Post entry

Brutna löften för Ceplene

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har dyrt och heligt lovat mig själv att aldrig mer spekulera i ett forskningsbolag. Detta grundar sig givetvis på att jag tidigare bränt fingararna och hör och häpna så brändes de redan 2004 då jag med stort mod spekulerade i Maxim, som ju Epicept hette före nödfusionen som skedde året efter. Bortsett från den blödning som FDA:s underkännande av Ceplene gav mig för fyra år sedan så har jag valt att vända de svenska forskningsbolagen ryggen, i främsta hand för att de under de senaste åren misslyckats med att få fram något nytt läkemedel och därtill har de under de senaste tjugo åren bränt upp cirka 17 miljarder kronor, varav cirka 3,5 miljarder kronor slösats(?) bort på Epicept. Genomrutten statistik alltså! Att spela på en skraplott där själva skrapningen skett vid presentation av kliniska studieresultat har alltså inte tilltalat mig men nu har jag dock åter, likt strutsen, stuckit huvudet i sanden i tron om att Epicept är en relativt riskfri placering.

EMEA har alltså godkänt Ceplene för behandling av AML. Nästa händelse på Epicepts agenda är att EU-kommisionen förväntas göra ett formellt godkännande inom två månader. Ett godkännande där och full kommersialisering kan därefter påbörjas i EU-länderna, en marknad som uppskattas till cirka 200 miljoner USD per år. Noterbart är att EU-kommisionen alltså förväntas göra ett "formellt" godkännande, vilket på ren svenska redan innebär ett fullt godkännande och att de rent mekaniskt alltså stämplar ansökan utan att opponera sig.

Givetvis är ju detta fantastiska nyheter men problemet just nu är att Epicepts kassa gapar tom och då bolaget bränner cirka 2 miljoner USD per månad är finansieringsproblemen akuta. Hur Epicept kommer att hantera detta står ännu skrivet i stjärnorna men det är ack så intressant att spekulera i. Aktiemarknaden är just nu troligtvis rädd för en nyemission eller en traditionsenlig överkörning av svenska aktieägare, alltså en riktad emission till någon amerikansk institution. Jag tror dock inte att så kommer att vara fallet!

I min spekulation utgår jag från att Epicept har huvudena på skaft och har relativt bra koll på läget. Tidigare har ju bolaget på kort tid genomfört två riktade emissioner, men dessa har dock varit mycket små och sannolikt använts som konstgjord andning tills ett förväntat positivt nyhetsflöde börjat fylla lufttuberna. Och nyhetsflödet har ju "suddenly" blivit väldigt positivt i och med EMEA:s godkännande av Ceplene. Då bolaget meddelat att de önskar en samarbetspartner för Ceplene i Europa så kommer ett sådant samarbetsavtal troligtvis att presenteras inom en snar framtid, ett avtal som sannolikt även kommer att innebära en rätt furstlig initial kontantersättning som därtill premierar Epicept med höga royalties, då det som sagt rör sig om ett godkänt särläkemedel, vilket alltså möjliggör en hög prissättning. Men då bolaget sitter i förhandlingar med såväl medelstora som stora läkemedelsbolag kommer det dock att dröja några veckor och finansieringsbehovet var ju som sagt akut. I min spekultationsteori snurrar jag således snabbt över till bolagets andra cancerpreparat, nämligen Azixa, som utlicensierats till Myriad Genetics. Här väntas en milstolpsbetalning på cirka 4-5 miljoner USD tillfalla Epicept när Myriad påbörjar fas III-studier. Jag tror alltså att Epicept noggrant föjlt med detta och tagit detta i beaktande vid tidigare beslut om emissioner och att denna milstolpsbetalning nu alltså ligger mycket nära till hands, vilket kommer ge Epicept ett finansiellt utrymme ett par månader framåt i tiden, lagom passligt tills EU-kommissionens godkännande och påföljande kontantersättning från någon läkemedelsjätte. Låt oss i alla fall hoppas att så blir fallet!

Epicept har idag ett börsvärde på omkring 250 miljoner kronor, vilket måste sägas vara mycket lågt då bolaget närmar sig en självfinansierad verksamhet med Ceplene mot en full kommersialisering redan i år och med lite tur eventuellt ett FDA-godkännande för Azixa redan under nästa år. Ytterligare har ju Epicept en mängd projekt i klinisk fas inom drug delivery, där sannolikheten att lyckas är betydligt högre än vid ett originalläkemedel. Då marknaden i Europa för Ceplene värderas till 200 miljoner USD per år och då den globala marknaden för Azixa uppskattas till 3 miljarder USD per år, varav en royalty på 5-10 procent för Azixa tillfaller Epicept kan bolagets kassakista fyllas i rask takt framöver. Frågan är ju då varför värderingen släpar efter?

Sannolikt beror detta på vinsthemtagningar och att aktien varit söndertradad. Trots att de flesta är medvetna om den stora uppsidan så har säkerligen många valt att diversifiera sig efter den kraftiga uppgång som skedde vid Ceplenes godkännande, vi befinner ju oss trots allt i ett bistert börsklimat där många aktier fallit ner till attraktiva lockande nivåer. Att sedan daytraders med mindre insikt i bolagets potential tradat sönder aktien är ju även uppenbart. Det är ju bara att följa med diskussionen på aktieforumen så blir man ju förutom road även övertygad om att Epicept är dagshandlarnas nya gunstling. Jag tror dock att de största vinsthemtagningarna nu är historia och att aktien gör sig redo för en ny stabilare uppgångsfas, sannolikt förstärkt av analyshusens rekommendationer. Senast i fredags släppte ju Stockpicker en köprekommendation på Epicept och fler rekommendationer lär sannolikt komma så länge kursen befinner sig vid dessa attraktiva nivåer.

Är det då klokt för mig att ha huvudet nerstucket i sanden? Det ser ju faktiskt rätt underligt ut och ärligt talat så har den underliga ställningen fått benen att börja skaka för det finns ju trots allt en risk för bakslag, framförallt om bolaget mot förmodan skulle göra en stor "private placement" med stor utspädning som följd. Men vi har ju även att beakta den risk som uppkommer av att Epicept är tvugna att genomföra två mindre kompletterande studier av Ceplene. Dessa kan ju mot förmodan visa negativa resultat. Det jag dock är övertygad om är att EU-kommissionen kommer att godkänna Ceplene. Att det skulle finnas någon EU-byråkrat redo att med pekpinnen slå Jack Talley på fingrarna, nää..den diskussionen förekommer nog endast av baissarna på aktieforumen...Låt mig nu fantisera vidare om Ceplene. Ceplene som givit mig brutna löften.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?