Post entry

Envirologic - Det är nu det händer!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter en tung period med förluster och försening av sin senaste robot Evo Cleaner har bolaget äntligen kunnat vända utvecklingen. Med ett resultat i Q2 på 2msek efter skatt och ett bolagsvärde på 30 msek kan man fundera på om bolaget är köpvärt. Är det nu tidigare skribenters profetior äntligen besannas?

Envirologic har haft det tungt på börsen sedan de noterades 2014 till en aktiekurs av 6,5 sek, det senaste året har aktien handlats mellan 3 och 3,5 sek. Förklaringen till detta ligger i att bolaget har haft svårt att uppnå lönsamhet trots att diverse analytiker har hintat om en miljardmarknad med i princip inga konkurrenter. Detta har lett till att man har tvingats till flera nyemissioner för att ta in kapital och dessutom har marknadens förtroende för bolaget sjunkit.

Men nu kan vändningen vara här! Senaste kvartalet redovisade bolaget en vinst efter skatt på 2 msek vilket kan jämföras med börsvärdet som i skrivande stund ligger på lite drygt 30 msek. Om man utgår ifrån att bolaget kan upprätthålla dessa eller något lägre vinstsiffror inser man ganska snabbt att bolaget i sådana fall skulle handlas till ett väldigt förmånligt pe tal. Om man dessutom antar att de kan adressera en något större del av deras potentiella marknad förstärker det intrycket än mer.

Vad talar då för detta scenario? Den största anledningen enligt mig är att mycket av bolagets problem på senare tid härrör ifrån utvecklingen av sin nya robot Evo Cleaner. De har sagt att den lanserades för tidigt vilket ledde till att alltför mycket tid fick läggas på underhåll och korrigeringar istället för att sälja fler robotar. Dessa problem skall nu vara avhjälpta vilket visat sig i ett kraftigt förbättrat resultat. I rapporten skrivs det också att europeiska grisbönder har bra betalt för sina produkter. Så har inte alltid varit fallet och man kan därför utgå ifrån att de är mer investeringsvilliga nu och att det förhoppningsvis leder till att Envirologic kan adressera en större andel av den miljardmarknad de verkar på. I rapporten nämner de också att leveransplanen för hösten är fortsatt tuff vilket lovar gott. De har dessutom haft möten inbokade i andra länder och kommer att ha fler under hösten så det är nog inte ett alltför otroligt scenario att vi får se pm om fler ordar i närtid.

Som lekmansanalytiker har man en tendens att fokusera på de positiva sidorna, jag tänker därför försöka att lyfta fram ett par punkter som jag har funderat över. Det första är kassan som vid kvartalets utgång endast låg på ca 2 msek, men då skall man komma ihåg att kundfordringarna var på ca 5 msek och jag utgår därför ifrån att skattkistan kommer fyllas på. Det senaste emissionsbeloppet låg på 7+2,1 msek och var för 1 år sedan så det är inte några fantasisummor som togs in vilket kanske tyder på att kassan kan räcka även om de vill expandera. I rapporten skrev de också att det varit något lugnare under sommaren. Detta är förvisso normalt i semestertider men kan givetvis dra ned resultatet något i nästa kvartal.

Avslutningsvis tänker jag inte argumentera för 1000 % potential i veckan eller skrika ut några fantasiriktkurser. Jag nöjer mig istället med att konstatera att jag finner aktien köpvärd på dessa nivåer och att jag därför köpt på mig en post. Jag hoppas och tror att det kan bli en bra investering både på kort och lång sikt.

Nedan följer ett antal länkar så att ni kan förkovra er än mer i Envirologics förutsättningar.

Senaste rapporten:

https://press.aktietorget.se/Envirologic/85194/713867.pdf

Länkar till tidigare skribenters inlägg om bolaget

https://www.redeye.se/arena/posts/envirologic-envirologic-nya-stora-spannande-marknader-samt-extremt-potenta-och-spekulat

https://www.redeye.se/arena/posts/envirologic-envirologic-game-changer

https://www.redeye.se/arena/posts/envirologic-envirologic-en-svinigt-stor-marknad

https://www.redeye.se/arena/posts/envirologic-envirologic-intervju-med-jan-sandberg-vd

Pressmeddelande i samband med rapporten

2017-08-25 08:44

Envirologic redovisar rejält ökad omsättning under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar även ett positivt resultat jämfört med förra årets förlust.

Omsättningen uppgick till 6,4 miljoner kronor (1,2), en ökning med 433 procent mot föregående år. Rörelseresultatet blev 2,0 miljoner kronor (-0,8), med en rörelsemarginal på 31 procent. 

Resultatet före skatt var 2,0 miljoner kronor (-0,8). Resultatet efter skatt blev 2,0 miljoner kronor (-0,8).

Resultat per aktie hamnade på 0,27 kronor (-0,17).

"Leveranserna fortsätter, under sommaren något begränsat, och under hösten finns en leveransplan som är fortsatt tuff", skriver vd Jan Sandberg i delårsrapporten. Totalt beställdes 13 robotar under det andra kvartalet, varav drygt hälften var av den nya modellen.

Tillverkningen låg under våren efter ett tag men före midsommar var bolaget ikapp, konstateras det i vd-ordet.

Jan Sandberg skriver vidare att bolaget under hösten kommer att ta nya tag utanför Sverige och möten finns inbokade i Danmark, Tyskland och Spanien.

"Europeiska grisproducenter har idag bra betalt för sina produkter vilket ökar deras intresse för att göra investeringar. Nu gäller det att få igång och utbilda våra säljkanaler för att marknadsföra den nya roboten och där det inte går, etablera nya".

Disclaimer: Denna text skall inte ses som rådgivning och det är upp till läsaren att göra en kritisk bedömning av korrektheten i påståenden, siffror och källor. All aktiehandel innebär en risk, som kan innebära större förluster än intäkter. Jag äger aktier i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?