Post entry

EpiCept & missnöjesyttringar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I takt med att en gnutta hopp tänts för börsen i allmänhet har missnöjet hos Epicepts aktieägare eskalerat, åtminstone hos flera av de skribenter som skriver inlägg på aktiechattarna. Visserligen finns det också viss förståelse för detta då det bör finnas en uppenbar rädsla för att bli ifrånåkt om börsen vänder på allvar för så länge som MLI vräker ut konvertibelaktier riskerar ju aktiekursen för Epicept att hamna rejält på efterkälken i ett allmänt börsrally. Oron är även kopplad till det partneravtal som förväntas presenteras under innevarande kvartal, och då mars börjat närma sig sitt slut ökar givetvis oron över att avtalet ännu dröjer, vilket tänder spekulationsbrasan om vad som gått fel i förhandlingarna. Har ledningen varit för självsäkra och skrämt bort alla Big Pharma och riskerar nu bolaget att tvingas göra en "Orexo" gällande den förväntade höga upfronten? Kommer presentationen av partneravtalet att bli en riktig flopp, där ledningen på scen stoltserar med att lyfta upp en meterslång smörpappersintäckt polkagris istället för en upfront på 50 MUSD och där VDn Talley och finanschefen Cook i varsin ända slickar i sig av segerns sötma, och stolta förklarar att nu börjar äntligen Ceplene säljas men först behöver vi göra en ytterligare riktad emission - till MLI!

Epicept är ett mycket litet forskningsbolag och i jämförelse med Big Pharma behövs ett mikroskop för att lägga märke till det lilla forskningsbolaget som vandrat längs Golgata med ett preparat som slutligen återvände från det döda. Detta innebär givetvis att Epicept är i kraftigt underläge i förhandlingarna där Big Pharma agerar helt arrogant och respektlöst, men där de är iklädda en rätt så lös livrem kring magen, för lyckas de inte ersätta patentutgångarna med nya originalläkemedel riskerar de snart att få stå med byxorna nere och med rumpan bar då de tvingas överleva med fattigmanspreparaten generika. Ledningen i Epicept är dock mycket väl medvetna om detta och vi är ju även mycket väl medvetna om att avtalsförhandlingar inom läkemedelsindustrin generellt tar lång tid. Ledningen har även tydligt deklarerat att det återstår några läkemedelsbolag som godkänt Epicepts kriterier och som nu deltar i slutförhandlingarna. Det kommer således att bli ett avtal och högst sannolikt kommer det även att resultera i ett mycket bra sådant, men väntan kan alltså komma att sträcka sig förbi detta kvartal.

Jag förstår dock besvikelsen som många aktieägare har. I höstas då Epicept genomförde små riktade nyemissioner och då bolaget omförhandlade avtalet med Durect, vilket resulterade i små penningsförsedda syrgastuber och förlängd överlevnad förklarade ju ledningen att dessa skulle hjälpa till att överbygga den tid från EMEAs slutgilitiga godkännande tills ett partneravtal var på plats. Detta uttalande tillsammans med uttalandet att ett partneravtal förväntades att bli undertecknat under innevarande kvartal med en kommersialisering av Ceplene så fort som möjligt i början av detta år förstärkte aktieägarnas tro att den slutgiltiga underskiften var mycket nära. Eventuellt var också ett avtal nära, men en mängd händelser kan ju ha inträffat som orsak till fördröjningen.

T ex kan ju flera intressenter ha dykt upp i förhandlingarna och då är det ju självklart att Epicept väntar ut deras due diligence innan de beslutar vilken partner de skall välja. Ytterligare ligger ju inte ett läkemedel som Ceplene som har en begränsad marknadspotential högst uppe på agendan hos Big Pharma, vilket givetvis riskerar att resultera i en långsammare avtalsprocess än om Ceplene skulle klassas som en blockbuster. Att läkemedlet klassas som särläkemedel innebär dock att Big Pharma ser Ceplene som en möjlig trygg intäktskälla och ett originalläkemedel med monopolstatus bör ju ändå locka till intresse då det inte krävs några massiva marknadsföringsinsatser och en relativt liten säljstyrka för att belönas med ett hyggligt framtida kassaflöde.

Marknadspenetrationen av Ceplene bör alltså bli ganska smärtfri och intressant är att Epicept tidigare kommunicerat att de hoppas att bolaget kommer att bli kassaflödespositiva under nästa år. Vilka händelser har vi då att vänta oss under nästa år som kommer att generera cash för bolaget?

