Post entry

Eolus Vind update

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vindkraftbolaget Eolus Vind märker av sämre förutsättningar och lägger om strategi.

Disposition:

Del 1: Inledning/sammanfattning
Del 2: Bakgrund om Eolus Vind
Del 3: Eolus Vind har berörts i ett par tidigare blogginlägg
Del 3.1: Det första blogginlägget (från sept 2011)
Del 3.2: Det andra blogginlägget (från nov 2011)
Del 4: Företagspresentation på Nasdaq-OMX Small & Mid Cap Seminar 2011

Del 1: Inledning/sammanfattning:

Sämre förutsättningar och strategiomläggning: Så kan man tolka läget för Eolus Vind, även om det kanske låter mer drastiskt än vad det är. Eolus förblir ett mycket välskött bolag och aktien verkar fortsatt klart köpvärd. Men det kan vara värt att notera de senaste tongångarna kring bolaget och följa upp dem framgent.

Tex skrev nyhetsbyrån Direkt i veckan (ons 16 dec 2011) om finansieringsproblem för vindkraft i USA: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1870169&source=

Artikeln handlar om att amerikanska vindkraftbolaget NRG Energy ställer in sina planer på att bygga ytterligare vindkraftparker till havs, och att bolaget nu vill sälja sitt planerade vindkraftprojekt "Bluewater Wind". Projektet har redan tidigare krympts från en elproduktionskapacitet på 600 megawatt till 450 megawatt.

NRG Energy förklarar situationen i artikeln med att bolaget har "problem med att hitta investerare" till vindkraftprojekten. Försämrade förutsättningar vad gäller statliga lånegarantier och skattevillkor spelar också in.

Nu kanske man inte kan jämföra USA med Sverige där Eolus Vind är verksamt, men det visar ändå vad som kan ske. Och Eolus Vinds vd Gustaf Ekberg stämde in i delvis liknande tongångar under en företagspresentation nyligen på Nasdaq-OMX Small & Mid Cap Seminar 2011 (30 nov 2011): http://storm.zoomvisionmamato.com/player/nasdaqomx/objects/hfjqak92/

Där fick Ekberg bla frågan om varför Eolus Vind har gett prognosen att bolagets resultat bara väntas öka med 16% under det innevarande räkenskapsåret 2011/2012, medan bolagets prognos för intäkterna samtidigt innebär en ökning med hela 53% under året. Ekberg svarade då följande:

"Vi är försiktiga i våra bedömningar, och så är vi medvetna om finansoron. Den påverkar oss. Det finns även ett tryck från kunder osv. Just nu är elpriset nedpressat, vilket påverkar de ekonomiska förutsättningarna för köpare av färdiguppförda vindkraftprojekt. Eolus kan därför inte förlita sig på samma priser på el och färdiga vindkraftprojekt som historiskt."

Samtidigt sa han under presentationen:

"Trots den generella finansturbulensen så anser sig Eolus ha en bra framtid. Intresset är stort för Eolus projekt".

Ekberg berättade om att Eolus håller på att revidera sin strategi. Hittills har bolagets huvudinriktning varit att uppföra vindkraftverk i Sverige åt utomstående uppdragsgivare, men nu plötsligt signalerar Ekberg för att Eolus mycket tidigare än vad som sagts förut kommer att byta fokus i Sverige till att inom några år ägna sig åt att äga egna vindkraftverk i mycket större omfattning än hittills - snarare än att uppföra vindkraftverk åt andra. Det är alltså på några års sikt, men ändå.

Eolus planerar även att fortsätta ha stor verksamhet med att uppföra vindkraftverk åt andra, men fokus på det kommer istället att ligga utomlands - främst i Norge och Baltikum.

Tex enl ett tidigare blogginlägg (från sept 2011) om Eolus Vind hänvisades till en intervju med Ekberg i juli 2011 där han pratade om att Eolus räknar med att fortsätta att uppföra vindkraftverk i Sverige i stor omfattning åtminstone till och med år 2015 eller 2016. Planen uppgavs som utgångspunkt vara att uppföra över 90 vindkraftverk under det nu innevarande räkenskapsåret 2011/2012, och därefter ligga på ca 100 vindkraftverk/år så långt fram man kan blicka, vilket (då i juli 2011) sades vara åtminstone fram till år 2015 eller 2016 (dvs i alla fall under de fyra räkenskapsåren som följer efter året 2011/2012). http://www.redeye.se/aktiebloggen/eolus-vind/vind-i-seglen-propellrarna-eolus-vind

Det skulle ge Eolus en säker intjäning under åtminstone de kommande fem år på minst 8 kr i resultat per aktie per år, vilket skulle inneburit att Eolus-aktien vore jättebillig vid en börskurs under 50 kr (och ha låg risk).

Men på presentationen nu den 30 nov 2011 lät det annorlunda. Där pratade Ekberg om att Eolus nu ska uppföra vindkraftverk åt andra i större omfattning (i Sverige antas han mena) till och med räkenskapsåret 2013/2014, dvs i ca tre år till från och med nu (räkenskapsåren 2011/2012, 2012/2013 och 2013/2014). Och att bolaget från år 2014 istället självt ska börja äga vindkraftverk i större omfattning (inkl hela vindkraftparker).

Ekberg pekade bla på att "cost of energy" för vindkraften fallit med 15% de senaste 2-2,5 åren, och att den trenden väntas bestå. Det kan tolkas som positivt om trenden innebär att Eolus ser så goda affärsmöjligheter av att äga egna vindkraftverk, att det skapar ännu mer värde för aktieägarna om bolaget fokuserar på det istället för att uppföra vindkraftverk åt andra.

Men man kan även tolka Eolus strategibyte som att det helt enkelt inte väntas bli lika bra business framöver att uppföra vindkraftverk åt andra, vilket i så fall är negativt. Se vad han sa ovan om att även Eolus påverkas av finansoron. I ett blogginlägg från nov 2011 pekades bla på risken för Eolus vad gäller Eolus kunders finansieringsmöjligheter:

_"Vad talar då emot Eolus? Vad är det som verkar göra aktieinvesterarna så skeptiska till prognoserna för bolaget?"

"Ett resonemang är att det är kapitalkrävande med vindkraft, vilket kräver gott om finansiering. Med krisen på finansmarknaderna som hållit på är frågan om det blir svårare att låna till vindkraftprojekt framöver, vilket i så fall skulle minska efterfrågan för Eolus."_

http://www.redeye.se/aktiebloggen/mest-kopvarda-aktierna-g5-och-eolus

Där uppgavs även att Eolus för egen del dock ej ännu märkt av någon lägre efterfrågan pga svårigheter för uppdragsgivarna att få finansiering, men frågan är hur det blir med det framöver. Under presentationen 30 nov 2011 nämnde Ekberg tex lite om Eolus olika pågående största vindkraftprojekt, och av det kan man som aktieägare kanske bli lite skärrad (särskilt vid jämförelse med amerikanska NRG Energy). Ekberg nämnde följande vindkraftprojekt som Eolus jobbar med:

• Tolvmanstegen
• Mullbergs
• Blekinge Offshore

Tolvmanstegen är ett projekt vid Strömstad nära gränsen till Norge, och omfattar 22 vindkraftverk (varav hittills hälften har uppförts och är igång). Hela vindkraftparken är såld sedan våren 2011 för ca 700 miljoner kr. Ekberg gladdes över att den försäljningsprocessen gick så bra. Köpare är främst lokala aktörer i trakten.

