Post entry

Epicept, aktien nära reaktion ?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aktien konsoliderar i ett intervall som blir mindre och mindre nu. Vi ser en tydlig stödnivå kring 5:- och ett huvudmotstånd kring 6:- vid det övre bollingerbandet. Ett genombrott av 6:- kommer troligen sätta fart på aktien och vi är troligen nu på väg mot ett nytt test av den nivån.

Gällande bolagets Europagodkända preparat Ceplene så pågår förhandlingar sedan en tid tillbaka där ca 5 medelstora samt större läkemedelsbolag genomfört DD på projektet men där finanskrisen dragit ut på processen något. Det är egentligen inte alls svårt för bolaget att få till ett avtal utan handlar mer om att de inte vill sälja projektet för billigt. Börsvärdet på bolaget är idag runt 400 Mkr medan en estimerad försäljning kan komma att ligga kring 1,5 Miljarder per år för enbart EU där ca 20% går direkt till bolaget d v s 300Mkr. Försäljningen väntas starta redan under q1 i år och en försäljningstopp bör nås ca 2013. Enl en nuvärdesberäkning bör ett avtal kunna värderas till ca 1,5 Miljarder SEK men i dagens finansiella klimat är alla sådana beräkningar tyvärr långt ifrån verkligheten, klart är dock att enbart en upfrontbetalning i storleksording 50MUSD, vilket känns fullt rimligt, skulle motsvara hela börsvärdet till dagens kursnivå. I EU finns ca 50 000 AML patienter med ca 15 000 nya drabbade varje år. Standard i dag är cytostatikabehandlning där ca 70% av patienterna har hjälp av detta men där återfalllsfrakvensen är mkt hög och snar. Ceplene kommer troligen bli en mkt bra behandlning för att förhindra eller fördröja dessa återfall. Den stora marknaden återfinns som i de flesta fall i USA där diskussioner förs med FDA och där ansökan troligen kan skickas in under våren. Ceplene har dessutom klassats som särläkemedel vilket innebär marknadsexklusivitet i 10år för EU samt 7 år för USA från lanseringsdatum.

Exempel på bolagets övriga projekt som totalt kommit i skymundan av Ceplene är;

NP-1; troligen det projekt där vi i närtid har möjlighet till en uppdaterad forskningsstatus, ett fas II program är precis avslutat för nervsmärta vid diabetes, ytterligare en studie inom annan indikation ska inom kort rapporteras samt så har man en en till studie som är externt finansierad i fas III för nervsmärta hos cancerpatienter. NP- 1 är en smärtkräm och beräknas kunna nå en marknad om kanske 500 MUSD enligt bolaget själva. Vi kan troligen få se en partner för detta projekt så snart det pågående fas IIb för smärta efter bältros/herpes är avrapporterat.

Förutom detta har man dessutom två cancerprogram i klinik;

Azixa, som är utlicencierad till Myriad, och där vi faktiskt kan få ett FDA godkännande redan i år beroende på att underlagen troligen inte kommer behöva samma höga krav som normalt ställs eftersom den målgrupp som läkemedlet riktar sig till har en mkt dyster prognos med låg överlevandeprocent redan ett år efter diagnos. Azixa var en partnerkandidat på Windhovers lista över de mest intressanta projekten inom detta området just nu. Vi kan troligen få se ett mkt intressant avtal här snart men troligen efter Myriad avrapporterat någon av fas IIstudierna.

Det andra cancerprogrammet, 2407 har visat mkt bra effekt i preklinik och kan också troligen användas som kombinationspreparat. Projektet licencierades en gång från Maxim vilket innebär något sämre framtida vinster i projektet vilket kanske inneburit en något långsammare utveckling men vi får kanske uppdatering under året.

Bolagets fokus ligger dock nu på avtal för Ceplene och när det är signat kommer vi troligen få se större aktivitet i övriga projekt.

Kombinationen av bolagets svaga finanser samt finanskrisen är uppenbarligen det som begränsat utvecklingen trots att aktien ju har varit mkt stark i förhållande till övrig börs. Jag tror att bolaget är tvingade att signa ett avtal inom någon månad för att undvika ytterligare emissioner och utspädning även om en sådan skulle bli av mindre art, och tycker nog att det finns anledning att anta att bolaget kommer lyckas med det.

M v h

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?