Post entry

Enorm uppsida i Interfox

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter två veckors stadig uppvärdering av aktien avslutade vi förra veckan med vinsthemtagningar. Aktien har gått från att värderas under 1 krona till 3:85 på ett par veckor. En rekyl var väntad och botten ser nu ut att vara 2:50, vilken ändå är en bra uppvärdering, sett utifrån uppskattningen som gällde för ett par veckor sedan.

Dessvärre är aktien nu starkt volatil med svängningar på 30-40 % dagligen. Detta är främst skapad av oseriösa personer som med oseriösa medel vill skapa kraftig hausse & baisse för att tjänar snabba pengar. De attackerat aktien och skrämmer de mer långsiktiga aktieägarna med lögner och förvrängda fakta för att skapa maximal volatilitet.

På Avazas blogg Placera skapas det påhittade historier kring aktien allt som oftast. På det forumet kan tyvärr en och samma person registrera många olika pseudonymer samtidigt.

Det är inte olagligt att trada en aktie. Men tyvärr skrämmer de oseriösa aktörerna de seriösa och skapar onödigt stora svängningar. Men det är förmodligen rätt vanligt med mindre aktier där det går att påverka kursen och omdömmet på ett relativt enkelt sätt.

En aktivitet som kommer att lugna aktien och ta den till nästa nivå är den analys som planeras att släppas denna vecka. Det informerade ledningen om på årsstämman den 18 maj.

Vad kan vi förvänta oss av den analysen som kan addera värde för aktien?

- Spekulanter
- Kvaliteten/värde
- Komplexiteten och enkelheten att utvinna
- Närheten till transport
- Synergier

Möjliga Köpare/Samarbetspartner
Det finns många troliga samarbetspartner. Men de mest sannolika är de Asiatiska bolag som utvinner olja & Gas i licensen omedelbara närheter.

PetroNeft Resources Public Limited
Oil India Limited (OIL)
Alliance Oil Company
ONGC
Kinas Oljebolag CNPC
Sinopec Group

En aktör som med stor sannolik är med i budgivningen är ONGC, olja och naturgas Corporation Ltd, det Indiska multinationella olje- och gas bolaget har meddelat att de letar nya affärer i området. De har 10 licenser i Ryssland där de utvinner gas & Olja (Block Sakhalin-I, 69, 70-1, 70-2, 70-3, 77, 80, 85-1, 85-2 och 86). Block 70,1, 70,2 och 70,3 ligger direkt granne med Interfox. En sådan aktör har förstås en extra anledning att vara intresserad och är beredda att betala ett överpris då de kan åtnjuta många synergier.

De har fördelen av:

  • Pipelines för transport 20 km utanför interfox källa.
  • Personal och experter på plats som idag arbetar i deras egna anläggningar
  • Borrutrustning och apparatur för att starta utvinning och tester ganska snabbt.
  • Viljan att expandera och kravet att växa

Lågt värderat
De konstaterade reserverna är för lågt värderade av marknaden. Bolagsledningen har tidigare meddelat att medianvärdet på olja i backen säljs för 1:50 – 2:00 USD/fat. Men det var innan de visste vilken kvalitet kondensatet och gasen var beskaffade med. Nu när analyserna och testerna har visat att kvaliteten är i absolut topp finns det anledning att tro att priset ligger på 2:00 USD/fat. Dagens aktiekurs värderar de 80 miljoner fat av reserverna som är under registrering till ett par kronor per fat om man räknar på att 75% av värdet tillfällaler Interfox vid en försäljning Alltså finns det en uppsida på 5-600 % bara på fyndigheterna som är upptäckta hittills.

ONGC, det Indiska multinationella olje- och gas bolaget betalade t.ex. en bra bit över 5 USD per fat för licensen av Imperial Energy 2008. Ett överpris även på den tiden, men väl motiverat, då affären även då innehöll en massa synergier för ONGC.

Komplexiteten att utvinna
Interfox har hittat olja, gas och kondesat av högsta kvalitet på nivån som kallas Vittringsskorpan. Det är en gammal strand, vilket är idealiskt när det gäller utvinning. De har fått bekräftat att det råder ”full permeabilitet”, vilket enkelt beskrivet är ett mått på hur enkelt råvaran kan traversera berg/jord upp till ytan för att utvinnas. Normalt färdas gas och olja i sprickor och måste därför stimuleras för att utvinnas. Det finns många olika sätt att stimulera olja och gaskällor, men det som är gemensamt för dem är det kostar en massa pengar och är komplext. Det unika med Interfox källa är just att det mycket förenklat beskrivet, bara är att stoppa en slang i hålet och utvinna högsta kvaliteten av råvara. Det har marknaden inte förstått ännu, men var säker på att en eventuell köpare värderar det mycket högt.

