Post entry

Epicept - Datamonitor, fel på miniräknaren & Alpha Asc går hårt fram

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Igår skrev den välrenomerade bloggaren Kim Dahlström en blogg om Epicept som jag blev mycket skeptisk till. Bloggen handlade om Datamonitors analys om marknaden för smärtlindringskrämen NP-1. Sammanfattningsvis av analysen kan sägas att den uppskattade NP-1's marknad till 145 MUSD 2017. Jag anser att detta är så pass fel att vi pratar om runt 10 gånger för lite och undrar nu om dom har fel på miniräknaren?

Inte nog med att om vi tittar på ett annat läkemedel, Lidoderm, som annvänds för behandlingen av PHN som är en av indikationerna som NP-1 utvecklas för, dom andra två DPN och CPN, så är försäljningen av detta läkemedel 2009 760 miljoner dollar. Lidoderm som är ett plåster har följande sideffekter: förvirring, trötthet, oregelbunden hjärtrytm, slaganfall, skakningar. Appliceringen är densamma, dvs direkt mot huden som är tanken med NP-1. Sideffekterna som upptäckts med NP-1 är, ja låt oss säga milda för att inte göra en höna av en fjäder.

För att ta fram ytterligare information, förutom den jag redan vet var jag tvungen att söka och gräva lite på den marknadspotential de andra indikationerna har. Vad jag vetat sen tidigare är att PHN har en marknad på ca 200 000 patienter I USA. Tittar vi på marknaden för DPN, dvs diabetes relaterad neuropatisk smärta, så hittade jag denna textrad:

“It has been estimated that more than 17 million people in the United States and Europe have diabetes-related polyneuropathy“

I informationen på denna website: http://www.answers.com/topic/peripheral-neuropathy

Om vi nu tar hänsyn till att alla dessa 17 miljoner patienter inte har en åkomma som är relaterad till en behandling som är applicerbar på ett lokalt område på huden utan är förknippad med det centrala nervsystemet, må så vara.

Går vi vidare och kollar på CPN, chemotherapy induced neuropathic pain, så är siffror extremt svåra att ta fram, och förbluffade jag går till och med bet på detta. Vad jag kunnat hitta är detta från NCI's hemsida:

“Millions of people are diagnosed with cancer every year, and studies have estimated that the majority of individuals with cancer, at some point, will experience pain from their disease (Agency for Healthcare Research and Quality, 2002; Bonica, 1990). “

Så vi kan väl anta att marknaden för detta är “relativt” stor.

För ett läkemedel med mindre biverkningar än de redan befintliga godkända produkterna som tex Gabapentin och Lidoderm, som man för övrigt skulle kunna ta i kombination med NP-1, så anser jag att någon på Datamonitor gjort bort sig helt. Jag ser en marknad på minst 1 miljard dollar, skulle bli väldigt förvånad om inte tex vis Lidoderm blir helt utmanövrerat av den väsentligt bättre säkerhetsprofil som NP-1 har, och då är det ändå bara PHN vi pratar om.

Som nyhetskanalerna säger, In other news... Alpha Associates har utökat sitt ägande i Epicept i vad det verkar vara, warranter, på följande webb sida kan vi se att AA helt plötsligt äger 24.28% I vad som kort och gott kallas för “Holdings” Samma siffra för ca 2 veckor sen var 9%, vilket skulle innebära en ökning av 15%.

http://www.dailyfinance.com/company/epicept-corporation/epct/nas/institutional-ownership

Nu kan alla spekulera I betydelsen av detta, vissa spekulationer har redan dykt upp... jag är mer återhållsam att spekulera I denna fråga och konstaterar bara att detta är mycket intressant.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?