Post entry

EpiCept - Min första blogg

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Har nu lyssnat på dagens webcast med efterföljande frågestund och sett med mina långsiktiga ögon var den bra. Vi är nu inne i maj, och vem hade i ärlighetens namn trott att det skulle dröja såhär länge att signa ett avtal? Att normaltiden var/är 6-18 månader hade jag läst statistik på, men att det skulle bli så i EpiCepts fall kunde jag aldrig tänka mig. 9 månader och 12 dagar har gått sedan EMEA gav Ceplene godkänt 25 juli, (vilket som kuriosa är exakt lika lång tid som min sambo var gravid med vårt första barn…) och ännu inget avtal. Det hela är alltså inget som är typiskt bara för EpiCept, vilket ni som skriker er hesa över hur värdelös Jack är som VD och hur genomruttet EpiCept är som företag. Jämför med Karo som bara veckan efter Ceplenes godkännande offentliggjorde Fas-II studierna och inte heller där har vi något avtal ännu.

Bakom kulisserna pågår ett rävspel utan dess like, var så säkra. Jacks något motstridande uppgifter om att det återstår en partner vilket framkom i förra webcastens inledning och i morgonens PM ( iofs tolkningsfråga mellan ”a” prospective partner istället för ordvalet ”one” prospective partner som borde varit mer logiskt att använda om det verkligen återstod EN istället för ”a” som är mer ospecifik) kontra Jacks uppgifter om att samtal pågår med flera intressenter som han avslutade förra webcasten med samt återkommande upprepade under dagens presentation är svårtolkat. Min tolkning av det hela är emellertid att det är en intressent som nått betydligt mycket längre i sina förhandlingar med EpiCept, men att det även finns andra som varit blygsammare i sina erbjudanden men som nu insett allvaret och kanske förbättrat sina bud, därav ordvalet att det nu verkligen råder ”competition” som han sa mellan de inblandade parterna om vem som ska få äran att sälja Ceplene här i EU + vad det verkar även på andra marknader förutom USA där Jack återigen tydligt markerar att EpiCept ska sälja själva vid ett eventuellt godkännande.

Det viktiga i sammanhanget tycker jag ändå är att Jack mycket tydligt poängterade att EpiCept inte kommer att nöja sig med vilket avtal som helst, särskilt inte ur ett aktieägarperspektiv då avtalet kommer gälla under en lång tid, minst 10 år. Kortspeckarna, som troligtvis nöjer sig med vilket avtal som helst, bara det kommer nu, dock helst igår, har snart trasat sönder varje forum med sitt häcklande över Jack och det uteblivna avtalet, men den som är långsiktig inser förstås det helt korrekta i Jacks uttalande och agerande när det gäller att inte ta vilket bud som helst.

Gällande NP-1 framkom det också positiva och intressanta saker. Jack bekräftade att partnersamtal redan pågår med ett flertal intressenter och påpekade att NP-1 förutom att fungera väl på egen hand dessutom inte ska ses som en ”kannibal” som kommer äta upp Lyrica och Cymbalta, utan tvärtom fungerar utmärkt som understödjare till dessa storsäljare. Ovanstående läkemedelsinnehavare är Pfizer och Eli Lilly…

Crinobulin ska snart in i Fas I-B. Med tanke på att både Azixa och Crinobulin är sprungna ur samma källa, ASAP-teknologin, och att Crinobulin hade bättre resultat än Azixa efter de första Fas-I studierna så ska det bli mycket intressant att följa Crinobulin i framtiden. Jag ställde en fråga till Jack under förra webcasten om de hade räknat på vilken möjlig marknadspotential Crinobulin skulle kunna tänkas ha vid ett eventuellt godkännande och det märktes att han blev glad över frågan när han svarade att det förstås berodde på vilka indikationer man valde att genomföra studier mot, men att marknadspotentialen skulle vara ”very high” och att de absolut inte kommer att släppa den till en partner förrän absolut tidigast efter Fas-II.

