Post entry

EpiCept - Idisavtalet och mysteriet kring Lidopain BP

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I denna min femte blogg om EpiCept tänkte jag ta upp två saker: Idisavtalet och mysteriet kring Lidopain BP.

Om vi börjar med Idisavtalet tror jag att marknaden underskattar den försäljning av Ceplene som sker och kommer att ske via NPP via Idis. Många skribenter har börjat räkna på möjliga intäkter och marginaler, så även jag själv i den analys som jag skrev den 13/6. Det jag då räknade på var att ”minst 100 länder” borde kunna generera 60 000 årliga patienter och där 5%, motsvarande 3 000, behandlades med Ceplene till en kostnad om 20 000 dollar/behandlad patient samt att Idis erhöll 20% i ersättning. Denna uträkning måste dock revideras en aning…

Det första som ska ändras är antalet potentiella patienter. Det rör sig nämligen inte om ”minst 100” länder, utan avtalet med Idis gäller över hela världen med undantag av USA. Om USA:s befolkning, som uppgår till 300 miljoner människor, får 12 000 nya fall av AML varje år borde samma procentsats på jordens befolkning, som uppgår till 6,7 miljarder, innebära att vi får 268 000 nya fall av AML i världen varje år. Plötsligt börjar 3 000 årliga patienter kännas som en väldigt liten andel, drygt 1%, och något som ter sig fullkomligt möjligt att uppnå. Är det kanske t.o.m. mer rimligt att skriva upp den globala årliga siffran via Idis? Jag tycker faktiskt det, även om många av de AML-sjuka återfinns i fattiga länder med bristfällig sjukvård.

I mailsvar från VD Jack Talley till undertecknad skriver Jack att han inte kan svara alltför specifikt på enskilda aktieägares frågor enligt SEC’s regler (=fullt förståeligt), men att han kan säga så mycket som så att det faktum att Ceplene är godkänt i EU underlättar väldigt mycket och att de är nöjda med det intresse de hittills mött för Ceplene såväl här i Europa som i övriga världen, inklusive länderna i Asien.

Citat:” The Ceplene named Patient Program with Idis is essentially worldwide with the exception of the US. Having the drug approved in Europe greatly facilitates our ability to provide full prescribing information and we are pleased with the interest to date both in Europe and elsewhere. This includes the Asian countries.”

Det andra som ska ändras är priset. Vi lever i ett IT-samhälle och det dröjde inte särskilt länge efter igångsättandet som priset via Idis började smygas ut på forumen, nämligen €18900 per patient, vilket omräknat till dollar just nu innebär närmare $27 000 per patient - En viss skillnad mot för $20 000 om man säger så… MEN, enligt EpiCept's CFO Bob Cook avser detta pris ändå inte en fullständig behandling, utan det totala priset är alltså ännu högre. Mr. Cook berättar dessutom att det kommer handla om två olika sorters priser för Ceplene, ett via Idis som kommer vara detsamma över hela världen, och ett kommersiellt pris där priset kan komma att variera ifrån land till land. I just det här mailsvaret råkade dessutom Mr Cook omedvetet försäga sig då han bekräftar att försäljningen via Idis är i full gång via meningen ” IDIS sells at one price worldwide.” Alltså ”sells”, inte ”will sell” som han förmodligen använt om försäljningen inte kommit igång.

Sist men inte minst måste nog även ersättningen till Idis ändras. Det Idis gör är att ta emot en beställning från en läkare, notera detta, knalla ut på lagret, hämta antalet beställda förpackningar, förpacka detta och skicka till den beställande läkaren. Jag börjar helt klart förstå varför EpiCept's ledning använder sig av uttrycket ”fee” när de pratar om ersättningen till Idis. Ergo: Jag har mycket svårt att tro att Idis tar ut 20% av köpeskillingen för detta, utan det lär vara betydligt lägre än så.

Summa summarum: Jag tror att marknaden kommer bli mycket positivt överraskade över de kommande försäljningssiffrorna från Idisavtalet för årets senare kvartal. Jag förväntar mig dock inte det minsta av Q2 rapporten som väntas kring 6-7:e augusti då försäljningen inte kom igång förrän de två sista veckorna i juni, om ens då, då man hade problem att få tag på Proleukin, men hoppas att de är villiga att berätta hur försäljningen utvecklats från starten fram till rapportdagen och avslöjar det korrekta priset och ersättningen till Idis så vi alla kan sätta oss ner och göra riktiga kalkyler istället för de uppskattningar som vi nu tvingas till att göra.

Den andra saken jag tänkte ta upp gäller mysteriet kring Lidopain BP. Smärtlindringsplåstret som befinner sig i tre Fas-II studier hos partnern Endo Pharmaceuticals, men som nu längre inte står att finna vare sig på EpiCept's hemsida eller på Endo's dito. Jag har mailat Bob Cook i ämnet tre gånger. Den första gången var i höstas. Svaret jag fick då var att studierna fortskred planenligt. När Lidopain BP plötsligt inte längre fanns med i företagspresentationen mailade jag honom igen (i vintras) men fick då inget svar. När nu Lidopain BP t.o.m. tagits bort från hemsidan mailade jag en tredje gång, men fick inget svar nu heller…

En som däremot svarade var VD Jack. Jag kommer nedan återge hans fullständiga svar, men vill innan det upplysa om några viktiga fakta att känna till angående avtalet som EpiCept har skrivit med Endo, ett avtal som är fullständigt vattentätt och som för den nyfikne återfinns i sin helhet på sida 13 i årets Q1 rapport:

- Endo är skyldiga att bedriva samtliga kliniska faser
- Endo är skyldiga att fortsätta forska kring sitt godkända Lidoderm (som använder sig av Lidopain BP’s ”teknik”, vissa menar rent av att det är en medicinsk kopia rakt av)
- Endo är skyldiga att göra allt vad som krävs för att kunna ansöka om godkännande
- Endo är skyldiga att kommersialisera Lidopain BP, om så ej görs inom 3 år efter ett godkännande kan EpiCept avsluta samarbetet och ta tillbaka licensen.

Detta handlar om två amerikanska företag som har ett avtal mellan varandra där det ena, Endo, bevisligen inte skött sina åtaganden gentemot EpiCept då man lagt all smärtlindringsforskning på is… (Gissa hur fortsättningen på detta lär se ut…) Detta har i sin tur gjort att EpiCept varit tvungna att göra detsamma, och det är alltså därför Lidopain BP är borttaget från sidan.

Jag skrev till VD Jack och frågade varför Lidopain BP var borttaget från hemsidan och att avtalet med Endo ju är att betrakta som vattentätt och att det verkade rätt uppenbart att Endo gjort ett kontraktsbrott och frågade slutligen om är möjligt att det hela slutar med en stämning. Här är Jacks fullständiga svar:
Citat: ” With regard to LidoPAIN BP we have de-emphasized this product because of the lack of progress at Endo which under their new leadership appears to be moving away from topical treatment of pain. That said, Endo has diligence obligations as do all of our licensees which we will enforce if necessary.”

Till saken hör att EpiCept har 82,5 miljoner dollar att vänta sig från Endo i form av royalties och milestones i det läge att Lidopain BP skulle nå marknaden en dag… Med andra ord, det råder inga som helst tvivel om att vi inte sett det sista kapitlet när det gäller Lidopain BP. Endo är skyldiga att genomföra det som står i kontraktet, gör de inte det kommer EpiCept att vidta nödvändiga åtgärder.

Trevlig kväll!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?