Ett marknadsgodkännande för Ceplene i USA och Kanada kan ju bli aktuellt men sannolikt först mot slutet av året, vilket knappast kommer att generera några större initiala försäljningsintäkter. Knappast kommer heller crinobulin att licensieras ut då Epicept meddelat att de först önskar genomföra fas II-studier innan en utlicensiering kan bli aktuell. NP-1 kommer sannolikt att befinna sig i fas III, men upfront därifrån räknar ju ledningen med att kommer att infalla under innevarande år. Sneglar vi på Azixa kan det givetvis bli aktuellt med milstensbetalningar men inte heller här tror jag att ledningen ännu vågar räkna med dessa. Det enda som återstår är således royalties från försäljningen av Ceplene och eventuella intäkter från försäljning/utlicensiering av ASAP-plattformen. Jag förväntar mig således att ledningens uttalande angående ett önskat positivt kassaflöde under nästa år kommer till största delen att genereras från försäljningen av Ceplene.

Om vi mellan tummen och pekfingret räknar med att Epicept under nästa år kommer att ha en burn-rate på 1,8 MUSD per månad behövs cirka 22 MUSD i royaltyintäkter för att upprätthålla ett positivt kassaflöde för helåret. Med en royaltysats på 20 procent innebär detta att försäljningen av Ceplene under nästa år måste uppgå till 110 MUSD, vilket är en omöjlighet enligt mitt tycke. Om vi istället räknar med en royaltysats på 30 procent behövs en försäljning på 73 MUSD, vilket även det känns på gränsen till överoptimistiskt, men jag tycker dock att detta ger en liten vink om vart ledningen strävar gällande royaltysatsen och att Talley & Co definitivt kommer att bli besvikna om den hamnar under 20 procent. Men som sagt, det kan ju trilla in andra intäkter också så att spekulera i Ceplenes royaltysats kanske är fel väg att gå, även fastän min spekulationsteori är intressant.

Personligen är jag kolugn gällande Epicept, kanske naivt, men jag har svårt att hitta alternativa placeringar som skulle förbättra min nattsömn i nuvarande konjunkturläge. Det som däremot oroar mig en aning är när jag skall sälja? Epicepts pipeline är ju faktiskt fullsmäckad med rejäl ammunition som successivt kan skjuta upp aktien till nya höjder.

Att avtalet kommer råder det i mina ögon ingen tveksamhet alls kring och jag tror även avtalet kommer att vara riktigt hyfsat. Efter detta har vi crinobulin som förväntas inleda kombinerade fas 1b studier och där mer djupgående datan kring fas 1a kommer att släppas kring halvårsskiftet, om jag minns rätt. Därefter kan ett partneravtal för smärtkrämen NP-1 bli aktuellt och innan årets slut kommer eventuellt Azixa att påbörja fas III, vilket sannolikt kommer att resultera i avslöjandet av mycket intressant information från fas II-studierna. Som pricken över i kan det därefter bli aktuellt att vänta på hur stor försäljningssumma Epicept kan få för ASAP-plattformen och vips har vi plötsligt närmat oss datum för ett eventuellt godkännande för Ceplene i USA och Kanada. Aktien riskerar alltså att bli en riktig långkörare i portföljen och så länge makrosiffrorna spökar känns Epicept som en "safe-haven". Vem tusan hade trott det för ett år?

Jag tycker alltså fortsättningsvis att EpiCept är mycket köpvärd men samtidigt har jag bundit fast mig själv i skampålen, för forsknings- och läkemedelsbolag innebär ju alltid en risk. Oväntade biverkningar kan bl.a. resultera i omedelbara indraganden av läkemedel och kanske jag även har en för stark positiv tro gällande Talley & Co förhandlingsförmåga, men det finns ju å andra sidan en liten trevlig option iform av risken för uppköp. Det känns faktiskt inte som en omöjlighet att Epicept skulle kunna bli uppköpta innan den första kommersiella patienten injicerats med Ceplene. Det finns trots allt rätt stora värden i preparatet, särskilt om ett godkännande nås i Nordamerika och om ytterligare framgångar blir aktuella från de kommande fas III-studierna inom övriga blodsjukdomar. Därtill har vi även en bubblande forskningsportfölj av nya lovande läkemedelskandidater, där kanske crinobulin på sikt kommer att överta tronen som bolaget nya kronjuvel. Epicept är på rätt väg och jag skäms för att jag spammar. Kanske jag får anledning att andas ut framåt sommaren...jag känner i alla fall ingen anledning till att ännu utföra några missnöjesyttringar!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?