sammantaget, jag är nöjd med Europa lanseringen, samt Meda som partner. För er (eller oss) som förväntat att kunna räkna ut royalty i Q2 rapporten får vi hålla oss till Q3 då det framgick att första tänkbara royalty inkommer i juli månad. För er spekulanter som vill minska risken föreslår jag köp efter finansiering, personligen ligger jag kvar och kommer öka mitt innehav om en månad eller så.

Mvh Pfenix

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?