Bye bye EpiCept - you broke my heart!
2009-08-07 07:27, Edited at: 2010-06-11 12:19Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Den 9 juni gav EpiCept en företagspresentation vid ”Noble Financial Capital Markets Austin Power Brokers Conference”. Jag tittade på presentationen via webben och jag minns att jag fick en stark olustkänsla eftersom jag tyckte att Vdn Jack Talley var uppenbart skärrad. Jag uppfattade detta som mycket underligt eftersom Talley, bara en vecka tidigare, varit rätt så självsäker och t.o.m. på gränsen till arrogant vid årsstämman i Stockholm. Möjligtvis var det vid denna tidpunkt som det preliminära avtalet med den europeiska partnern för Ceplene havererade.
Inför gårdagens rapport lades förväntningarna framförallt på hur det inledningsvis hade gått för försäljningen för Ceplene via Named Patient programmet samt på eventuella uttalanden kring partnerdiskussionerna för den europeiska marknaden. När EpiCept i rapporten avslöjade att den preliminära partnern hoppat av tolkade jag först naivt texten som att licensavtalet utökats i omfattning – att EpiCept med hjälp av den i våras publicerade studien för Ceplene samt planerna på nya studier mot andra blodsjukdomar helt enkelt nu ville få till ett maffigare avtal, som skulle gynna bolaget långsiktigt, men som den preliminära partnern inte var intresserad av.
Efter att ha lyssnat på telefonkonferensen är det dock uppenbart att EpiCept är tillbaka på ruta ett. Av någon anledning har de tappat en partner och tvingas nu öka ansträngningarna för att leta efter en ny. När Talley dessutom under telefonkonferensen försöker försvara sig med att samla missbrukade förtroendepoäng med att avslöja att det finns fler än en potentiell partner med i förhandlingarna blir allting väldigt uppenbart. Det kommer ännu att dröja ett bra tag innan en partner är på plats och bolaget har nu förbrukat ett helt år av tidskrävande förhandlingar till ingen nytta!
Att EpiCept avslöjat att partneravtalet havererat i sista stund är således knappast positivt för varken bolaget eller för aktiekursen och plötsligt blir även allting väldigt tydligt varför EpiCept nyligen valde att genomföra en ytterligare riktad emission på 8,9 MUSD. Givetvis var detta en nödstrategi från det havererade partneravtalet samt att den ”girige” ledningen ville ta tillfället i akt och kapitalisera på det positiva nyhetsflödet som kablats ut under försommaren och som lyft aktiekursen till en så pass attraktiv nivå att Talley & Co t.o.m. lyckades få några villiga investerare att betala 0,80 USD per aktie. Det kan t.o.m. vara så illa att årstämman var lagd i Stockholm med ett enda syfte, nämligen att måla upp en fasad av ett seriöst forskningsbolag på väg att ömsa skinn till ett höglönsamt läkemedelsbolag men där en oerfaren och kanske t.o.m. girig ledning under ytan istället utförde kapitalfiske med hjälp av en munvig ordförande som glatt kastade vobblers mot publiken och där Ceplenes upptäckare, Kristoffer Hellstrand, fick stå som en marknadsföringsmarionett med uppdrag att förvilla aktieägarna in bland en djungel av svårbegripliga medicinska facktermer.
Nä, det är bara att inse faktum. EpiCept har misslyckats, vilket bekräftas i telefonkonferensen där Talley plötsligt sänkt svansföringen till markhöjd – en svans som dessutom nu ser ovårdad ut och som knappast lockar till följe. Och inte blir det bättre av att Talley försöker försvara sig med att upprepa sig som ett slitet kassettband angående potentialen för Ceplene och att hundratals hematologer intresserat sig för läkemedlet. Nä, förtroendekapitalet är nu definitivt förbrukat och lär knappast under de närmaste månaderna återfå någon glans eftersom nyhetsflödet kommer att vara snustorrt av flera anledningar:
- 1) Att flera potentiella partners finns med i förhandlingarna innebär högst troligt att avtalet kommer att dröja ytterligare några månader, i värsta fall tills nästa år.
- 2) Det kommer att dröja ett halvår innan en ordentlig utvärdering kommer att kunna göras av IDIS försäljning via NPP.
- 3) Partnerdiskussionerna för smärtkrämen NP-1 befinner sig ännu i ett tidigt skede.
- 4) Stor osäkerhet finns kring det datum när studierna för Ceplene mot MDS kommer att inledas.
- 5) Stor osäkerhet finns kring det datum när resultaten från fas Ia-studierna för Crinobulin kommer att publiceras. Dessa kan t.o.m. dröja tills nästa år.
- 6) FDA ansökan för Ceplene dröjer tills slutet av året.
- 7) Studieresultaten för Azixa-studierna förväntas presenteras först i november.
Det syns alltså få kursdrivande nyheter i horisonten på kort sikt och EpiCept känns mer och mer som ett sorgligt kapitel i en tusensidig skräckroman där hjälten ännu lyser med sin frånvaro. Vill man dock leta ljuspunkter så är det avslöjade priset för Ceplene på 31 500 euro per behandling överraskande högt vilket med ett svajigt penseldrag målar upp en guldglans över marknadspotentialen och fortsättningsvis är ju trots allt även produktporföljen inklusive pipeline intakt. Det finns alltså stora värden i EpiCept, men så länge ledningen inte följer trafikreglerna och istället utför regelbundna dikeskörningar istället för att köra över mållinjen, finns det en stor risk för att dessa värden aldrig kommer att realiseras till fullo.
Möjligtvis kan de luttrade aktieägarna på kort sikt räddas av ett uppköp men är vi realistiska finns det definitivt i dagsläget bättre förhoppningsbolag att placera pengarna i, som dessutom vårdar förtroendekapitalet på ett bättre sätt än det svensk-amerikanska forskningsbolaget. Eventuellt kan dock aktien locka till en placering under senhösten, innan Myriad Pharmaceuticals avslöjar resultatet från Azixa-studierna. Innan dess omallokeras portöljen till inköp av Probi för att ”lugna magen” samt en utökning av innehavet i Topotarget för att ”läka såren”. Bye bye EpiCept – you broke my heart!