Post entry

Eniro kvartal 3

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Strategin att transformera Eniro från printberoende till onlinemöjligheter Har helt klart fått en lyckad start! Många har räknat ut Eniro och det haglar rykten via de ekonomiska Damtidningarna. (DI)

Det blev en omedelbar succé för nylanserade eniro.se. Nya eniro.se innebär att det är betydligt enklare hitta de företag som säljer en viss produkt eller tjänst. Antalet sökningar efter inköpsställen och företag på eniro.se har ökat med över 40% sedan lanseringen förra veckan. Fler besökare som söker inköpsställen och företag är inne på eniro.se, de är där oftare och gör fler sökningar. Eniro har därmed tagit ett stort steg närmare visionen att bli ”bäst på lokalt sök”. I dagarna släpper Eniro även Sveriges största sök- och köpmotor som mobilapplikation för iPhone och Android

Väldigt mycket hänger på online-sidan där Eniro tampas med Google som i allt högre grad hänger på en webbifierad katalogmodell, särskilt i USA. Svenskarna tror sig dock sitta på trumf i form av en stor databas med uppgifter om landets företagare. Mot slutet av året utlovas en ny generation av söktjänster som ska ge Eniro initiativet. Förenklat handlar det om sökningar där man inte bara får kontaktinformation utan även kan boka bord på restaurangen, få anbud från den lokala flyttfirman och liknade.

Tanken är att Eniro ska generera transaktioner för sina kunder och därmed kunna ta ut ett högre pris för sina tjänster. Detta har alltid varit katalogbolagens våta dröm.

-Det är överväldigande att vi redan sex dagar efter lanseringen av nya eniro.se har en så kraftig ökning på antalet kommersiella sök efter
företag samt deras produkter och tjänster, säger Mathias Hedlund,Senior Vice President Products & Services på Eniro.

Samtidigt släpper Eniro i dagarna även Sveriges största sök- och
köpmotor som mobilapplikation. Nya eniro.se

Räknat lite på bolaget, man har avskedat endel folk under första halvåret kostnads massan har härmed minskat med ca 21Mkr /Månad Vilket innebär ca 63Mkr /kvartal allternativt ca 240Mkr minskade kostnader för rullande 12 månader om man nu förutsätter att man är klar med effektiviseringarna hos personalen för bolaget,( jag tror dock inte det)!

Likvidationen av det tyska bolaget Eniro Windhager GmbH avslutades i juni 2010 och Eniro kommer att kunna utnyttja de tyska underskotten i Sverige mot Eniros vinster i Sverige under 2010. Eniro förväntas därmed inte betala någon skatt i Sverige under de närmaste åren.

Beräknat på ett ebitda reultat på ca 1Miljard ger detta en positiv effekt av ca 160 Mkr i minskade kostnader för ett helår. Man har desutom Uppskjutna skatteskulder på 794Mkr som man nu borde kunna kvitta bort i och med denna affärshändelse tidigare i sommras

Sammantaget detta borde vi nu närmast kunna se en positiv reultateffekt på 63Mkr i minskade personal kostander kv3

Kvartal 3

  • Rörelseintäkterna till 1 350 MSEK (1 500), en nedgång med 10%
  • EBITDA till 386 MSEK (404), en nedgång med 5% exklusive övrigt jämförelsestörande
  • ingen skatt
  • skuld sättningsgraden 3,4 (3,6)
  • Mezzaninelån

De flesta har väl inte missat medias skrivirier där man drar slutsaten att Eniro bör ta in 2,5miljarder kronor för att miska skulderna bolaget!

Eniro har tidigare medelat att en ytterligare försämring av relationen mellan nettoskuld och Ebitda skulle kunna leda till att vilkoren i bankavtalet överskrids senare under året.

(Notera)Eniro har i nuläget inte konstaterat något brott mot vilkoren i bankavtalet.

Dock härleds detta från en potentiell utbetalning relaterad till ändrad taxering i Norge, som ytterligare skulle försämra relationen mellan nettoskulden och EBITDA. NOK 231 miljoner (inklusive upplupen räntekostnad på NOK 19 miljoner).

Eniro bekräftar! att förhandlingar pågår med långivarna avseende förändringar av låneavtalen samt rörande företagets kapitalstruktur! i samband med detta har eniro anlitat finasiella rådgivare!

proventus

Allternativ Ekonomisk lösning

går in med t.ex. ett mezzaninelån så innebär det för aktieägarna i stort sett ingenting. Inte en krona behöver tas in från aktieägarna och ingen utspädning av innehavet kommer att ske. Ett lån blir ett annat lån bara. Dock har man fördelen att ett mezzaninelån inte betraktas som ett räntebärande lån och därför får man dessutom ned nettoskuldsättningen. Jag tar mig friheten att citera Fenzters inlägg från tidigare idag (svar på frågan vad detta skulle göra för räntekostnaderna):

"Det beror på löptid, amorteringsprofil och skuldsättningsnivå. kanske c.a 4% över den marginal som Eniro har i låneavtalet.

Det fina med ett Mezzaninelån är att ifall det konstrueras såsom icke räntebärande räknas Eniro på en annan skuldsättningsnivå i det existerande lånet. Så, marginalen där sjunker och då på ett betydligt större belopp.

Låt oss räkna

Mezzaninelån på MSEK 1,000 för c:a 5% marginal ger räntekostnader på MSEK 50 (exkl funding kostnader).

Skuldsättning 6,200 – 1,000 = 5,200 / ebitda 1,526 ger skuldsättningsnivå 3.4x vilket då ger 0.5% lägre marginal i existerande lån. 0.5% x 5,200 = 26 plus 1% ggr 1,000 = 36"

Givetvis är detta den bästa lösningen på problemet och det är ju rätt så typiskt att detta alternativ inte ens nämns i medierna. Detta trots att Proventus, som ju nämns som den hetaste "räddnings"-kandidaten ofta använder denna typ av finansieringar.

lånefinasieringen är utklipp från en annan skribent

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?