Post entry

Epicept - motiverad kurs

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

EpiCept är ett förhoppningsbolag, och därmed svänger kursen kraftigt utifrån de förväntingar som av olika anledningar uppkommer. Det är inte alltid lätt att förstå sig på skälet.

EpiCept 8,55 kr

I början av 2010 tokrusade EpiCept med 34 procent på nyheten att Meda köpt marknadsrättigheterna till Epicepts preparat Ceplene.

_Ceplene utvecklas för att förhindra återfall hos patienter med akut myeloid leukemi, AML. Avtalet som ger Meda de exklusiva marknadsrättigheterna till produkten omfattar Europa och flera viktiga marknader i Asien som Japan, Kina och Australien.

Ceplene har fått orphan drug-status av EU-kommissionen vilket innebär tio års marknadsexklusivitet inom Europa. Meda planerar en lansering av Ceplene Europa under 2010 och hoppas även kunna utöka indikationen för läkemedlet.

För rättigheterna för Ceplene betalar Meda motsvarande 22 miljoner kronor till Epicept i förstagångsbetalning samt ytterligare 14,5 miljoner kronor när produkten lanseras. Epicept kan därtill få ytterligare upp till 250 miljoner kronor i regulatoriska och försäljningsbaserade milstolpebetalningar._

Det är givetvis inte helt uteslutet att Meda kan ha ytterligare planer. Kanske finns tanker från Medas sida på att lägga ett bud på hela bolaget, vad vet jag?

*****
EpiCept är ett förhoppningsbolag.

Förhoppningsbolag är svåra att hantera. Om det blir ett genombrott av något slag, så är aktierna vanligen alldeles för lågt värderade. Vägen till framgång kan dock vara kantad av besvikelser, emissioner och backslag. Framförallt så brukar forskningen dra ut på tiden. VD har som uppgift att hålla uppe modet på aktieägarna, och med jämna mellanrum så skickar förhoppningsbolaget ut något pressmeddelande som höjer förväntningarna.

När så det som man i åratal väntat på sker, så brukar det initialt ge ett hastigt rally, men sedan inser många att det fortfarande dröjer innan vinsten hamnar på sista raden.

Det går att göra pengar på sådana här aktier, eftersom att deras kursutvandring till stor del beror på psykologi. Samtidigt så är det svårt eftersom att stämningen kring bolaget brukar vara tämligen ensidig. Antingen så fylls forumens rådgivnings spalter med köpråd, och alla är positivt inställda. Eller så fruktar ägarna att det kommer att krävas mera pengar och längre tid, och då pressas kursen. Ingen vågar gå emot strömmen och ha en motsatt åsikt.

En välgenomtänkt analys, som kortfattat sammanfattar läget:

www.va.se/vabors/2010/05/19/obegriplig-vardering-i-epi/

***

På Avanzas forum går bloggen het. Strax har etthunda inlägg gjorts, där alla ställer sig frågan om varför EpiCept stiger idag. Ingen av bloggarna har tillfört något av substans, utan det blir mest ett tal ut i luften, utan någon som helst kunskap.

En del skriver entusiastiskt att nu gäller det att "passa på", andra "prisad vare EpiCept". Nya korta inlägg kommer nästan varje minut. Uppenbarligen är det mångas ögon som följer nonsenspratet i hopp om att någon mer substanskunning skall göra slut på spekulationen och ge fast besked.

Det antyds att en ny storägare är på väg in i aktien, och att detta skapar framtidstro och hopp.

När man studerar det som skrivs, när ingen vet något kan man ge akt på språkbruk och ordval. Känslorna svallar. Ord som "härligt" och påståenden om att "man blir glad innombords" förekommer frekvent.

De flesta torde ligga rejält back på aktien, och jublar när entusiastiska skribenter extrapolerar aktiekursens värde fram till december, förutsatt att kursutvecklingen håller i sig.

Några bloggare ställer relevanta frågor, men de som svara tycks inte ge sig tid att tänka igenom dem, utan ger främst uttryck för sin glädjeyra.

Enligt en obekräftad uppgift skulle ett amerikanskt bolag vid namn

HIGHBRIDGE CAPITAL MANAGEMENT LLC har klivit in.

De har nyligen ha köpt en miljon aktier i EpiCept och skulle även kunna förklara den nuvarande uppgången.

www.nasdaq.com/asp/holdings.asp

...

Själv vågar jag mig inte på några spekulationer, utan räknar med att det så småningom kommer att uppdagas. Bloggaren som skriver att fredagen den 13:e är en EpiCept fredag, kanske kommer sanningen väldigt nära. Här handlar det om skrock och tillfälligheter. Tryggheten i kursstegringen beskrivs på följande ironiska sätt: Nordnet agerar sänke medan Swedbank fyndar som följd av småsparnas vinsthemtagningar. Känns skönt att stiga på just detta faktum!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?