Post entry

EpiCept - mina tankar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den 13/2 köpte jag in mig i EpiCept efter tips från en person jag lärt känna inne på Dagens Industris Börssnack och fått stort förfroende för. Tanken från min sida var att göra en snabb vinst efter Avtalet och sedan gå ut igen, en "smash and grab", om man så vill.

Nu har det snart gått ett år och Avtalet lyser fortfarande med sin frånvaro och jag är fortfarande kvar som aktieägare.

Avtalet jag pratar om är givetvis det kommersiella avtalet för att sälja EpiCepts godkända cancerläkemedel Ceplene i Europa.

Varför är jag då kvar som aktieägare, jag som bara skulle göra lätta och snabba pengar? Bra fråga, man ska inte underskatta värdet av att jag till viss del "gift mig med aktien". Ju mer man läser av initierade källor, desto mer känner man att det vore ett misstag att lämna just nu. "Nära" har dock varit slagordet för både ledning och "sekten" runt aktien i ett år och ingen vet väl egentligen om det är närmare nu än för tio månader sedan...

Om jag dock gör ett försök att lyfta blicken och ta av mig mina sektglasögon kvarstår dock ett intressant faktum:

- Ceplene är godkänt, framtaget utan hjälp av partners och därmed "outspätt".

Det gör företaget unikt jämfört med andra biotechbolag i Sverige. Varken Karo Bio, Diamyd eller Bioinvent kan mig veterligen skryta om att ha en godkänd medicin redo för försäljning och detta har man lyckats med utan hjälp av BP:s varliga hand.

Jag koncentrerar mig i denna text kring Ceplene, men man ska inte glömma bort att EpiCept har en rad andra intressanta droger i sin pipeline. Blockbusterkandidaterna NP-1 (fas III) och Azixa (fas II) samt den i tidig fas varande Crinobulin, som får VD Jack Talley att ta till superlativen varje gång det omnämns.

Nu närmar sig årsskiftet och utifrån den senaste presentationen samt följande mailsvar från ledningen utlagda på diverse forum, drar jag slutsatsen att Cepleneavtalet inte kommer före nyår. Jag får dock känslan, en känsla helt baserad på vad jag kunnat utläsa mellan raderna, att avtalet är förhållandevis nära förestående just nu.

Jag ser därför framför mig följande tänkbara scenario - den 7/1 tas det beslut om att göra en omvänd split (för att uppfylla kraven för fortsatt listning på Nasdaq). Här blir beslutet ett ja. Därefter har företaget rimligtvis ungefär två månader på sig att få till ett avtal innan pengarna åter sinar i kassan. Här tror jag Talley och Cook m.fl. inser att man knappast har råd med fler misslyckanden. Ännu en PP eller ännu ett misslyckat avtal tror jag skulle innebära slutet för de båda herrarna vid nästa årsmöte. Det skulle vara ett gigantiskt underbetyg för dessa herrar och deras förtroende torde därmed vara förbrukat. Därför ser vi sannolikt, i ren självbevarelsedrift, ett avtal under Q1.

Med risk för ytterligare besvikelse har jag med andra ord handlat efter scenariot att ledningens kommunicerade mål uppfylls - 2010 ska finansieras med hjälp av ett, kanske två (NP-1) avtal med tillförande upfronts och att ingen mer utspädning kommer inom överskådlig framtid. Exakt vad dessa avtal innebär för börskursen står skrivet i stjärnorna, men i mitten av juni var kursen (utan avtal) uppe på 7,80 kr och dit är det i dag ca 70 % uppsida. Jag ser alltså ingen anledning varför en kurs _med_ avtal skulle vara under 7,80 kr. Men det beror naturligtvis på avtalets utformning.

Jag har lärt mig att man ska vara försiktig att ge råd till andra. Mitt råd blir därför följande; läs på, var kritisk, ställ frågor och handla enbart efter egna beslut.

God jul och gott nytt Epiår!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?