Mullbergs-projektet ligger vid Östersund och avser 26 vindkraftverk som ska uppföras under senare delen av 2012. "Eolus avser sälja Mullbergs-projektet till utomstående kunder. Försäljningsprocessen är inte avslutad men den pågår."

Blekinge Offshore handlar om en vindkraftpark i havet utanför Sölvesborg (Blekinge). Blir projektet av innebär det en av de största havsbaserade vindkraftparkerna i världen. Svenska staten väntas under 2012 komma med besked om tillstånd för projektet ska lämnas. Ges tillstånd är det enligt Ekberg "mycket troligt" att projektet genomförs.

Ska man tolka Ekberg låter det nästan som att det är Blekinge Offshore som Eolus siktar på att bli ägare till från år 2014 (ev som delägarskap med tex basindustri i södra Sverige samt Sölvesborgs kommun)?

Det förekommer att aktieinvesterare ogillar aktier i vindkraftbolag som Eolus med hänvisning till att sådana bolag är beroende av att vindkraften subventioneras. Just den risken känns inte så het just nu enl tidigare blogginlägg: http://www.redeye.se/aktiebloggen/eolus-vind/vind-i-seglen-propellrarna-eolus-vind I tex Sverige är vindkraften inte statligt subventionerad utan betalas av elaktörerna via det sk elcertifikatsystemet som väntas vara igång åtminstone tom år 2020 (utifrån EU-mål om hur stor andel förnyelsebar energi det ska vara), och systemet kommer troligen att finnas längre än så (i nuvarande eller justerad form).

Dessutom väntas vindkraft kunna bli lönsamt på egna ben från ca år 2020. I tex Eolus nyutgivna årsredovisning beskrivs den imponerande tekniska utvecklingen för vindkraftverken: http://www.eolusvind.com/LinkClick.aspx?fileticket=s0duXPbhi2w%3d&tabid=4636

• På 80-talet hade vindkraftverken som standard en "navhöjd" på drygt 20 meter, en rotordiameter på 17 meter, och en "märkeffekt" på 75 kilowatt.
• Under 00-talet hade det ökat till verk med navhöjd på 70-80 meter, rotordiameter 70-80 meter och en effekt på 1500-1800 kilowatt.
• Nu i dagsläget är det moderna standardverket på 100-130 meters navhöjd, 100-125 meters rotordiameter och 3000-5000 kilowatt.
• I framtiden väntas i ett första steg verk med navhöjd 140-150 meter, rotordiameter 150 meter, och 10 000 kilowatt, och i nästa steg navhöjd 170-180 meter, rotordiameter 250 meter och 20 000 kilowatt.

Då får man hoppas att propellrarna sitter fast ordentligt. Här är videoklipp med ex på de tekniska riskerna med vindkraftverk:

http://www.youtube.com/watch?v=c3FZtmlHwcA
http://www.youtube.com/watch?feature=fvwp&v=MOfHxINzGeo&NR=1

Del 2: Bakgrund om Eolus Vind:

• Eolus Vind (döpt efter grekiska vindguden Eolus) har drygt 40 anställda och huvudkontor i Hässleholm (mitt i Skåne).
• Bolagets inriktning är att uppföra vindkraftverk (på uppdrag av andra och åt sig självt), samt att äga egna vindkraftverk.
• Hittills har Eolus uppfört 330 av de totalt ca 1900 vindkraftverk som finns i Sverige i dagsläget.
• Bolaget är hel- eller delägare i 36 vindkraftverk.
• Geografiskt har Eolus ännu så länge sin verksamhet primärt i Sverige (och även lite i Baltikum).

Eolus Vind har haft en fantastiskt fin ekonomisk utveckling de senaste fem räkenskapsåren:

Nettointäkter:
2006/2007: 304 miljoner kr (+94%)
2007/2008: 440 miljoner kr (+45%)
2008/2009: 731 miljoner kr (+66%)
2009/2010: 1409 miljoner kr (+93%)
2010/2011: 1629 miljoner kr (+16%)

Rörelsemarginal:
2006/2007: 12%
2007/2008: 15%
2008/2009: 9%
2009/2010: 10%
2010/2011: 12%

Resultat per aktie:
2006/2007: 1,95 kr (+242%)
2007/2008: 2,91 kr (+49%)
2008/2009: 2,81 kr (-3%)
2009/2010: 4,63 kr (+65%)
2010/2011: 6,18 kr (+33%)

(Femårssiffror hämtade från Eolus senaste årsredovisning: http://www.eolusvind.com/LinkClick.aspx?fileticket=s0duXPbhi2w%3d&tabid=4636 Bolagets räkenskapsår varar från sept ena året till aug året därpå.)

Aktiemäklarfirman Remium räknar av någon anledning om Eolus siffror något och kommer fram till följande lägre resultat per aktie för Eolus de senaste åren:

2008/2009: 2,73 kr
2009/2010: 4,27 kr (+53%)
2010/2011: 5,58 kr (+31%)

http://www.introduce.se/foretag/eolus-vind/reviews

(Orsaken till Remiums lägre nivåer för resultatet per aktie kan ev bla bero på att Eolus i sept 2011 gav ut drygt 2 miljoner nya Eolus-aktier som betalning för köpet av Svenska Vindbolaget AB. Det ökade antalet aktier i Eolus med drygt 10% till nästan 25 miljoner aktier.)

Eolus finansiella ställning är stark med en nettoskuld (skulder minus kassa) på 40 miljoner kr (31 aug 2011), i relation till bolagets börsvärde på över 1 miljard kr.

Eolus-aktien är börsnoterad på Stockholmsbörsens småbolagslista First North, men förberedelser pågår för notering på "riktiga" Stockholmsbörsen (Nasdaq-OMX) där kraven är högre på de noterade bolagen. Aktiens kursutveckling:

• aug 2009: bottennivå på 32-33 kr
• maj 2011: toppnivå 66-67 kr
• nuvarande kursnivå: 46,90 kr (slutkurs fre 16 dec 2011)

Nästa hållpunkt är resultatrapporten för q1 (sept-nov 2011 i innevarande räkenskapsåret 2011/2012). Rapporten offentliggörs 26 jan 2012.

Eolus Vind betalar aktiemäklarfirman Remium för att finnas med på Remiums hemsida Introduce.se, där Remiums aktieanalytiker Susanna Helgesen gör följande prognoser för Eolus:

Bruttointäkter:
2011/2012: 2592 miljoner kr (+52%)
2012/2013: 3110 miljoner kr (+20%)
2013/2014: 3484 miljoner kr (+12%)

Resultat per aktie:
2011/2012: 7,27 kr (+30%)
2012/2013: 8,78 kr (+21%)
2013/2014: 9,93 kr (+13%)

http://www.introduce.se/foretag/eolus-vind/reviews

Prognoserna är daterade 1 dec 2011 (och gjordes därmed efter att Eolus senaste resultatrapport kom 27 okt 2011, dvs q4-rapporten för Eolus räkenskapsår 2010/2011).

