Ceplene & royaltyspekulation
2009-03-23 13:13, Edited at: 2010-06-11 12:08Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Medans Talley & Co i EpiCept sitter vid förhandlingsbordet med Big Pharma och för långtgångna diskussioner angående upfront och royalty för Ceplene, kan vi andra under tiden snegla ner på Jacks "kom-ihåg-lista" som han förmodligen har med sig i bakfickan.
Generellt sett är det stora skillnader i royaltysatsen för läkemedel, främst beroende på i vilken fas de utlicensieras. Läkemedelskandidater som befinner sig i pre-klinik får i allmänhet en royalty på 0-5 procent. De preparat som licensieras ut i fas I får mellan 5 - 10 procent och godkända läkemedel får vanligtvis över 20 procent i royalty. Vid förhandlingarna finns det även skäl att studera vissa parametrar lite noggrannare, eftersom dessa kan medverka till att höja royaltysatsen:
Betydelse - Innebär läkemedlet ett genombrott på marknaden eller erbjuder läkemedlet endast en mindre förbättring jämfört med andra godkända preparat?
Kommentar: Ceplene är ett nytt läkemedel som används för att förebygga återfall inom AML. Idag finns inte några andra läkemedel tillgängliga för remissionsbehandling, vilket erbjuder licenstagaren möjlighet att befästa sitt varumärke inom en ny indikation och utöka sin marknadsandel.
Unikhet - Vad gör läkemedlet speciellt. Är läkemedlet skyddat?
Kommentar: Ceplene är ett originalläkemedel, vilket innebär ett skydd mot läkemedelskopior (generika) tills patenttiden går ut. Ytterligare är Ceplene klassat som särläkemedel (orphan-status), vilket innebär 7 och 10 års marknadsexklusivitet i USA respektive Europa. Särläkemedelsstatus beviljas läkemedel som riktas mot mindre vanliga sjukdomar, i princip som en belöning och morot för forskningsbolagen att lockas utveckla preparat mot sjukdomar med lägre marknadspotential.
Utvecklingsstadium - I vilken klinisk fas befinner sig läkemedlet vid utlicensieringen? Kommer läkemedelsbolaget som licensierar in preparatet att kunna använda det genast, eller behövs ytterligare resurser läggas på forskning?
Kommentar: Ceplene är godkänt för försäljning i Europa och några ytterligare utvecklingskostnader belastar inte licenstagaren, vilket alltså innebär möjlighet till en royalty i det högsta intervallet, 20 + procent.
Risk - Hur troligt är det att läkemedlet "fungerar" som förväntat?
Kommentar: EpiCept fas III-studie för Ceplene mot AML omfattade 320 patienter och datan visar att patienter som behandlats med Ceplene har cirka 50 procents ökad chans att bli fri från sin sjukdom. Studien är dock i jämförelse med generella fas III-studier inte någon stor studie men den var dock tillräcklig för att få godkänt eftersom indikationen AML är så ovanlig. Dock blev läkemedlet godkänt under "särskilda omständigheter", vilket innebär att måste genomföra ytterligare fas II-studier bl.a för att bevisa Ceplenes roll mot interleukin-2 som också ingår i kombinationsläkemedlet. Då "under särkilda omständigheter" även innebär att den europeiska läkemedelsmyndigheten årligen vid behov kommer att gå igenom ytterligare studiedatan finns det alltså en risk för att godkännandet för Ceplene kommer att bli upphävt. Om detta överhuvudtaget påverkar royaltysatsen är svårt att sia om, och personligen tror jag att "risken" istället är kopplad till upfront, med eventuella klausuler innehållande krav på återbetalning.
Vinstmarginal - Innebär läkemedlet möjlighet till höga marginaler eller hotas preparatet av lågpriskopior?
Kommentar: Då Ceplene är ett originalläkemedel samt klassat som särläkemedel med "monopolstatus" innebär detta möjlighet till en hög prissättning och höga marginaler. Ytterligare är den enda alternativa behandlingsformen idag stamcellstransplantation, vilket är en dålig behandlingsform som endast ett fåtal patienter kan använda sig av och som dessutom innebär höga kostnader, upp emot 400 000 kronor per transplantation. Fördelen med Ceplene är att patienten kan injicera preparatet själv hemma, vilket innebär besparingar för sjukvården då inte några extra vårddygn tillkommer. En hög marginal för licenstagaren innebär alltså ökat utrymme för en högre royalty.
