Post entry

Epicept - Förtydliganden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Avtals dagen för Epicepts Ceplene har kommit och gått, tillsynes så verkar det vara en väldig spridning på kunskapsnivå om dels bolaget och avtalets utformning. Så jag tänkte jag skulle göra en del förtydliganden om hur avtalet ser ut samt vad vi har att förvänta oss framöver.

För det första får Epiccept 3 miljoner USD med omedelbar verkan. För det andra så erhåller Epicept 2 miljoner USD när Meda inleder försäljningen på en stor europeisk marknad. Det var nog dom flesta på det torra med... men sen erhåller Epicept ytterligare 5 miljoner USD som "regulatory milestone", detta är för den fas IV studie Epicept blev ålagda att göra från EMEA. Studien inleddes under sommaren 2009 och förväntas vara klar efter 3 år. Det vill säga att tidigast sommaren 2012 kommer denna milestone att betalas ut. Utöver detta kommer Epicept att erhålla milestone betalningar om 10 miljoner USD när försäljningen av Ceplene uppgår till 50 miljoner USD netto årligen och 20 miljoner USD när försäljningen når 100 miljoner USD.

Då var betalningarna i avtalet klara förutom den royalty som Epicept kommer att erhålla vid själva försäljningen av Ceplene. Det enda vi hittills vet om denna är att det är ett två siffrigt belopp, dvs minst 10%. Någon ytterligare information om storleken på denna är inte direkt att vänta. Främst tror jag detta beror på konkurensfördelar och dylikt från Medas part att inte offentliggöra royalty satsers storlek. Men för att få en bild av vad en royalty kan ge Epicept i intäkt kan vi använda IDIS pris på preparatet som referens (31500 Euro) som är ca 45700 USD för en full behandling. Med 10% royalty och förbränningstakt på 1,5 MUSD / månad skulle det krävas 328 sålda behandlinga per månad eller 3938 behandlingar på årsbasis. Detta är ungefär en fjärdedel av alla patienter som får AML per år i EU området.

Vad vi däremot också vet är att 70% av patienterna som drabbas av AML får återfall inom ett år efter behandling med cytostatika dvs CR1 där Epicept ska användas. Om denna siffra återspeglas i de 16 000 nya fall som näms per år kan jag inte svara på.

Om vi nu blickar framåt i stället, vad återstår? Om aktien inte kommer att handlas över 1$ 10 dagar innan 1/2 2010 kommer en reverse split att göras för att säkerställa fortsatt listning på Nasdaq. Spliten har röstats igenom av aktieägare, bla mig, med 96% för en omväd split. Av bolagets ca 130 miljoner aktier så röstade innehavarna av ca 80 miljoner aktier för en split dvs mer än de 50% som krävs. Den ekonomiska situationen för bolaget är fortsatt pressad då intäkter i närtid kommer något till korta. 3 miljoner USD som bolaget nu kommer erhålla direkt kommer räcka till att finansiera verksamheten fram till sommaren. Bolaget har uttryckligen sagt att i och med den ändrade finnansiella situation som uppstått i och med avtalet är inte en nyemission aktuell för tillfället vilket måste ses som en lättnad för aktieägarna. Förhoppningsvis kommer Meda igång med försäljningen under Q2/Q3 (gissning). Bolaget själva har bara uttryckt "under 2010".

Men det finns mer i godispåsen. Jack Talley CEO på Epicept gick ut vid lunchtid idag och sa att man var mycket positiva till att ett avtal för smärtlindringskrämen NP-1 skulle tecknas inom 1H 2010. Vissa spekulerar i att Jack försade sig eftersom att han i en intervju till Direkt hade sagt om den ekonomiska situationen att han skulle få en klarare bild senare i veckan varvid då avtal skulle vara nära föreliggande. Som gamal Epicept ägare vet jag med mig att med lågt ställde förväntningar blir man positivt överaskad snarare än tvärtom. Jag är bara glad om avtal tecknas 1H 2010 och inte att ännu en tidsram exploderar i ansiktet. Men vad som däremot är intressant just om NP-1 är marknaden som kan ses som 10 gånger Ceplene marknaden, något som borde speglas i ett framtida avtal.

Godispåsen är inte slut än, vidaremera har vi att se fram emot milestone från Myriad Pharma när Azixia går in i Fas III, 2 st kombinationsstudier med Ceplene (som ingår i avtalet med Meda), en fas 1b studie med Crinobulin, sist men inte minst diverse optioner samt förlustavdrag och som lite krydda ASAP teknolgin.

Allt detta för ett pris på 700 miljoner SEK. Kan någon säga "REA"?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?