Dvs Helgesen spår en fortsatt god framtid för Eolus. Utifrån prognoserna ser Eolus-aktien billig ut. Vid nuvarande börskurs 46,90 kr blir p/e-talet 4-5 med prognosen för resultatet per aktie för 2013/2014 (dvs resultatet om 2-3 år). Utifrån det ser det ut som att Eolus-aktien mycket väl skulle kunna dubblas till över 100 kr inom 2-3 år (med utgångspunkt från att aktien i dagsläget värderas till ca p/e 10 med det senaste räkenskapsårets resultat per aktie).

Helgesen bedömer att Eolus kommer att ha en fortsatt stark finansiell ställning med följande utveckling för bolagets nettoskuld:

31 aug 2012: 25 miljoner kr
31 aug 2013: -24 miljoner kr (dvs en nettokassa på 24 miljoner kr)
31 aug 2014: 47 miljoner kr

Specifikt för Eolus q1 (sept-nov 2011) har Remium följande prognoser för Eolus Vind:

• Bruttointäkter: 634 miljoner kr (+24%)
• Resultat per aktie (Remiums definition): 1,79 kr (-11%)

Obs att Remium utgår ifrån Eolus "bruttointäkter", medan Eolus i sina resultatrapporter huvudsakligen lägger fokus på sina nettointäkter (se definitioner nedan). Och dessutom att Remium har en egen definition på Eolus resultat per aktie. För att bedöma utfallet av Eolus q1-rapport jämfört med Remiums prognoser, är det därför säkrast att på Introduce.se läsa Remiums egna kommentarer när de kommer avseende q1-rapporten (än att direkt jämföra Remiums prognoser med Eolus q1-rapport). Q1-rapporten offentliggörs 26 jan 2012, och Remiums uppföljning kommer väl strax efter på Introduce.se.

Del 3: Eolus Vind har berörts i ett par tidigare blogginlägg:

• 20 sept 2011: "Vind i seglen (propellrarna) för Eolus Vind" http://www.redeye.se/aktiebloggen/eolus-vind/vind-i-seglen-propellrarna-eolus-vind
• 17 nov 2011: "Mest köpvärda aktierna: G5 och Eolus" http://www.redeye.se/aktiebloggen/mest-kopvarda-aktierna-g5-och-eolus

Del 3.1: Det första blogginlägget (från sept 2011):

I det första blogginlägget (från sept 2011) konstaterades bla följande:

"Det intressanta med Eolus (vid dåvarande börskurs 49 kr) är:

• att bolaget väntas ha tjänat en vinst per aktie på 5-6 kronor på 50 uppförda vindkraftverk under förra räkenskapsåret 2010/2011
• att bolaget väntas tjäna 8 kronor i vinst per aktie på över 90 vindkraftverk under det just inledda räkenskapsåret 2011/2012
• och därefter väntas bolaget uppföra ca 100 vindkraftverk per år så länge bolaget kan blicka framåt, vilket är fram till 2015 eller 2016, dvs i åtminstone fyra år till (de kommande räkenskapsåren 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015 och 2015/2016) - och då lär ju vinsten per aktie bli högre än 8 kr/år."

Då (när det första blogginlägget skrevs i sept 2011) var följande känt (enl Eolus q3-rapport från juli 2011):

• Eolus har en treårsplan att uppföra totalt 200 vindkraftverk under de tre räkenskapsåren 2009/2010, 2010/2011 och 2011/2012. Måluppföljning hittills:
-2009/2010: 54 uppförda verk
-2010/2011: plan 54 uppförda verk (varav plan 19 verk under q4)
-2011/2012: plan 92 uppförda verk
• Eolus prognoser för helåret 2010/2011: nettointäkter på 1700 miljoner kr och ett resultat efter finansnetto på 160 miljoner kr.
• Det innebar följande prognoser för Eolus q4 (dvs juni-aug 2011); nettointäkter på 525 miljoner kr och ett resultat efter finansnetto på 43 miljoner kr.

Dessutom var det (när blogginlägget skrevs i sept 2011) känt att Eolus i aug 2011 kommit med en vinstvarning som innebar följande:

• Istället för 19 uppförda verk under q4 väntas det bli 15 verk (pga leveransförseningar).
• Nettointäkterna för helåret 2010/2011 kommer därmed att bli lägre än prognosen 1700 miljoner kr.
• Resultatet efter finansnetto för helåret 2010/2011 kommer ändå att kunna nå prognosen 160 miljoner kr.
• För q4 innebar det att nettointäkterna väntas understiga 525 miljoner kr, men att resultatet efter finansnetto fortfarande väntas bli minst 43 miljoner kr.

Då i sept 2011 (tom resultatrapporten för Eolus q3; mars-maj 2011) såg bolagets historiska ekonomiska utveckling per kvartal ut så här:

Nettointäkter:
2009/2010, q1 (sept-nov 2009): 236 miljoner kr (+930%)
2009/2010, q2 (dec 2009-feb 2010): 229 miljoner kr (-36%)
2009/2010, q3 (mars-maj 2010): 395 miljoner kr (+591%)
2009/2010, q4 (juni-aug 2010): 550 miljoner kr (+86%)
2010/2011, q1 (sept-nov 2010): 520 miljoner kr (+121%)
2010/2011, q2 (dec 2010-feb 2011): 383 miljoner kr (+68%)
2010/2011, q3 (mars-maj 2011): 273 miljoner kr (-31%)

Bruttointäkter:
2009/2010, q1 (sept-nov 2009): 296 miljoner kr (+169%)
2009/2010, q2 (dec 2009-feb 2010): 233 miljoner kr (-18%)
2009/2010, q3 (mars-maj 2010): 432 miljoner kr (+340%)
2009/2010, q4 (juni-aug 2010): 491 miljoner kr (+57%)
2010/2011, q1 (sept-nov 2010): 512 miljoner kr (+73%)
2010/2011, q2 (dec 2010-feb 2011): 388 miljoner kr (+67%)
2010/2011, q3 (mars-maj 2011): 349 miljoner kr (-19%)

Rörelsemarginal (rörelseresultat/nettointäkter):
2009/2010, q1 (sept-nov 2009): 10%
2009/2010, q2 (dec 2009-feb 2010): 13%
2009/2010, q3 (mars-maj 2010): 10%
2009/2010, q4 (juni-aug 2010): 9%
2010/2011, q1 (sept-nov 2010): 12%
2010/2011, q2 (dec 2010-feb 2011): 11%
2010/2011, q3 (mars-maj 2011): 7%

Resultat efter finansnetto:
2009/2010, q1 (sept-nov 2009): 26 miljoner kr
2009/2010, q2 (dec 2009-feb 2010): 21 miljoner kr
2009/2010, q3 (mars-maj 2010): 33 miljoner kr
2009/2010, q4 (juni-aug 2010): 50 miljoner kr
2010/2011, q1 (sept-nov 2010): 61 miljoner kr
2010/2011, q2 (dec 2010-feb 2011): 39 miljoner kr
2010/2011, q3 (mars-maj 2011): 17 miljoner kr

