Post entry

Bekymmer hos EpiCept

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

EpiCept meddelar idag att de skär ner personalstyrkan med 65 procent och väljer att fokusera verksamheten på Ceplene samt övriga projekt som påbörjat kliniska studier, bl.a. EPC 2407 som befinner sig i fas Ib och som visat lovande effekt mot olika tumörsjukdomar. Beslutet innebär även att EpiCept minskar kostnaderna med cirka 5,5 miljoner USD på helårsbasis.

Det som får en att onekligen höja på ögonbrynen lite extra är att detta sker strax innan ett eventuellt partneravtal för Ceplene och den europeiska marknaden beräknats presenteras. Detta väcker omedelbart misstankar om att marknadsläget är bekymmersamt och att ett partneravtal dröjer, vilket tvingat EpiCept till rätt så drastiska nedskärningar. Ytterligare så väljer bolaget även att sälja eller knyta till sig en partner kring utvecklingsplattformen ASAP-teknologin som framgångsrikt lyckats ta fram både Azixa och EPC 2407 och som ytterligare har ett par kandidater i preklinik. Personligen känner jag mig kluven kring dessa nyheter och jag misstänker att aktien initialt kommer att pressas av detta, framförallt då förväntningarna ökat den senaste tiden kring Ceplene och kommande partneravtal, något som nu ser ut att dröja.

EpiCepts finansiella historia är ju rätt så bisarr eftersom bolaget valt att leva under svältgränsen då de istället för att ta in pengar genom en nyemission valt att söka första hjälpen genom små private placements, något som tagit bolaget ett par månader framåt i tiden tills nästa kassapåfyllning blivit aktuell. Strategin har obönhörligt naggat förtroendet i kanten för ledningen och deras förhandlingsförmåga och dagens nyhet är knappast något som får förtroendemätaren att gå i taket.

Visserligen finns det alldeles tillräckligt med potential kring Ceplene samt övriga kandidater för att bolaget skall kännas intressant och vänder vi på steken kan vi ju göra nya spekuleringar kring varför bolaget nu genomför dessa åtgärder.

EpiCept har ju tidigare avslöjat att ett partneravtal sannolikt skulle vara klart innan årsskiftet men att den slutliga underskriften skulle ske först i början av detta år. Med tanke på den nedskärning som bolaget nu gör så kan vi kanske således anta att de förmodade fas III-studier kring Ceplene för tre andra blodsjukdomar kommer att göras av en partner, eventuellt och sannolikt då den samma som bolaget inleder partneravtal med för Ceplene mot AML. Om det vore så, kanske vi också kan tro att detta är den största orsaken till att avtalet dröjer då villkoren blivit betydligt mer omfattande. Ytterligare så bör ju försäljningen av ASAP-teknologiplattformen ge ett riktigt hyffsat tillskott i kassan. Hur mycket är svårt att sia om, men ledningen har tidigare yppat att bara denna plattform skulle motsvara dåvarande börsvärde (vilket då uppgick till ca 200 MSEK har jag för mig). Ett betydande kassatillskott kan vi således räkna med med det sorgliga är att "Uppfinnar Jocke" lämnar bolaget.

Vänder vi ytterligare på steken några varv så innebär ju dagens nyhet att EpiCept har möjlighet att bli kassaflödespositiva vid ett tidigare skede. Frågan är bara hur de löser nuvarande likviditetssituation då kassan snart borde vara slut igen och då kostnader på 2,5 miljoner USD tillkommer under innevarande kvartal från nedskärningarna? Svaret på det är gissningsvis att det finns en aktör redo att åter gå in via en ytterligare private placement, men att denna aktör även velat se EpiCept göra defensiva motåtgärder.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?