Post entry

Eniro - ingen ro

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Eniro - katalogföretaget - ger inte placeraren någon ro. Kursen har inte bottnat, och går nu ned under tidigare lägstanivån i början av 2009. Vad kan aktien vara värd?

Eniro 7,75 kr

Det som talar emot Eniro, är att konkurrensen ON-line ökar. Katalogerna kommer förmodligen att helt försvinna på sikt.

Eniro går dock fortfarande med vinst, och bolaget är lågt värderat. Företaget försöker kompensera bortfallet av katalogerna med nya tjänster: Bland annat kartor och sjökort via mobil. Samtidigt så rationaliserar Eniro kraftigt för att få ned fasta kostnader. Framförallt genom personalneddragningar.

Omsättningen för 2010 förutses minska med fjorton procent jämfört med 2009. Den torde därmed hamna på 5.6 miljarder kronor.

Rörelsemarginalen bör förbättras något, i takt med att åtgärderna genomförs. Från 10,5 procent till 14 procent.

Resultatet prognostiseras uppgå till 1,33 kr per aktie. Det ger ett P/E-tal på 5,79.

Ett flertal mindre insiderköp har registrerats den senaste månaden i storleksordningen 1000 - 2000 aktier.

Det som oroar är att försäljningsnedgången tycks komma fortare än de fasta kostnaderna minskar. Den organiska försäljningen beräknas nu minska med 10 procent, och Eniro som helhet väntas tappa 14 procent.

Förutsägbarheten för vinsten är låg, och det kan inte uteslutas att det kommer att krävas en nyemission. Bolagets nettoskuld är på väg upp. Den idag avsierade försäljningen av innehavet i Suomi24 Oy (S24) är ett sätt att "mota Olle i grind".

....

Den som kan tänka sig att sälja sina Eniroaktier för 8 kronor i juli för 0,25 kr för löftet. Teoretiskt skulle man erhålla 0,68 kr, vilket ger en antydan om att marknaden tror att aktien fortsätter nedåt.

Vill man sälja aktierna för 9 kr i augusti, så får man 0,30 kr.
Accepterar man 8 kr för Eniro i augusti så erhåller man en premie på 0,60 kr för att man kan ge löftet. Även här är det dåligt betalt jämfört med det teoretiska värdet.
Tilltron till kursstegring i Eniro är låg.

Den som gnetar kan med optionsstrategin "covered call", sänka ingångskursen i Eniro, öre för öre.

Det finns ytterligare strategier: Tex så kan man använda den inkomna summan till att köpa ett kursfalls-skydd. Dvs kan man lova att sälja Eniro för 8 kr, så kan man inhandla ett skydd på 7 kr. Då kan man sova gott på natten. Går kursen upp blir man av med aktierna, går den ned så har man en gräns på hur mycket man högst kan förlora. Inkomsten från löftet att sälja aktierna, täcker helt kostnaden för att försäkra sig.

Eniro ger inte placeraren någon ro. Trenden är fallande och kursen har ännu inte bottnat, och bryter nu ned under tidigare lågvattenmärke, det som sattes i början av 2009.

Riktkurs. Nio kronor kan vara en lämplig målkurs, för den som tänker sig att det vänder snart. Övriga följer trenden och inriktar sig på att blanka.

...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?