Resultat per aktie:
2009/2010, q1 (sept-nov 2009): 1,09 kr (+679%)
2009/2010, q2 (dec 2009-feb 2010): 0,85 kr (-46%)
2009/2010, q3 (mars-maj 2010): 1,07 kr (förändring kan ej beräknas)
2009/2010, q4 (juni-aug 2010): 1,60 kr (+44%)
2010/2011, q1 (sept-nov 2010): 2,00 kr (+83%)
2010/2011, q2 (dec 2010-feb 2011): 1,28 kr (+51%)
2010/2011, q3 (mars-maj 2011): 0,55 kr (-49%)

Om nettointäkter och bruttointäkter:

Att både nettointäkter och bruttointäkter har tagits med ovan beror på att Eolus ger sina intäktsprognoser avseende nettointäkterna, medan aktiemäklarfirman Remium ger prognoser för Eolus bruttointäkter. Bruttointäkterna utgörs av:

• nettointäkter
• plus posten "förändring av pågående arbete för annans räkning"
• plus posten "övriga rörelseintäkter"

Posten "förändring av pågående arbete för annans räkning" utgörs förenklat av förändring av nedlagda kostnader i pågående, men ej färdiguppförda vindkraftverksprojekt. (Eftersom posten enligt årsredovisningslagen inte ska ge någon resultatpåverkan så ingår motsvarande belopp med omvänt tecken bland Eolus varukostnader.)

Exempel på vad som kan ingå i posten "övriga rörelseintäkter" är realisationsresultat och kursvinster på rörelsefordringar/skulder.

Nettointäkterna visar vad som faktiskt är sålt och resultatavräknat (fakturerat). Posten "förändring av pågående arbete" kan ge en indikation över om nettointäkterna ökar eller minskar i nästkommande kvartal.

Eolus verkade även då (när det första blogginlägget skrevs i sept 2011) ha en stark finansiell ställning med en nettoskuld (skulder minus kassa) på 160-170 miljoner kr (per 31 maj 2011 enl q3-rapporten), dvs en låg skuldsättning jämfört med att bolaget var värt drygt 1 miljard kr på börsen (vid börskurs 49 kr).

Enligt det första blogginlägget ovan (från sept 2011) hade Remium då följande prognoser för Eolus:

Bruttointäkter:
2010/2011: 1705 miljoner kr (+17%)
2011/2012: 2557 miljoner kr (+50%)

Vinst per aktie:
2010/2011: 5,47 kr (+25%)
2011/2012: 7,90 kr (+44%)

För Eolus q4 (juni-aug 2011) räknade Remium i sept 2011 med följande för Eolus:

• Bruttointäkter: 457 miljoner kr (-7% från samma kvartal ett år innan)
• Resultat per aktie: 1,67 kr (+4% från samma kvartal ett år innan)

Det innebar att Remium räknade med följande utfall för Eolus helåret 2010/2011 (sept 2010-aug 2011):

• Bruttointäkter: 1705 miljoner kr (+17%)
• Resultat per aktie: 5,47 kr (+25%)

Del 3.2: Det andra blogginlägget (från nov 2011):

När det andra blogginlägget ovan skrevs (i nov 2011) hade resultatrapporten för bolaget q4 (juni-aug 2011) kommit 27 okt 2011. Inklusive q4-siffrorna blir Eolus ekonomiska utveckling per kvartal enl följande:

Nettointäkter:
2009/2010, q1 (sept-nov 2009): 236 miljoner kr (+930%)
2009/2010, q2 (dec 2009-feb 2010): 229 miljoner kr (-36%)
2009/2010, q3 (mars-maj 2010): 395 miljoner kr (+591%)
2009/2010, q4 (juni-aug 2010): 550 miljoner kr (+86%)
2010/2011, q1 (sept-nov 2010): 520 miljoner kr (+121%)
2010/2011, q2 (dec 2010-feb 2011): 383 miljoner kr (+68%)
2010/2011, q3 (mars-maj 2011): 273 miljoner kr (-31%)
2010/2011, q4 (juni-aug 2011): 454 miljoner kr (-18%)

Bruttointäkter:
2009/2010, q1 (sept-nov 2009): 296 miljoner kr (+169%)
2009/2010, q2 (dec 2009-feb 2010): 233 miljoner kr (-18%)
2009/2010, q3 (mars-maj 2010): 432 miljoner kr (+340%)
2009/2010, q4 (juni-aug 2010): 491 miljoner kr (+57%)
2010/2011, q1 (sept-nov 2010): 512 miljoner kr (+73%)
2010/2011, q2 (dec 2010-feb 2011): 388 miljoner kr (+67%)
2010/2011, q3 (mars-maj 2011): 349 miljoner kr (-19%)
2010/2011, q4 (juni-aug 2011): 460 miljoner kr (-6%)

Rörelsemarginal (rörelseresultat/nettointäkter):
2009/2010, q1 (sept-nov 2009): 10%
2009/2010, q2 (dec 2009-feb 2010): 13%
2009/2010, q3 (mars-maj 2010): 10%
2009/2010, q4 (juni-aug 2010): 9%
2010/2011, q1 (sept-nov 2010): 12%
2010/2011, q2 (dec 2010-feb 2011): 11%
2010/2011, q3 (mars-maj 2011): 7%
2010/2011, q4 (juni-aug 2011): 16%

Resultat efter finansnetto:
2009/2010, q1 (sept-nov 2009): 26 miljoner kr
2009/2010, q2 (dec 2009-feb 2010): 21 miljoner kr
2009/2010, q3 (mars-maj 2010): 33 miljoner kr
2009/2010, q4 (juni-aug 2010): 50 miljoner kr
2010/2011, q1 (sept-nov 2010): 61 miljoner kr
2010/2011, q2 (dec 2010-feb 2011): 39 miljoner kr
2010/2011, q3 (mars-maj 2011): 17 miljoner kr
2010/2011, q4 (juni-aug 2011): 72 miljoner kr

Resultat per aktie:
2009/2010, q1 (sept-nov 2009): 1,09 kr (+679%)
2009/2010, q2 (dec 2009-feb 2010): 0,85 kr (-46%)
2009/2010, q3 (mars-maj 2010): 1,07 kr (förändring kan ej beräknas)
2009/2010, q4 (juni-aug 2010): 1,60 kr (+44%)
2010/2011, q1 (sept-nov 2010): 2,00 kr (+83%)
2010/2011, q2 (dec 2010-feb 2011): 1,28 kr (+51%)
2010/2011, q3 (mars-maj 2011): 0,55 kr (-49%)
2010/2011, q4 (juni-aug 2011): 2,35 kr (+47%)

Utfallet för q4 innebar alltså följande:

• Enl vinstvarningen i aug 2011 skulle nettointäkterna för helåret 2010/2011 inte nå upp till den ursprungliga prognosen att nettointäkterna skulle bli 1700 miljoner kr. Utfallet blev nettointäkter på 1629 miljoner kr för helåret (4% sämre än ursprungsprognos).
• Prognosen innebar nettointäkter på 525 miljoner kr under q4 (juni-aug 2011), men utfallet blev 454 miljoner kr (14% sämre än ursprungsprognos).
• Utfallet för q4 innebar det andra kvartalet i rad som Eolus har haft krympande intäkter.
• Enl vinstvarningen skulle resultatet efter finansnetto nå den ursprungliga prognosen 160 miljoner kr för helåret 2010/2011. Utfallet blev 189 miljoner kr, dvs 18% bättre än urprungsprognosen.
• Resultatprognosen för helåret innebar att q4:s resultat efter finansnetto skulle bli 43 miljoner kr. Utfallet blev 72 miljoner kr, dvs hela 68% bättre än ursprungsprognosen.

