Är kräftgången över för den här gången Epicept?
2009-07-09 21:21, Edited at: 2010-06-11 12:17Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Många av er redeyeläsare är säkert mycket duktiga på TA. Själv kan jag det inte alls men jag vet att det finns något som kallas för "översåld" och det känns som att det begreppet passar in väl på Epicept just nu.
Frågan jag ställer mig är varför Epicept straffas så hårt av marknaden jämfört andra bolag i samband med en nyemission. Svaret i Epicepts fall är relativt enkelt anser jag.
- Epicept har aldrig haft "egen" intjäning utan istället levt på emissioner. Många gånger har denna utspädning skett till mycket oförmånliga villkor, särskilt 2008 då pengar verkligen var hårdvaluta samt att epicept initialt fick avslag för Ceplene hos EMEA. För att över huvudtaget överleva som bolag tvingades de till lånevillkor som fortfarande svider för oss aktieägare. Med det menar jag den mängd billiga warrants som erbjöds investerarna och som nu gödslar OMX och oss småsparare. Därav sker också en utspädning av aktiestocken som i dagsläget uppgår till drygt 130 miljoner. Angående den senaste nyemissonen så skillde dock den sig åt från de föregående på en viktig punkt. Den var betydligt förmånligare för bolaget än tidigare och ger dessutom Epicept betydligt större handlingsfrihet än vad bolaget har haft på mycket länge. Hur viktigt är detta? Avgörande vill jag påstå. Ett bolag i förhandling med andra bolag som befinner sig i ekonomiskt trångmål sitter självklart i en sämre förhandlingssits med motparten om det ekonomiska läget är kärvt. Därför var det ekonomiskt av ledningen att genomföra nyemissionen i detta läge. Det är så att säga billigare för bolaget OCH aktieägarna att utöka aktiestocken med några procent jämfört att förlora motsvarande procent i samband med försäljning. En jämförelse får illustrera:
Vi späder ut aktien med 10 % via en nyemission. För oss som aktieägare innebär det en teoretisk utspädning på 10 % av vårt aktiekapital så om din portfölj från början var värd 10 000 kronor så är den nu istället värd 9 000 kr om aktiekursen sjunker i motsvarande grad. Dessutom fördelas framtida vinster på fler aktier vilket kan innebära en lägre ökning av aktievärdet än om emissionen kunde ha undvikits.
Om vi istället tänker oss att bolaget gör emissionen för att få ett bättre handlingsutrymme och får ett avtal som ger bolaget 25 % i royalty istället för 15 % i royalty som resultat. Vad händer då? I Epicepts fall beräkna toppförsäljningen till 200 musd. 15 % royalty ger bolaget 30 musd om året och 25 % royalty ger bolaget 50 musd om året. Skillnaden i intäkter för bolaget är stor. 20 musd om året eller ca 60 % om ni så vill. Bolaget får således en helt annan hävstång i det senare fallet om förhandlingen lyckas via emissionen.
Det andra skälet till att Epicept straffas hårt av marknaden är bristen på förtroende för ledningen. Nu får ni ursäkta mig men detta problem beskrivs mest och ymnigast på alla aktieforum. I mitt tycke är kritken på många sätt orättfärdig även om delar av den kan vara befogad. Jg tänker då främst på tidsutfästelser från Jack Talley som inte har hållt. Min teori är att han har tänjt på sanningen om när ett avtal skall landa av olika skäl... Vad ledningen faktiskt har lyckats med är en hel del och snart tror jag att vi istället får läsa hyllningskrönikor om ledningen istället för svanesånger. Ledningen har fått fram ett godkänt läkemedel, Ceplene mot AML som kan komma att bli en blockbuster om Ceplene även godkänns senare mot fler indikatorer och även når den amerikanska marknaden. Ledningen köpte NP-1 mycket billigt av ett universitet i Kanada och har nu NP-1 i fas 111 där de även förhandlar med BP om avtal. Ledningen har dessutom Azixa som inom ett år kan generera betydande intäkter till bolaget via royaltys och upfrontsbetalningar. Azixa är det nybildade bolaget Myriad Pharmaceuticals flaggskepp och resultat för Azixa väntas i slutet av 2009. När jag har varit i kontakt med Myriad så har de låtit mig veta att bolaget i skrivande stund är i samtal med FDA om "fast track" för Azixa. Azixa har en miljardmarknad i dollar. Om ni räknar på vad det innebär för Epicept så blir det riktigt intressant.
Summa sumarum så har Epicept straffats mycket hårt av marknaden för den senaste emissionen, hårt och oförtjänt. Tiden får utvisa om jag har rätt eller fel, svaret får vi innan årsskiftet är mitt tips! Synpunkter mottages tacksamt.
Med bästa hälsningar
el julio