Vad är det som tar tid innan försäljning/förhandlingar?
Att sälja en oljekälla tar normalt mycket lång tid. Köparen vill ha bevis på mängd och kvalitet, samt att kunna räkna på vad det innebär/kostar att utvinna det för att uppskatta värdet och vinsterna. En sådan viktig pusselbit föll på plats förra veckan, genom de positiva analyseringsresultaten. Bolaget ligger nu något efter tidsplanen som först kommunicerades. Men det finns goda skäl och positiva anledningar till det. Den bästa anledningen för oss aktieägare är att värdet har ökat rejält då både kvalitet och mängd har visat sig vara enormt mycket bättre än planerat och kommunicerat från början.

Olika kvaliteter
Rysslands råolja delas in i två olika kategorier. Oljan från Uralområdet kallas Urals Blend.

Oljan från Sibirienoch Tomsk benämns Sibirian Light. Sibirien Light är av högre kvalitet då den innehåller lägre halter av svavel och har lägre viskositet och där med har ett högre ekonomiskvärde än Urals Blend. Det finns goda skäl att misstänka att även oljekvaliteten även kommer att vara i toppklass när provresultaten redovisas om någon vecka.

Komplexiteten att utvinna
Transportvägarna för export av rysk olja sker i huvudsak via oljepipelines. Transneft är ett statligt ägd företag och har ett oljepipelinenät som passerar utanför Interfox licens.

Hälften av Rysslands oljeexporter går via pipelines och oljehamnar i landet. Transnefts pipelinesystem har en transportkapacitet på 450 miljoner ton råolja per år vilket motsvarar 93% av Rysslands totala oljeproduktion per år.

Transnefts har ett system för att ersätta oljeproducenterna för kvalitetsskillnaderna för oljan som transporterats i deras ledningar. Stoppar Interfox in olja med mycket hög kvalitet, så höjs kvalitén i röret och Interfox ersätts för det. Nu är det inte troligt att just Interfox utvinner oljan själv, men den aktören som köper licensen har samma möjligheten om de väljer att frakta den med Transnefts pipelines

Men mest roligt är det att de använder sig av East Siberian Pacific Ocean som är den oljepipeline som planeras för att transportera olja från Ryssland till de asiatiska marknaderna främst till Kina, Japan och Korea. Piplinen är i byggnadsfasen och kommer bli 4 700 km lång. East Siberia Pacific Ocean pipeline påbörjades år 2009 och det är Transneft som håller i projektet. Pipelinen ska gå från Sibirien till den ryska oljehamnen Kozmino och till Asien. East Siberia Pacific Ocean oljepipeline ska även gå från Taishet i östra Sibirien till Kozmino via Skovorodino där en gren kommer gå till Asien.

Sträckan mellan Taishet och Skovorodino i Amur regionen är redan färdig. En ny oljehamn i Kozmino ingick också i projektet och står redan klar. Oljan transporteras nu med den nya pipelinen till Skovordino där den lastas om till tåg. Tågtransporterna når Kozminos oljehamn där den fraktas till Asien i stora oljetankers. East Siberia Pacific Ocean pipeline planeras att byggas ut från Skovorodino till Daqing i Kina.

Den första delen av East Siberia Pacific Ocean pipeline sträcker sig 2,757 km från Taishet in Irkutsk Oblast till Skovorodino i Amur Oblast. Denna del består av pipelinerör med en diameter på 1 062 mm respektive 1 220 mm och har en kapacitet på 80 miljoner ton råolja per år. Längst pipelinens sträckning finns 32 pumpstationer. 13 stycken av dessa kommer också att ha tankar till förvaring av olja med en total förvaringskapacitet på 2,67 miljoner kubikmeter. Förgreningen till Kina kommer ha en kapacitet på 30 miljoner ton råolja per år.

Rimlig värdering
Det är alltid svårt att gissa på ett relevant pris för en transaktion. Men om vi tittar på̊ tidigare transaktioner i Tomsk och förutsätter att köparen redan finns på plats med utrustning och egen kapacitet och erhåller på så sätt en massa bra synergier. Ja då är ett rimligare pris 3 - 4 dollar/fat istället för 2 dollar/fat. Och adderar vi till att de med stor sannolikhet kommer att hitta lika stora resurser eller mer olja & gas i nästa hål de ska borra inom 12 månader hamnar vi på en aktiekurs på 30-40 kr. Men planer och affärer tenderar aldrig att bli som man planerar, så det är rimligare att gissa på att vi når 20 kr per aktie inom kort. det ska bli otroligt kul och spännande att följa denna aktie och jag hoppas innerligt att inte de seriösa aktieägarna låter sig skrämas av "troll" på Placera.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?