Post entry

EpiCept - Överreaktion

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Har nu betat igenom dagens inlägg på de olika forumen, och ämnar härmed lämna några kommentarer:

Dagens kraftiga överreaktion på en redan känd ”nyhet” känns mycket märklig i mina ögon. En omvänd split är i EpiCepts fall enbart till företagets och de långsiktiga ägarnas fördel: Avnoteringshotet undanröjs och det blir svårare för traders att manipulera handeln, framförallt i USA.

Vissa skribenter tycks dessutom ha grava problem att skilja på EMEA och ELN! EMEA är den europeiska läkemedelsmyndigheten, vilken bestämmer över vilka läkemedel som skall godkännas eller inte. EMEA lyfte för ett tag sedan i sin rapport över 2008 fram Ceplene som ett av de 12 främsta läkemedlen (av 66) som fick godkänt under året.
ELN är ett nätverk av AML-läkare + företag som sysslar med AML (bl.a. lyfter de i en rapport från september 2007 fram cytostatika som en bra behandling). I deras nya riktlinjer, vilka togs fram under 2006-2008 (då Ceplene ännu inte var godkänt!) nämns ännu inte Ceplene. Räkna med en uppdatering och korrigering av dessa inom en snar framtid.
Många hävdar också att en omvänd split automatiskt innebär kursras. Detta behöver verkligen inte innebära en absolut sanning när det i detta sammanhang innebär en garanterad fortsatt notering på Nasdaq och god chans till att större investmentbolag och fonder går in i aktien då deras regler förbjuder dem att handla aktier som handlas till för låg kurs, även om börsvärde och övrig fundamenta ser bra ut.

Vissa tror på en NE inom kort, vissa dessutom innan en eventuell omvänd split. Det kommer snarare tvärtom knappast bli en NE innan den omvända spliten (om den ens blir av) har skett. Varför skulle man förresten genomföra en NE i dagsläget? Det nämns t.o.m. i det första utkastet till den omvända spliten, (mellan raderna för den med normalgod läsförståelse), att det inte kommer bli en eventuell NE innan en omvänd split har skett.

Dessutom får företaget nu troligtvis in pengar kontinuerligt (om än i liten skala än så länge, men troligtvis stegvis ökande) via Idis-försäljningen, och det finns god chans till milestonebetalningar från såväl Myriad för Azixa som från GNI för EP-1013. Kassan räcker i dagsläget in i Q2 (dvs. tidigast april) och med historien som grund lär det heller inte bli någon NE förrän tidigast februari, om nu ingen annan positiv händelse hinner in emellan, som t.ex. ett kommersiellt avtal för Ceplene och/eller NP-1…

F.ö. är det en intressant iakttagelse att det alltid är samma personer inne på de olika forumen som skriker hur man bör agera dagar som denna med stora kursrörelser, oavsett om aktien går upp eller ner. Dagar då ingenting händer (som igår t.ex.) är de aldrig inne och skriver något. Mer genomskinliga agendor och "yrke" än dessa signaturer står knappast att finna. Vi har alla våra investeringshorisonter, allt ifrån att sälja så fort aktien ökat några ören till att ligga stilla på innehavet under flera års tid. Självklart är det helt okej att välja vilken strategi man vill, men det tråkiga är när olika grupperingarna börjar idiotförklara de andra. Jag menar, mitt val är ju mitt val och den ende som påverkas av det är jag själv, ingen annan.

En sak som i sammanhanget däremot är oerhört enerverande är de inlägg som ofta bara består av enstaka ord, och är det mer än ett ord är de sällan fler än de ryms på en enda rad. I de fall det trots allt är mer än en rad beror detta inte alltför sällan på att skribenten använt sig av 27 utropstecken, eller SKRIVIT HELA TEXTEN MED VERSALER, som för att verkligen tydliggöra vad h*n menar. Tror ni förstår vad jag menar.

Vad gäller dagens reaktion i aktien ställer jag mig lite undrande. ”Nyheten”, som ju inte ens är en nyhet, är ju enbart till gagn för företaget, så vad var det som utlöste fallet? Jo troligtvis samma fenomen som alltid; vi människors förmåga att fångas av masspsykos och ”följa massan”, oavsett vilket håll det går åt, upp eller ner.
Tittar vi på det fundamentala planet har ju absolut ingenting förändrats den senaste tiden i aktien. Ingenting.

Följande händelser står t.ex. på tur att infrias:
- Kommersiellt avtal för Ceplene och försäljningsstart på allvar
- Partneravtal för NP-1 och start av Fas-III för ytterligare minst en indikation
- Fas I-B studiestart för Crinobulin
- Azixa in i Fas-III och därmed milestonebetalning till EpiCept
- EP-1013 in i Fas-I och därmed milestonebetalning till EpiCept
- Fas-II studiestart med Ceplene i kombination med Revlimid mot MDS
- Troligtvis stegrande försäljning av Ceplene via Idis-avtalet
- Inlämning av ansökan till FDA i USA
- Längre fram: Ev. godkännande av Ceplene i Kanada och Israel (partner redan klar här) och försäljningsstart

Det händer således saker över hela fronten, hela tiden, men marknaden har gett sig den på att enbart stirra sig blind på Ceplene och det kommersiella avtalet samtidigt som man tycks vara livrädd för en NE av någon anledning. ”Massiv nedgång, dumpning av warranter, raaaaaaas” skrivs det på forumen. Tittar vi på den senaste NE’n från juni i år så var villkoren att köpa aktierna för 80 cent/styck och lösenpriset för warranterna sattes till 90 cent, och dessa fick/får heller inte lösas in förrän tidigast i december i år. Kursen i USA stängde samma dag på 76 cent...

Det var alltså inte emissionstagarna som sålde ner aktien, utan småspararna! Emissionstagarna, åtminstone den störste av dem, Ramius, är än idag kvar i aktien och är idag en av de största ägarna med nästan 4 miljoner aktier. Det jag bl.a. vill ha sagt med detta är att OM det mot all förmodan skulle bli ytterligare en NE, så läs först prospektet innan ni slänger er på säljknappen och titta även på hur emissionsdeltagarna agerar. Ramius och dess chefer verkar ha ett gott rykte i finansvärlden, och deras agerande borde i all logisk välmening väga avsevärt tyngre än anonyma skribenters enradsskrikande på de olika forumen.

För den som eventuellt undrar så ligger jag precis lika lång och lugn som tidigare, trots att jag nu för första gången på länge ligger rejält back i aktien då jag med alla mina ökningar numer har ett GAV strax över 5:- Är då detta något jag känner ”ilska” över? Nej! Visst, det är inte roligt att se röda innehav i portföljen, men i ärlighetens namn så blickar jag betydligt mycket längre framåt än utseendet på aktiegrafen de kommande 5 minuterna, timmarna, veckorna, månaderna... Det handlar som sagt bara om vilken placeringshorisont man har.
Lycka till, oavsett vilka beslut ni tar!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?