Azixa är ett kapitel för sig själv, ett kapitel som idag helt och hållet skrivs av Myriad. Jag mailade Myriad för en tid sedan och frågade hur det såg ut rent schematekniskt för tidpunkten för företagsdelningen och Azixa och fick till svar att företagsdelningen siktar de mot att genomföra vid halvårsskiftet och att resultaten för Azixa kommer komma under hösten. Man kommer dessutom starta ännu en Fas-II för Azixa, denna gång som monoterapi mot återkommande ”glioblastoma” eller ”anaplastiskt gliom”. Azixa har mycket goda möjligheter att erhålla s.k. ”Fast-track” status av FDA, vilket i korthet innebär en betydligt snabbare handläggningsprocess vid registreringsansökan. Extra intressant i sammanhanget är att detta kan komma att ske redan efter att tillräckligt goda Fas-II resultat har erhållits. Då det inte finns något annat läkemedel än Azixa och att patienterna som drabbas i princip har en dödsdom på sig, ser det ut att vara fullt möjligt med att se Azixa på marknaden redan under nästa år. Myriad har ett P/E tal på över 30, så nog kan vi utgå ifrån att förväntningarna på bl.a. Azixa ska lyckas är rätt höga.

Under hösten kommer Ceplene att gå in i Fas-III även för andra indikationer. EpiCept nämnde i förra webcasten att en ”utsedd person” nu färdigställt nödvändiga protokoll och att arbetet med de övriga förberedelserna för studierna fortskrider helt planenlig. Vi insatta vet att den ”utsedda personen” inte är någon annan än Kristoffer Hellstrand, Ceplenes fader, och vem är bättre lämpad för ändamålet än han? Jag tror att dessa Fas-III studier kommer betalas av den blivande partnern, och en anledning till avtalets dröjsmål kan ha med dessa att göra såsom studiernas utformning, beräknade kostnader, ska det utgå upfront? Hur hög ska royaltyn vara? Ska det ingå milstensersättningar? Etc. När vi ändå är inne på Ceplene så är vi inte riktigt färdiga än, utan innan året är slut kommer registreringsansökningar till såväl FDA i USA och till Health Canada att lämnas in. Ett rimligt antagande är en godkännandeprocess kring ett halvår innan vi får ett ev. godkännande.

Ovanstående är alltså vad som fundamentalt är på gång innan årsskiftet, vilket förstås daytraders och kortspeckare struntar fullständigt i, men det är heller inte till sådana det här inlägget riktar sig. Ett argument som jag läst upprepade gånger den senaste tiden är hur många andra aktiers uppgång man missat under tiden vi väntat på Ceplenes partneravtal. På mig biter inte det där argumentet för fem öre då jag ändå inte tänkt vare sig sälja mina EpiCept eller köpa någon annan aktie. Har tvärtom ökat mitt innehav den senaste tiden. Dessutom rätt märkligt hur vissa kan vara så säkra på att ha t.ex. prickat in Eniros uppgång, men förstås hur lätt som helst med facit i hand, eller hur?

Avslutningsvis så får vi nog finna oss i dessa låga nivåer till OBS-listningen hävs, vilket är något jag inte tror sker förrän partneravtalet är på plats, trots att ekonomin är säkrad till minst Q4 (oräknat avtal för Ceplene & NP-1, warrantinlösningar och milestones). Det finns alldeles för många kortspeckare och traders i EpiCept samtidigt som större aktörer, med några få undantag, framförallt SHB, håller en låg profil. Därför rätt kul när jag summerar veckan hittills och finner att NON nettosålt nästan 450K aktier, samtidigt som SHB, SWB, MSI och CSB är de största nettoköparna. Idag köpte ju t.o.m. MLI 52K. Borttagandet från OBS-listningen kommer garanterat att generera såväl köprekar som intåg av övriga fondmäklare. Men som sagt, jag tror inte ordnade finanser räcker, det måste nog till ett partneravtal. Den som lever får se, och vad det där avtalet anbelangar så kommer det när det är klart. Svårare än så är det inte.

Ha en trevlig kväll allihop!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?