Vad innebar Eolus q4 i relation till Remiums prognoser från sept 2011?

• För helåret 2010/2011 räknade Remium med att Eolus skulle visa bruttointäkter på 1705 miljoner kr. Utfallet blev 1708 miljoner kr.
• För Eolus q4 (juni-aug 2011) räknade Remium med att Eolus skulle visa bruttointäkter på 457 miljoner kr. Utfallet blev 460 miljoner kr.
• För helåret 2010/2011 räknade Remium i sept 2011 med att Eolus skulle visa ett resultat per aktie på 5,47 kr (med Remiums sätt att beräkna Eolus resultat per aktie). Utfallet blev 5,58 kr per aktie.

Den positiva överraskningen i q4-rapporten var alltså att resultatet (trots vinstvarningen) blev så mycket bättre än väntat. Hur kunde det gå till? Remium låg dock alltså redan i sept 2011 ganska nära utfallet, så i framtiden kanske man ska titta på Remiums prognoser för att bedöma Eolus resultat för kommande kvartal?

Obs enl ovan att Remium sedan sept 2011 har justerat sina prognoser för innevarande räkenskapsår 2011/2012.

• Så här såg alltså Remiums prognoser ut i sept 2011:

Bruttointäkter:
2011/2012: 2557 miljoner kr (+50%)

Vinst per aktie:
2011/2012: 7,90 kr (+44%)

• Så här såg prognoserna ut i nov 2011:

Bruttointäkter:
2011/2012: 2475 miljoner kr (+45%)
2012/2013: 2970 miljoner kr (+20%)
2013/2014: 3326 miljoner kr (+12%)

Resultat per aktie:
2011/2012: 6,51 (+17%)
2012/2013: 8,59 (+32%)
2013/2014: 9,65 (+12%)

• Och så här ser Remiums prognoser ut nu:

Bruttointäkter:
2011/2012: 2592 miljoner kr (+52%)
2012/2013: 3110 miljoner kr (+20%)
2013/2014: 3484 miljoner kr (+12%)

Resultat per aktie:
2011/2012: 7,27 kr (+30%)
2012/2013: 8,78 kr (+21%)
2013/2014: 9,93 kr (+13%)

Dvs först så gjorde Remium i november (efter Eolus q4-rapport) nedjusteringar av sina prognoser för både bruttointäkter och resultat per aktie (för 2011/2012. Nedjusteringen var 3% för bruttointäkterna och hela 18% för resultatet per aktie.

Men sedan har Remium nu i dec 2012 uppjusterat prognoserna med 5% för bruttointäkterna och 12% för resultatet per aktie (efter överläggningar med Eolus?).

Sammantaget innebär det att Remium sedan sept 2011 har höjt sin prognos för bruttointäkterna med 1-2% men sänkt prognosen för resultat per aktie med 8%.

Tyvärr är resultatet per aktie viktigare för börskursen än intäkterna, dvs en sådan ganska stor nedjustering av prognosen för Eolus resultat per aktie för innevarande räkenskapsår (2011/2012) är negativt för bedömning av Eolus-aktien. Nedjusteringen har alltså gjorts enl Remiums senaste prognos (som är daterad 1 dec 2011), dvs ca 2-3 månader sedan prognosen från sept 2011. Och aktien har fallit från 49 kr till 46,90 kr (dvs med drygt 4%) under dessa 2-3 månader. Vad är orsaken till Remiums sänkta prognos för Eolus resultat per aktie för räkenskapsåret 2011/2012?

Eolus Vind har för egen del gett följande prognoser för det innevarande räkenskapsåret 2011/2012 (enl Eolus q4-rapport som kom 27 okt 2011):

• Nettointäkter på 2500 miljoner kr (+53%)
• Resultat efter finansnetto på 220 miljoner kr (+16%)

Den förväntade ökningen av nettointäkterna med 53% ligger därmed i linje med Remiums förväntade ökning av bruttointäkterna med 52%. Däremot är Eolus klart försiktigare med en förväntning på bara 16% ökning av resultatet efter finansnetto, jämfört med att Remium räknar med att resultatet per aktie ökar med 30%. Vem får rätt?

Del 4: Företagspresentation på Nasdaq-OMX Small & Mid Cap Seminar 2011

Sedan Eolus q4-rapport kom 27 okt 2011 har bolagets vd Gustaf Ekberg bla presenterat bolaget på Nasdaq-OMX SMall & Mid Cap Seminar 2011 (30 nov 2011). Videoklipp från presentationen: http://storm.zoomvisionmamato.com/player/nasdaqomx/objects/hfjqak92/

Där pratade han bla om följande:

Eolus Vind

• vd Gustaf Ekberg

• Stormigt på börsen fn, och även stormigt utomhus - inte nödvändigtvis dåliga nyheter för oss.

• Eolus Vind bildat 1990; 21 års track record i branschen.

• Grundare; "vind-entusiaster" som jobbat med vind sedan mitten av 70-talet. De insåg att om det ska bli lönsamhet i det här så måste man ha en "industriell ansats". 1990 ansåg de att det var dags att köra igång, och Eolus Vind har faktiskt varit lönsamt sedan starten.

• Hittills har bolaget uppfört ca 1 av 6 av det totala antalet vindkraftverk i Sverige (330 vindkraftverk av totalt ca 1900). Eolus har ytterligare vindkraftverk med en kapacitet på 190 megawatt som är under uppförande. Det motsvarar elförbrukningen för hushållen i en mellanstor svensk stad.

• Eolus Vind har ganska många aktieägare (mest privatpersoner), och aktien är börsnoterad på Stockholmsbörsens småbolagslista First North.

Strategi

• Eolus Vind inledde sin verksamhet med två tillstånd för vindkraftverk på Öland men hade bara råd att bygga ett. En idé som kom upp var att uppföra det första vindkraftverket, sälja det med vinst, och därmed finansiera uppförandet av det andra vindkraftverket. Man kan säga att det var så Eolus nuvarande strategi kom till.

Det första vindkraftverket såldes huvudsakligen till lokala kunder; markägare, den lokala tandläkaren osv. Och än idag så är det Eolus som sköter det vindkraftverket. Gustaf Ekberg träffade verkets ägare för några veckor sedan, och de är nöjda med sin investering. Utifrån det första verket kunde Eolus alltså finansiera det andra.

• Just nu uppför Eolus 95 vindkraftverk. Det innebär högt kapacitetsutnyttjande av bolagets organisation, vilket ger stordriftsfördelar. Det innebär ett bra "flöde" i uppförandena. Kranar osv kan flyttas från ett ställe till ett annat i en bra ordning.

