Post entry

Speljätte bekräftar tillväxt för poker

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

De som har haft koll på spelbranschen ett par år minns kanske Uppsala-förtaget Ongame som 2006 köptes upp av österrikiska Bwin. Ongame var då (och är också nu) ett av världens största pokernätverk. Prislappen uppgick till cirka 5 miljarder kronor, ävrn om en mindre del av betalningen skjutits på framtiden efter att bolaget valt att stänga av sin största kundgrupp, de amerikanska spelarna, när USA hastigt och (o)lustigt förbjud spel på internet. I dag är bolaget tillbaka på samma nivåer vad gäller antalet spelare som innan USA:s spelförbud.

Jag träffade i förra veckan VD Carl Klingberg, mannen som basar över den svenska verksamheten, numera belägen i Stockholm. Bwin är en av Europas största speloperatörer med en omsättning under 2008 på 420 MEUR. Bolaget, som är primärt noterat på Wien-börsen, är en i Sverige relativt okänd speloperatör eftersom man valt att inte marknadsföra sig på den svenska marknaden. Fotbolls-intresserade kanske känner igen bolagsnamnet från Real Madrids tröjor. I Stockholm arbetar hela 400 personer på Bwin. De allra flesta arbetar med utveckling och drift av pokernätverket.

Det finns i dag många pokerplattformar i världen som konkurerar om speloperatörernas gunst. Carl lyfter fram att plattformarna kan skilja sig åt men är i grunden ganska snarlika och mycket har egentligen inte hänt de senaste fem åren vad gäller själva spelupplevelsen. Ett undantag är ett par plattformar som med varierande framgångar lanserat tredimensionell poker. Tillväxten för pokern har varit så snabb att fokus har legat på att hantera stora mängder kunder snarare än att optimera spelupplevelsen. Här tror Carl att det finns mycket att göra och bolaget jobbar för fullt med lanseringen av nästa generations pokerplattform.

Bolaget tar seriöst på ansvarsfullt spelande och har bland annat sponsrat The Transparency Project (tillsammans med Harvard Medical School), där data om 40 000 spelare samlades in under fem års tid. Syftet är att möjliggöra fortsatt forskning kring spelberoende.

Trots att den skandinaviska poker-marknaden har stagnerat finns fortsatt goda tillväxtmöjligheter i södra, centrala och östra Europa. Det handlar om de kända faktorerna som bredbandspenetration och internetvana, kunskap om spelprodukterna och ett successivt generationsskifte. Den legala situationen är en helt annan än för bara något år sedan. I Italien är pokerturneringar på internet tillåtna och i Frankrike är tanken att marknaden öppnas för licensierade privata aktörer från nästa år.

Ongame är den femte största pokerplattformen (nummer två vad gäller öppna nätverk) och kan dra nytta av de resurser som finns inom Bwin-koncernen. Min knappast revolutionerande slutsats är att bolaget kommer att tillhöra vinnarna när marknaden så småningom konsolideras och antalet nätverk och plattformar krymper. På längre sikt är det i och för sig inte osannolikt att Bwin och Ongame går skilda vägar (min åsikt), men den rådande trenden är att vissa operatörer gärna håller sig med egna nätverk. Gtech köpte till exempel Boss Media, William Hill har ett djupgående samarbete med utvecklaren Playtech och de två största pokeroperatörerna Poker Stars och Full Tilt Poker håller sig med egna pokerplattformar.

Det ska bli intressant att följa svenska nätverket Entraction. Italien uppges vara Entractions tredje största marknad och bolaget har nyligen också öppnat ett försäljningskontor i Madrid. Entraction visar stark tillväxt men har färre än hälften av Ongames spelare och därmed mindre "muskler".

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?