Post entry

Ceplene bjuder upp till dans

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det kostar 2,65 miljoner USD för att få dansa med Ceplene. Enligt Epicept finns det redan en friare som villigt ställt sig bredvid bruden då bolaget nu får in 2,65 miljoner USD via en riktad emission. Emissionen innebär en utspädning på 5,53 miljoner aktier samt 2,76 miljoner aktier via warrants. Då en del av kapitaltillskottet kommer att användas till återbetalning av lån ger emissionen endast ett finansiellt utrymme för bolaget cirka en månad framåt. Varför väljer då Epicept att ta in så pass lite pengar?

Pessimisten i mig varnar för att ytterligare riktade emissioner väntar bakom hörnet efter att nya datan för NP-1 presenterats och efter att Ceplene godkänts av EU-kommissionen, vilket förhoppningsvis drivit upp kursen, vilket alltså Epicept skickligt ämnar uttnyttja, till de svenska aktieägarnas förträt.

Optimisten i mig säger dock något helt annat. Ifjol godkändes 15 nya läkemedel i USA, vilket måste ses som en blygsam siffra och som definitivt pressar de stora läkemedelsjättarna som har ett stort behov av att få ut nya läkemedel på marknaden. Epicept planerar att ha ett möte med FDA så snart ett EU-beslut tagits angående Ceplene och hoppas att kunna lämna in en ansökan till FDA under nästa år. Ytterligare kan bolagets andra cancerpreparat, Azixa, få ett FDA-godkännande under nästa år. Detta innebär att lilla pluttiga Epicept med ett börsvärde på cirka 250 miljoner kronor kan få två originalläkemedel godkända i USA inom en ettårsperiod, vilket är 13 procent av alla läkemedel om man jämför med ifjol. Det låter verkligen som en fantastisk, fantasifull dröm men den kan alltså komma att förverkligas!

Självklart väcker detta uppmärksamhet till bolaget och Epicept sitter således med rejäla triumf på hand när de nu i första hand förhandlar med läkemedelsbolagen om ett samarbete för Ceplene i Europa. I mitt tidigare inlägg hoppades jag på att en ytterligare riktad emission kunnat undvikas men då som sagt Epicept var i ett stort behov av kapital så var det ju knappast så överraskande. Det är ju å andra sidan positivt att den är så pass blygsam och att den ger en så liten utspädning. Jag räknar därför med att bolaget har full kontroll på situationen och med utstuderad skicklighet nu vet vilka triumfkort de kommer att spela ut för att få den bästa belöningen till aktieägarna.

Vad jag förstår så kan eventuellt ett licensavtal bli aktuellt när studierna för NP-1 kommer att presenteras, vilket bedöms ske under början av detta kvartal och kan således innebära intäkter till bolaget. Ytterligare väntar Epicept på att Myriad kommer att inleda fas III-studier angående Azixa, vilket innebär intäkter på 4-5 miljoner USD. Ett annat triumfkort som är redo att spelas ut är givetvis offentliggörandet av den europeiska samarbetspartnern för Ceplene, vilket givetvis kommer att generera intäkter. Ett slutgiltigt beslut från EU-kommisionen angående Ceplene väntas ju offentliggöras inom två månader och ett sådan beslut kommer antagligen även att ge bolaget ett utökat kreditutrymme, då Epicept räknar med en snabb lansering för Ceplene. Det är då lite förvånande att se att aktiekursen sjunker på beskedet?

Ceplene har bjudit upp till dans och även om den första dansen är dyr och går till en amerikansk institution så kommer även vi andra befintliga aktieägare att erbjudas en billigare men ack så njutbar vals framöver..två steg fram..ett steg bak..två steg fram...hyfsat stabilt alltså och den långsiktige har förhoppningsvis en riktigt lång dansturné att se fram emot, för dansen har ju trots allt just bara börjat och vänta bara tills Ceplene börjar slå klackarna i taket. Då bär det av norrut!

Den spekulationdrivne placeraren kan väl dock med gott mod invänta öppningen i USA, för på sedvanligt manér så lär det då bli darrigt i Epicept vilket kan orsaka goda köplägen. Börsen beter ju sig just nu mycket irrationellt och det är ju mer regel än undantag att kursen faller ner mot emissionskursen. Det vore dock lite underligt om så skulle ske i Epicepts fall då molnen den senaste tiden kraftigt skingrats från horisonten och då även regnbågens slut har kunnat skönjas. Och vi vet ju alla vad där finns att hämta...

Vacker, glamorös och förförande går nu Ceplene fram över dansgolvet med nya smycken kring sin hals. Om du väljer att bjuda upp, akta dig då för att bli förhäxad och välj endast att dansa med en liten del av ditt kapital, för som sagt, Ceplene har förhäxat förr...

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?