• Landägarna (som får ersättningar ur elproduktionen från vindkraftverken som Eolus uppför) är intresserade av att jobba med Eolus, eftersom landägarna vet att om det är Eolus som sköter projektet så vet man att det med stor sannolikhet kommer att genomföras (dvs att vindkraftverket/-verken i ett projekt kommer att uppföras), och att så kommer att ske i ganska snabb takt.

• Ju smidigare det går att uppföra vindkraftverk, desto lägre blir kostnaderna för vindkraftverket, vilket i förlängningen även minskar energikostnaden för den el som vindkraftverket genererar. Eolus arbetsform syftar till att det ska gå så smidigt som möjligt att uppföra vindkraftverk. Ju bättre det går att uppföra vindkraftverk åt andra, desto större vinster kan Eolus göra för att antingen stärka sin egen balansräkning eller få lägre investeringskostnader i Eolus egna vindkraftverk.

• Strategin fungerar endast om man har en stark portfölj av vindkraftprojekt. Man måste ha det. Eolus anser att bolaget har en av de bästa projektportföljerna i Sverige, om inte den allra b��sta. Det har förstärkts genom Eolus köp av en av sina branschkollegor; Svenska Vindbolaget som köptes sommaren 2011.

• I dagsläget har Eolus en projektportfölj som omfattar totalt nästan 2000 vindkraftverk, varav tillstånd redan är klara för ca 200 verk. Av dem är (som nämnt) 90-95 verk redan under uppförande.

• En fråga som Gustaf Ekberg brukar få är om Eolus alltid bygger alla vindkraftverk i projektportföljen. Naturligtvis får man inte tillstånd för alla vindkraftverk i portföljen, men Eolus har en hög andel projekt som förverkligas. Andelen ligger kanske på 75-80%. Så de flesta av de ca 2000 projekten kommer att byggas (och det inkluderar inte Eolus projekt i Baltikum).

• För att vara exakt så omfattar projektportföljen totalt 1938 vindkraftverk med en kapacitet på 4523 megawatt (i snitt 2,3 megawatt/vindkraftverk), varav:
-1418 vindkraftverk i Eolus (i snitt 2,45 megawatt/verk)
-520 vindkraftverk i Svenska Vindbolaget (2,0 megawatt/verk)

Projekten indelas i fyra faser:
1) leases signed (507 verk)
2) projektplanering (1226 verk)
3) tillstånd erhållna (111 verk)
4) byggnation pågår (94 verk)

("Leases signed" betyder väl att avtal med markägaren påskrivits.)

Ekonomisk utveckling

• Eolus räkenskapsår varar från sept ena året till aug året därpå.

• De senaste fem åren har Eolus Vinds intäkter mer än tiofaldigats:

Intäkter:
Räkenskapsåret 2005/2006: 157 miljoner kr
2006/2007: 304 miljoner kr (+94%)
2007/2008: 440 miljoner kr (+45%)
2008/2009: 731 miljoner kr (+66%)
2009/2010: 1409 miljoner kr (+93%)
2010/2011: 1629 miljoner kr (+16%)

• Resultatet före skatt har ökat ännu mer. Orsaken är att Eolus numer har rätt mycket stordriftsfördelar genom att hantera stora projekt effektivt:

Resultat före skatt:
2005/2006: 8 miljoner kr
2006/2007: 34 miljoner kr (+325%)
2007/2008: 70 miljoner kr (+106%)
2008/2009: 71 miljoner kr (+1%)
2009/2010: 130 miljoner kr (+83%)
2010/2011: 189 miljoner kr (+45%)

Resultat per aktie:
2005/2006: 0,57 kr
2006/2007: 1,95 kr (+242%)
2007/2008: 2,91 kr (+49%)
2008/2009: 2,81 kr (-3%)
2009/2010: 4,63 kr (+65%)
2010/2011: 6,18 kr (+33%)

• Det senast avslutade räkenskapsåret 2010/2011 ökade alltså intäkterna med 16% jämfört med året innan, vilket enligt Gustaf Ekberg var en besvikelse. Orsaken till att det inte blev en högre tillväxt är enligt honom huvudsakligen ett antal rättsprocesser mot det svenska försvaret. Han anser att försvaret har intagit en negativ inställning till förnyelsebar elproduktion i Sverige, särskilt vad gäller vindkraft.

Eolus har hittills vunnit 15 rättsfall mot försvaret, och tre fall pågår ännu och ska dömas av svenska staten.

Så processerna har alltså minskat Eolus tillväxt under året 2010/2011. Men bolaget ökade ändå intäkterna och resultatet.

• Eolus egna vindkraftverk utgör ännu en ganska liten del av bolagets intäkter. Men lönsamheten är god. Ekberg är nöjd med den genomsnittliga intäkten per producerad kilowatt-timme från de egna verken. Ett skäl att nivån blivit så hög är att Eolus kan välja självt om elen ska säljas på spotmarknaden eller i långa kontrakt. Det är tack vare Eolus starka balansräkning (finansiella ställning) som bolaget har möjlighet att välja hur man ska göra.

• Vad gäller att sköta (egna) vindkraftverk: Precis som Arise Windpower (ett annat börsnoterat vindkraftbolag) så har Eolus en långsiktig ambition att tjäna mera pengar från att sköta (egna) vindkraftverk. Men Eolus vill ha en väldigt stark balansräkning innan så kan ske i större omfattning.

Eolus hade 30 egna vindkraftverk i slutet av räkenskapsåret 2010/2011 (dvs 31 aug 2011), och har sedan dess investerat i sex ytterligare verk. Härav är tre verk nya och tre är gamla.

Varför investera i gamla vindkraftverk? Skälet är att de äldsta nu är över 20 år gamla. När vindkraftbranschen kom igång var det naturligt att börja med att uppföra vindkraftverk på de bästa ställena i Sverige. Och de vindkraftverk som står där nu, börjar komma till slutet av sin ekonomiska livslängd (även om tekniska livslängden återstår).

Så Eolus har köpt en del av dessa gamla vindkraftverk med avsikt att montera ner dem och istället uppföra nya, större vindkraftverk på samma ställen. Det väntas bli god lönsamhet på det.

Tidigare har Eolus investerat i något vindkraftverk här och något där. Men nu har bolaget den ekonomiska styrkan att ta in hela "vindkraftparker" och kommer att göra det. Det ger bättre stordriftsfördelar i driften.

• När man analyserar Eolus Vind kommer man att se att intäkterna varierar mellan kvartalen. Det är naturligt eftersom bolagets projekt är enorma. Storleksmässigt är vindkraftverken upp till 180 meter höga, och förseningar kan uppstå av flera skäl (tex anslutning till elnätet). Sommaren 2011 regnade det så mycket att det var en halv meter djupt vatten där Eolus skulle uppföra vindkraftverk, och då måste man helt enkelt vänta. Eolus försöker därför guida investerarna genom att ge helårsprognoser som bolaget anser sig kunna nå.

• Trots den generella finansturbulensen så anser sig Eolus ha en bra framtid. Intresset är stort för Eolus projekt, och för det innevarande räkenskapsåret 2011/2012 räknar bolaget med intäkter på 2500 miljoner kr och ett resultat före skatt på ca 220 miljoner kr.

