Post entry

EpiCentrum

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Börserna håller stängt, regeringarna tillverkar nya banker och Island håller på och konkar! Hela finanssoppan är som en jordbävning och mitt i detta epicentrum så smyger lilla forskningsbolaget EpiCept ut med nyheten om att preparatet Ceplene nu äntligen fått ett slutgiltigt marknadsgodkännande från EU-kommissionen. EpiCept har alltså ett läkemedel redo för den europeiska marknaden, en marknad som uppskattas till 200 MUSD per år. Beskedet orsakade föga förvånande att aktien inledningsvis rusade med cirka 30 procent, men något förvånande sjönk den sedan tillbaka för att avsluta dagen med en uppgång på dryga 10 procent.

Att den kraftiga uppgången kom av sig är i sig inte förvånande, framförallt då aktien tidigare varit "söndertradad". Ytterligare passade säkerligen många på att ta hem en vinst för att diversifiera sig och "fyndköpa" andra aktier som pressats av finanskrisen. Den som inte känner sig så skakig kan dock sitta lugnt i båten. Det finns mycket som talar för en fortsatt uppgång, främst tack vare att ett digert nyhetsflöde väntar de närmaste kvartalen.

Det största orosmolnet är dock kommande finansiering. Nuvarande kassa bör räcka tills i mitten av november men innan EpiCept drabbas av akut likviditetsbrist bör ett partneravtal för den europeiska marknaden vara på plats. Detta kommer sannolikt att resultera i en rejäl kontantersättning samt kommande royalties och jag bedömer chanserna som stora att EpiCept får åtminstone 50 MUSD i kontantersättning, vilket med nuvarande burnrate på 1,5 MUSD/månad förskjuter emissionsbehoven långt fram i tiden. Ytterligare hoppas bolaget presentera en partner till smärlindringskrämen NP-1 under det första kvartalet under nästa år, vilket även där sannolikt innebär en hyfsad upfront "boostad" av de studieresultat från en fas II-studie för smärta efter bältros som beräknas presenteras under innevarande kvartal. Ytterligare under nästa år börjar sedan royaltyintäkter sakteliga att rulla in från försäljningen av Ceplene. Till sist men inte minst så finns det även warrants som berättigar till 34,7 miljoner aktier och som fyller på kassan med cirka 45 MUSD om samtliga tecknas. Den finansiella situationen ser alltså rätt så stabil ut och även om partneravtalet fördröjs något och EpiCept tvingas genomföra en riktad emission så blir det sannolikt en mycket liten sådan med marginell utspädning.

Snurrar vi vidare i nyhetsflödet så väntas alltså resultat från NP-1 redan under innevarande kvartal. Ytterligare kan cancerpreparatet Azixa komma att få medial uppmärksamhet då Windhover utsett preparatet till en av de tio största cancerpreparaten som nu finns i klinik. Ett tillkännagivande från Myriad när fas III-studierna beräknas inledas skulle även vara intressant då EpiCept då får en milstolpsbetalning på 4-5 MUSD. Den absolut största mediala uppmärksamheten riktas dock sannolikt mot Ceplene och under detta kvartal förväntas den kanadensiska läkemedelsmyndigheten komma med ett ansökningsutlåtande och under nästa kvartal förväntas samma sak komma från FDA. Ytterligare så kan EpiCept komma att avslöja nyheter om hur bolaget kommer att gå tillväga för Ceplene inom andra blodsjukdomar. Då det sannolikt endast behövs fas III-studier innan en registrering är även dessa nyheter av viss magnitud.

EpiCept känns mycket spännande och aktien har all möjlighet att fortsätta att utvecklas positivt på börsen, finanskris till trots. Ett nuvarande börsvärde på drygt 400 miljoner kronor avskräcker inte heller någon tänkbar uppköpare. Det är trots allt sällsynt med nya originalläkemedel och särläkemedel som sitter på tio års marknadsexklusivitet är mycket attraktiva då de möjligör höga marginaler. Det finns således många betalningsvilliga läkemedelsjättar där ute som behöver fylla på patentportföljen. Räkna med bud om inte kursen drastiskt förstärks de kommande månaderna. Räkna även med att större institutioner nu börjar intressera sig för bolaget och att det börjar dyka upp köprekommendationer från analytikerna. Idag är det en stor dag för svensk forskning och för EpiCept, dessvärre kom nyheten i skymundan av den finanskris som plågar oss, men vi lär ju som sagt höra mer av bolaget framöver.

Det är dock många som firar idag; aktieägare, forskare, läkare och framförallt de patienter som fått återfall inom AML. Det finns nu äntligen ett preparat på marknaden som kan bota sjukdomen.

ETT STORT GRATTIS!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?