Post entry

Epicept - Leukemi, Pfenix reder ut begreppen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

AS1411

Det har uppstått en liten soppa av de substanser som studeras för indikation AML eller Acute Myleoid Leukemia. Efter rapporteringar från bland annat SIX news angående ett läkemedel AS1404 som kan läsas på:

http://www.privataaffarer.se/nyheter/direkt/telegram/?id=1236591

Det ska det vara AS1411 som kan läsas på original pressmeddelandet från bolaget Antisoma’s hemsida:

http://www.antisoma.com/asm/media/press/pr2010/2010-03-18/

Sen erhöll detta bolag ”orphan drug” status i både EU och USA för just AS1411 för behandling av AML den 13:e oktober 2009 som kan läsas här:

http://www.antisoma.com/asm/media/press/pr2009/2009-10-13/

En sammanfattning av AS1411

AS1411 är en substans som består av korta delar av DNA som viks till en 3-dimensionell struktur som är förmögen att sikta in sig på nuklein, ett protein som återfinns på ytan av cancer celler. Substansen har prövats på patienter efter sitt första eller följande återfall som har en mycket dålig utsiktsprognos med i princip noll respons på tidigare hög-dos cytarbine behandling (kemo terapi). Utfallet har varit att 4 st av 19 patienter erhållit en positv verkan med cytarbin behandling plus AS1411 vägt mot endast 1 patient av 19 som endast erhållit cytarbin behandling. För den engelska versionen se:

http://www.antisoma.com/asm/media/press/pr2009/2009-05-29/

GVAX Leukemia vaccine

GVAX däremot, som utarbetas av BioSante är den drog för behandling av AML som nyligen erhållit orphan drug status från FDA den 23:e mars i år, kan läsas på:

http://www.biosantepharma.com/News-Releases.php?ID=032310

En sammanfattning av GVAX

GVAX Leukemia vaccin används först efter att en patient erhållit en stam cells transplantation av typ ASCT. För en fullständig redogörelse finns det en artikel i den renommerade tidskriften Blood Journal på

http://bloodjournal.hematologylibrary.org/cgi/content/full/114/9/1736?maxtoshow=&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=GVAX&searchid=1&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&resourcetype=HWCIT

I resultaten har det visat sig att efter studie av 54 st patienter varav 28 erhöll en för-transplantations behandling av GVAX erhöll 46 patienter remission (85%) i båda grupperna. I gruppen som behandlats med GVAX så var det 21 patienter som fortfarande var i remission efter 3 år(73,4%), motsvarande siffra för den grupp som ej behandlats med GVAX var 40,2%. För de som är intresserad av den ”korta” versionen

http://www.biosantepharma.com/News-Releases.php?ID=032310

Ceplene

Ceplene som tagits fram av företaget EpiCept, är en remissions underhållsbehandling, det vill säga en behandling som är utarbetad för att ge patienter som hamnat i remission av Leukemi, främst den första, att erhålla större chanser att stanna i remission. Bas info kan läsas på

http://www.epicept.com/Products_&_Pipeline/Product_Pipeline/Cancer/Ceplene/

En sammanfattning av Ceplene

Ceplene ges i kombination med interleukin-2 och är främst menat för patienter som erhållit sin första remission. Patienter som får remission som använder substanserna C+Il-2 har en chans att stanna i remission efter 3 på 40%, jämfört mot 26% som inte får någon behandling. Av totalt 16 400 EU-patienter så är det ca 11480 patienter som får remission. Med en behandling av C+IL-2 så kan 1607 fler patienter få ett längre liv och förhoppningsvis fria från Leukemi jämfört med om patienterna inte får någon behandling alls.

Slutord

Det gäller ju klart att hålla reda på alla tåtar när man läser om AML och de substanser som för närvarande utvecklas, av dessa 3 substanser så är det inga som har samma behandlingsområde. Däremot så kan det anses att AS1411 och Ceplene gynnar eller motarbetar varandra. Då AS1411 är till för patienter som ligger på ett eller flertalet återfall kommer Ceplene att minska deras målgrupp genom att göra patientgruppen mindre för patienter som erhåller fler återfall då Ceplene används främst i första remission. Däremot för patienter som ändå får återfall efter en underhållsbehandling av C+IL-2 så kommer AS1411 hjälpa dessa patienter till en chans till för ett långt och sjukdomsfritt liv. Däremot GVAX som i princip kräver en stamcells transplantation är inte målgruppen för något av de övriga 2, då dessa patienter redan genomgått den absolut bästa nuvarande behandling för att överleva Leukemi. Emellertid så är det många patienter i transplantations köarna med få donatorer som får en bättre chans med Ceplene samt AS1411, och det är väl de bästa nyheterna för denna drabbade grupp.

/Pfenix

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?