Post entry

Ångexplosion i EpiCept

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

EpiCept är intressant som fenomen. Kursen är inte ens en tiondel av toppnoteringen förra året. Man har problem med finansieringen och problem att få sina läkemedel godkända.

Aktien lämpar sig väl för spekulation, ena dagen går den upp 10 %, för att nästa dag tappa lika mycket eller snarare mer.

Hur ska man egentligen tänka kring aktier i bolag som EpiCept? Här vill jag framföra några tankar, eller snarare spekulationer kanske, kring forskningbolag och aktiekurs.

Utveckling tar mycket längre tid än man tror. Även om man har en mycket bra idé och människor som tror på den, gör man klokt i att inte vara alltför realistisk när man arbetar fram tidplanen för utvecklingen! Jag tror att en ganska stor andel forsknings-och utvecklingsprojekt aldrig hade blivit av om man hade haft facit i hand. Om man från början känt till de fallgropar och fördröjningar som skulle komma i projektet, om man från början vetat att det skulle ta tio gånger så lång tid som man förutsagt och kosta tjugo gånger så mycket. Däremot ska man vara mycket noga med kvalitét och tolkning av resultat som kommer fram under projektet. Det är dessa resultat som håller finansiärer på gott humör och kommer att ge det

Inom den akademiska världen kan man tillåta sig friare tidplaner för forskning, att hinna så långt man hinner. Att ta en annan väg om det behövs. Att ändra målet. Man har visserligen ofta ett konkret mål för ett forskningsprojekt, men grundforskning och utbildning är huvudmålet.

Ett företag kan inte alls ta sig lika stora forskningsfriheter, såvida inte finansiärerna tillåter det. Man vill se resultat. Man vill ha utdelning på sin investering. Inom överskådlig framtid.

Med ekonomisk press kommer man givetvis att ansöka om godkännande så tidigt man bara kan. Man kommer att överväga risken för avslag mot chansen för godkännande på det underlag tiden medger.

Om man antar att Ceplene är så bra som EpiCept anser, så bra att det - objektivt - kan bli godkänt, då är överklagan av avslaget en pedagogisk övning (hänvisar här till t ex svaxens analys av EpiCept för en bakgrund). Genomför man den övningen väl finns anledning att tro på ett godkännande, och en ljusare framtid för EpiCept.

Idag visar det sig att man genomfört den pedagogiska övningen väl. Åtminstone till den grad att man fått en rekommendation att Ceplene kan godkännas. Och för aktiekursen synes det som en ångexplosion.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?