Jämfört med det föregående året innebär det att intäkterna ökar med 53% och resultatet med 16%. Om resultatet per aktie ökar i samma takt som resultatet före skatt, innebär det ett resultat per aktie på 7,19 kr för 2011/2012, vilket innebär att Eolus-aktien värderas till ett p/e-tal på 6-7 vid nuvarande börskurs 46,90 kr.

Prognoserna bygger bla på att Eolus räknar med att uppföra över 90 vindkraftverk under 2011/2012.

• Blickar man längre fram så räknar Eolus med att fortsätta uppföra färdiga vindkraftverk åt andra (så kallade "turnkey-projekt") till och med räkenskapsåret 2013/2014. Dvs det blir i nästan tre år till:
-innevarande år (2011/2012)
-påföljande året (2012/2013)
-och även året därpå (2013/2014)

Skälet är att Eolus vill fortsätta stärka sin balansräkning, och att kostnaden för vindkraft bedöms fortsätta falla. De två senaste åren har kostnaden för vindkraft fallit med 15%. Bla så pågår en industrialisering av vindkraftbranschen i Europa, och det finns även ett stort intresse från vindkraftverk-leverantörer i Kina och övriga Asien vilket sänker kostnadsstrukturen. Därför bedöms år 2014 vara rätt tidpunkt för Eolus att börja äga egna större vindkraftparker.

I och för sig vill Eolus kunna ha den hävstång det innebär att uppföra vindkraftverk åt andra, vilket har hjälpt Eolus att växa genom åren. Men sådana projekt bedöms inte finnas i Sverige mer än fram till år 2020. Därefter behöver Eolus hitta andra geografiska områden där den kompetens som byggts upp hos Eolus genom åren kan användas för att uppföra vindkraftverk åt andra.

Eolus avser därför etablera verksamhet i Norge inom kort. Beslut och planer för det är på gång, och sedan kommer Eolus att gå vidare med det.

Baltikum är också ett mycket intressant område för Eolus i det perspektivet. Eolus äger redan vindkraftverk i Estland, undersöker förutsättningarna i Lettland, och kommer sannolikt att inleda verksamhet i Litauen.

Större pågående projekt

• Mullbergs söder om Östersund i Mellansverige, är Eolus största vindkraftprojekt för närvarande.

Projektet består av 26 vindkraftverk på vardera 3 megawatt.

Hela vindkraftparken som uppförs bedöms generera 223 gigawatt-timmar el/år, vilket grovt räknat är vad 10 000 mellanstora hushåll förbrukar på ett år.

Projektet har redan inletts i form av vägbyggnationer. Själva vindkraftverken ska uppföras under senare delen av 2012.

Det centrala elnätet (för anslutning till södra Sverige) finns i närheten av där vindkraftverken ska uppföras, vilket ger ett kort anslutningsavstånd till låg kostnad. Det är jätteviktigt när man planerar vindkraftparker. Finns det inte en elnätsanslutning spelar det ingen roll om vindförutsättningarna är goda.

Eolus avser sälja Mullbergs-projektet till utomstående kunder. Försäljningsprocessen är inte avslutad men den pågår.

• Blekinge Offshore.

Eolus jobbar inte bara på land, utan jobbar även tillsammans med svensk basindustri med ett av de för närvarande största vindkraftprojekten i världen till havs. Projektområdet är utanför kusten i sydöstra Sverige.

Det råder brist på elproduktion i södra Sverige vilket innebär högre elpriser där. Det här projektet bör därför vara därför av intresse för svenska staten.

Sölvesborgs kommun som ligger vid kusten intill, är med och stödjer projektet och tror på det. Och svensk basindustri vill få mer elproduktion i Sverige och är därför med och backar upp projektet.

Tillståndsansökningar är inlämnade, och svenska staten bedöms ta ställning till det under 2012.

Vindkraftprojekt till havs är dyrare än på land, men det här projektet ligger ganska nära elnätet. Kabeln mellan Sverige och Polen går genom projektområdet, vilket är optimalt. Därutöver är vattendjupet på en bra nivå, och vindförutsättningarna är utmärkta. Det innebär en fördelaktig energikostnad jämfört med andra vindkraftprojekt till havs.

Så om Eolus kan föra projektet till ett läge där staten ger sitt tillstånd, så är det mycket troligt att projektet kommer att genomföras. Ändå har Eolus hittills bokfört alla sina kostnader för projektet direkt i resultaträkningen, så det är inte så att de uppsamlade kostnaderna har bokförts som tillgång i balansräkningen. Ekberg anser att när man bedömer Eolus-aktien, så ska det här projektet anses vara "grädde på moset" medan landverksamheten är utgångspunkten.

• Tolvmanstegen.

För att bättre förstå Eolus affärsmodell kan man titta på det här projektet, som för närvarande är det största projeketet som bolaget har.

Projektet omfattar 22 vindkraftverk (Vestas V90) som uppförs i Strömstad kommun nära gränsen till Norge. 11 av verken har redan kommit igång.

Hela vindkraftparken är såld. Det skedde i maj 2011. Försäljningsprocessen gick väldigt snabbt, med lokala intressen som köpare. Prislappen låg på 700 miljoner kr, och Ekberg själv var glad och stolt över att den affären genomfördes så smidigt.

Ekberg brukar få frågor om köparna kanske främst var entusiaster som inte gjort en riktigt professionell bedömning. Enligt Ekberg är köparna mycket professionella och har bedömt vindkraftverken på egna meriter, och att projektet ger en bra avkastning över vindkraftverkens ekonomiska livstid.

Utdelning

Eolus beslutade om att för första gången ge aktieägarna utdelning för räkenskapsåret 2009/2010. Det blev en utdelning på 0,50 kr/aktie.

Nu har styrelsen föreslagit en dubblad utdelning på 1 kr/aktie för året 2010/2011.

Enligt Ekberg ska det betraktas som en signal om att det inte finns några planer över huvudtaget på att Eolus kommer att be aktieägarna om kapitaltillskott genom utgivning av nya aktier via nyemission (även om det kan hända att Eolus ger ut nya aktier som betalning för företagsköp etc). Bolaget anser sig ha det kapital som behövs för den framtida tillväxten.

Eolus har ca 3000 aktieägare vilka huvudsakligen är privatpersoner. Som nämnt är Eolus-aktien för närvarande noterad på First North-listan, men med så många aktieägare anser bolaget att den listan kanske inte är den bästa på lång sikt. Bolaget förbereder sig därför på att notera aktien på riktigt på själva Stockholmsbörsen (Nasdaq-OMX). I början av 2012 kommer Eolus att gå in i en "förlistningsprocess" för det. Det kommer även innebära att all Eolus bokföring kommer att redovisas enligt de så kallade IFRS-reglerna, vilka bolaget inte har utgått ifrån hittills.

Frågestund

• Fråga från publiken: Hur planeras det tekniskt att gå till att koppla upp Blekinge Offshore-projektet till elnätet (via kabeln som ligger på havsbotten), och hur mycket kommer det att kosta?

Gustaf Ekberg: Man bygger en "substation" till havs, och sedan sker själva elnäts-anslutningen på land. Det gäller bara att se till att "matarkapaciteten" finns i närheten. Dvs anslutningen till elnätet kommer inte att göras till själva havskabeln som sådan, utan på land via substationer där.