Exklusivitet - Är avtalet exklusivt eller icke-exklusivt?
Kommentar: EpiCept har kommunicerat att kommande partneravtal endast gäller den europeiska marknaden. Detta är en "begränsning" i förhandlingen då ett exklusivt globalt avtal sannolikt skulle resultera i en högre royalty. Dock ämnar EpiCept sälja Ceplene själva i Nordamerika, vilket ger betydligt högre intäkter i jämförelse med om royaltysatsen skulle ökas med några enstaka procentenheter.
Marknad - Innebär avtalet att partnern kan vidareutveckla preparatet mot andra sjukdomar och exploatera nya marknader, eller gäller avtalet endast mot en indikation?
Kommentar: EpiCept har kommunicerat att blivande partnern får rättigheten att marknadsföra och sälja Ceplene mot indikationen AML i Europa. Då EpiCept även ämnar utföra fas III-studier för Ceplene mot andra blodsjukdomar kan det även bli möjligt att den kommande partnern eventuellt kommer att vara delaktig i dessa. Om partnern är delaktig i dessa med att t ex delvis bekosta fas III-studierna skulle detta kunna påverka royaltysatsen positivt.
Upfront - Hur stor del betalas i upfront?
Kommentar: Normalt sett betalas en direktbetalning efter undertecknandet och sedan tillkommer royalty på kommande försäljning samt eventuella milstensavgifter när vissa försäljningsnivåer nåtts. Beroende på forskningsbolagets kassasituation och framtida kassaförbränning är förhandlingen angående upfront av betydelse. En hög upfront innebär vanligtvis en negativ påverkan på royaltysatsen och vice versa. EpiCept befinner sig i ett intressant läge eftersom den befintliga kassan estimeras att räcka tills Q4. Ytterligare finns möjlighet till upfront från ett kommande partneravtal för smärtkrämen NP-1 samt milstensbetalning på cirka 4-5 MUSD från Myriad när Azixa påbörjar fas III-studier, vilket förväntas ske i år. Slutligen kommer EpiCept givetvis att erhålla royalty från försäljningen av Ceplene. Med en kassaförbränning på cirka 1,5 MUSD per månad behövs alltså inte en så värst hög upfront, utan EpiCept har istället visst utrymme till att förhandla upp royaltysatsen.
Behov - Hur ser behovet av nya läkemedel ut hos Big Pharma?
Kommentar: Den generella trenden är att det blir allt svårare för läkemedelsbolagen att få nya läkemedel godkända då läkemedelsmyndigheterna blir allt strängare i sina bedömningar och rekommendationer. Ytterligare ökar antalet patentutgångar, vilket ökar behoven för Big Pharma att hitta ersättare till de tidigare så höglönsamma originalläkemedel som nu riskeras att konkurreras ut av generika. Generellt sett har detta under de senaste åren trimmat upp royaltysatsen. Då Ceplene är ett originalläkemedel som dessutom är "skyddat" med särläkemedelsstatus ökar således chansen för att det finns fler intressenter i partnerförhandlingarna, vilket kan resultera i budgivning och då givetvis en högre royalty.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Ceplene är ett godkänt originalläkemedel som klassas som särläkemedel. Detta innebär att läkemedlet kan börja säljas genast, att preparatet har monopolstatus och skyddas, vilket ger möjlighet till hög prissättning och utrymme för en hög royaltysats tack vare en utökad win-win-solution. Ytterligare har EpiCept möjlighet att påverka royaltysatsen positivt med att hyvla ner upfront samt utöka licensavtalet med framtida potentiella nya indikationer inom andra blodsjukdomar. Slutligen kan det i slutförhandlingarna finnas fler intressenter vilket kan innebära budgivning och ytterligare förstärkt royaltysats. Det återstår dock att se hur förhandlingsskickliga ledningen i EpiCept är, men de skall banne mig inte kunna sjabbla bort avtalet med en royalty under 20 procent!