• Henrik Söderberg (moderator, jobbar på Carnegie Asset Management):
-Enligt Arise Windpower kostar ett vindkraftverk 15 miljoner kr per megawatt i elproduktionskapacitet. Är det samma siffra som Eolus har?
-Hur kan den kostnaden minskas?
-Och vad är kostnaden per megawatt (investeringskostnaden; "cap ex") när man ersätter ett gammalt vindkraftverk med ett nytt?

Ekberg: Arise Windpower nämnde också att den viktigaste kostnadssiffran är kostnaden per producerad kilowatt-timme el, som enligt Arise Windpower ligger på 5 kronor. Eolus har högre ambitioner än så - dvs för att komma under den siffran, och ligger under den siffran i många projekt.

Man kan lätt bygga vindkraftverk för under 15 miljoner kr per megawatt, men knepet är att hitta ställen där det är blåsigt så att man får bra elproduktion - annars är det meningslöst. Så Arise Windpower har väldigt rätt i att kostnaden per kilowatt-timme är nyckeln.

Söderberg: Och den siffran är i en fallande trend?

Ekberg: Ja.

Söderberg: Var ligger den om fem år?

Ekberg: Eolus har interna målsättningar för det men har inte uttalat sig om det officiellt. Ser man tillbaka på utvecklingen sedan 2-2,5 år så har kostnaden minskat med 15%, och den takten bedöms fortsätta.

Söderberg: Tack vare priser på vindkraftverk eller höjd effektivitet eller?

Ekberg: Både och faktiskt. Branschen har lärt sig mycket. För 20 år sedan gick man ut och såg på träden och sa sig att det blåser mycket. Nu har man en mer professionell ansats, och gör mätningar, hittar de bästa ställena, optimerar per kvadratkilometer och valet av vindkraftverk. Det finns många olika vindkraftverk att välja på, och det är inte alla som passar för alla platser. På det sättet kan kostnaden reduceras.

Nuförtiden hanteras det även mer professionellt hur vindkraftverk ska uppföras i förhållande till elnätet. Elnätsuppkopplingen är en stor del av kostnaden som måste minskas. Det gäller att förlägga vindkraftparker nära elnätet.

Eolus försöker dessutom att uppföra vindkraftverk i grupper om minst 20 vindkraftverk på en gång. Därmed kan Eolus byggteam tex uppföra en park på 20 verk i Västergötland, för att sedan åka till ostkusten och uppföra 20 verk till, och därefter åka till norra Sverige och uppföra 20 verk där. Det ger ett bra flöde i byggprocessen.

Söderberg: Det ligger alltså stora kostnader i elnätsuppkopplingen, och en del kostnader i infrastruktur såsom vägar etc, samt kostnader för tillstånd. Då måste kalkylen bli fantastisk när man ersätter gamla vindkraftverk med nya?

Ekberg: Man måste tänka på att vindkraftverk som uppfördes 1991 är en bråkdel av storleken för ett nytt vindkraftverk idag. Så det behövs ändå ett nytt betongfundament, och man måste tex bredda och förstärka vägen för att kunna transportera fram det nya vindkraftverket. Men elnätsuppkopplingen är klar, och om dess kapacitet är tillräckligt hög så är det bra. Så investeringskostnaden för att ersätta ett gammalt vindkraftverk med ett nytt, blir lägre totalt sett.

Å andra sidan vid helt nya vindkraftprojekt såsom Mullbergs, så finns det stordriftsfördelar i sig vilket också sänker investeringskostnaden.

• Fråga från publiken: Vad gäller den hyra som betalas till markägarna; har det skett några förändringar där de senaste åren, och vad ligger hyran på för nivå?

Ekberg: Normalt sett ligger hyran på 4% av intäkterna från vindkraftverket. Man kan säga att det varierar mellan 3-5%.

Ekberg har inte jobbat så länge på Eolus, men enl honom så hade hyresnivån en topp under 2007 då det kom in många nya vindkraftbolag och det var lite av en "rusch" i branschen. Framöver väntas det bli ökad konkurrent och högre kostnadstryck. I den processen väntas hyresnivåerna (lease fees) sjunka procentuellt sett, för att göra de ekonomiska förutsättningarna bättre över tid. Nu håller vindkraftbranschen på att mogna, och för att så ska kunna ske måste man ha ett bra "business case".

Snittnivån för Eolus ligger alltså idag kring 4%, och den nivån väntas falla framöver.

Söderberg: Eolus prognos för innevarande år 2011/2012 innebär ungefär dubblat antal byggda vindkraftverk och dubblade intäkter, medan resultatet bara ökar ca 10%?

Ekberg: Vi är försiktiga i våra bedömningar, och så är vi medvetna om finansoron. Den påverkar oss. Det finns även ett tryck från kunder osv. Just nu är elpriset nedpressat, vilket påverkar de ekonomiska förutsättningarna för köpare av färdiguppförda vindkraftprojekt. Eolus kan därför inte förlita sig på samma priser på el och färdiga vindkraftprojekt som historiskt.

Vad gäller elintäkterna från Eolus egna vindkraftverk säljs en del av elen på spotmarknaden och en del i långa kontrakt. I takt med att långtidskontrakt löper ut förnyas de med nya långtidskontrakt, och eftersom elpriset fallit kommer de nya kontrakten vara med lägre elpris. Eolus avsikt är att ca hälften av elintäkterna säljs på spotmarknaden och ca hälften via långtidskontrakt. I praktiken ligger fördelningen på 40-60% i respektive kategori. Långtidskontrakten har normalt en löptid på ett år.

Söderberg: När vindkraftprojekt planeras kan man tex räkna med 2900 vindtimmar/år. Arise Windpower pratar om att nivån kan ligga på 2400-3600 vindtimmar/år på olika platser. Vilken nivå räknar Eolus med för sina projekt?

Ekberg: Eolus har projekt som ligger bättre till en så, men grovt sett är ovannämnda siffror ganska korrekta. Eolus försöker undvika de lägre nivåerna i ett sådant intervall, men det lär finnas projekt på de nivåerna även i Eolus portfölj.

• Fråga från publiken: Räknar Eolus med statliga subventioner från Blekinge Offshore-projektet?

Ekberg: I nuläget lär det inte vara politiskt realistiskt att be om en "matar-tariff" i Sverige. Det finns olika alternativ:
-Tex kan man sälja elen till ett annat land som behöver förnyelsebar el för att infria EU-målet 20/2020, och på så vis utnyttja den EU-mekanismen.
-Eller så kan man använda ny teknologi etc för att göra projektet så lönsamt att det klarar sig bra på egna ben.

• Söderberg: Vad blir det för skillnad för Eolus med att använda IFRS bokföringsregler?

Ekberg: Arbete med det pågår. När det presenteras så kommer man att se vad effekten blir.

Söderberg: Hoppas att det inte blir några elaka överraskningar?

Ekberg: Nej, men det kommer att bli bättre information om Eolus egna vindkraftverk. Bolaget har fått mycket kritik för det, men informationen kring det kommer att bli mer öppen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?