Trekamp: Enea, IAR Systems, Opera
2013-09-04 20:56, Edited at: 2013-09-05 02:10Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Vilken IT-aktie är mest köpvärd; Enea, IAR Systems eller Opera?
//Edit: Här fanns tidigare en bild på Opera Softwares vd Lars Boilesen.//
Norska bolaget Opera Softwares vd Lars Boilesen har bakgrund från bla Ericsson-konkurrenten Alcatel-Lucent.
Kommer han att lyckas infria aktieinvesterarnas förväntningar framöver?
I dagsläget har bolaget ett börsvärde på över 7 miljarder norska kr på Oslobörsen (motsvarande ett p/e-tal på 66 för Opera-aktien vid börskurs 58,50 norska kr som slutkurs tis 3 sep 2013).
//Edit: Kursen steg ytterligare till 59,75 norska kr ons 4 sep 2013.//
Analytikernas snittförväntningar är att bolagets resultat per aktie ska öka från nuvarande nivå på ca 0,90 norska kr för senast rapporterade 12 mån till över 4 norska kr år 2015.
Det kräver alltså att resultatet per aktie ökar med 4-5 gånger inom 2-3 år.
Ändå är nuvarande resultatnivå på 0,90 norska kr inte nedtryckt pga engångskostnader eller liknande.
Bild från bolagets hemsida: http://business.opera.com/company/executives
//Edit: Här fanns tidigare en bild på Eneas vd Anders Lidbeck.//
Eneas vd Anders Lidbeck.
Han har bla varit vd för börsnoterade IT-bolaget Telelogic som blev uppköpt av IBM.
Enea-aktien har mer än dubblats sedan Lidbeck tillträdde som Enea-vd i sep 2011.
Bild från Eneas hemsida: http://www.enea.com/sv/Corporate/investors/Om-Enea/Ledande-befattningshavare/
IAR Systems vd Stefan Skarin.
Positivt att han äger IAR Systems-aktier värda ca 15 miljoner kr.
Han måste tro på bolagets framtid.
Bild från IAR Systems hemsida: http://www.iar.com/sv/Investerare/Bolagsstyrning/Ledning-och-styrelse/Styrelse1/
Sammanfattning
Opera
P/e-tal
Bolagets aktiekurs ligger i 58,50 norska kr och bolaget har genererat ett resultat per aktie på 0,89 norska kr under senast rapporterade 12 mån (juli 2012-juni 2013).
Utifrån det har alltså en skyhög värdering till ett p/e-tal på 66 (beräknat som ovannämnda börskurs delat med resultat per aktie).
Det är jämförbart med bakteriebolaget Biogaia som berördes i ett tidigare blogginlägg (från 2 sep 2013): http://www.redeye.se/aktiebloggen/biogaia/aktieduell-biogaia-vs-probi
Enl det blogginlägget låg Biogaia-aktiens motsvarande p/e-tal på 67 (börskurs 236,50 kr delat med ett resultat per aktie på 3,52 kr under senaste 12 mån).
Och ändå är dessa resultat per aktie för både Opera och Biogaia ganska normala resultatnivåer, dvs ej belastade av några stora negativa engångsposter etc.
Aktieinvesterare verkar alltså anta att både Opera och Biogaia befinner sig i en riktig "sweet spot" i sina respektive branscher och kommer att få en fantastisk utveckling med kraftigt ökande intäkter och resultat under de kommande åren.
//Edit: Det kanske även finns uppfattningar om att Biogaia och Opera är strategiskt väldigt intressanta pusselbitar för tex storbolag att köpa.
Det har väl bla varit tal om att schweiziska livsmedelsjätten Nestlé skulle köpa Biogaia, och kan utvinna stora synergivinster som gör ett sådant företagsköp lönsamt även vid p/e-talsnivåer som i sig verkar orimligt höga.
Skulle tex Microsoft eller Google vilja köpa Opera för att stärka upp sina positioner på mobiltelefoni-sidan?
//
• I ovannämnda Biogaia-blogginlägg uppgavs att Biogaias resultat per aktie (på 3,52 kr för senaste 12 mån) väntas öka till 9,34 kr år 2015 enl aktiemäklarfirman Remium (dvs 2-3 gånger nivån under senaste 12 mån).
Med det resultatet per aktie sänks Biogaia-aktiens p/e-tal till 25 men ändå måste man i så fall vänta i 2-3 år tills det nås (om det nu nås).
• För Operas del räknar aktieanalytikerna i snitt med en ännu bättre resultatutveckling till ett resultat per aktie på 4,18 norska kr år 2015 (upp 4-5 gånger jämfört med senaste 12 mån).
Utifrån det förväntade resultatet per aktie för år 2015 (dvs om 2-3 år) sänks Opera-aktiens p/e-tal till 14.
Ett frågetecken för att analytikernas prognos för 2015 kommer att nås är att Opera i och för sig har haft god intäktstillväxt på 35% under 2012 och 37% under första halvåret 2013, men exkl företagsköp uppgick tillväxten till "bara" 16% under 2012 och även första halvåret 2013 har tillväxten gynnats av företagsköp.
Skuldsättning
Positivt att Opera har en låg skuldsättning med en nettoskuld (räntebärande skulder minus kassa) på blygsamma 22 miljoner norska kr jämfört med bolagets totala börsvärde på drygt 7 miljarder norska kr.
Det innebär en nettoskuld på bara 0,3% av börsvärdet.
Immateriella tillgångar
Negativt att Opera har "luft" i balansräkningen i form av abstrakta så kallade immateriella tillgångar motsvarande 52% av de totala tillgångarnas bokförda värde.
Om Opera börjar gå dåligt kan värdet på de immateriella tillgångarna behöva skrivas ned till noll i värsta fall, vilket ger motsvarande negativ resultateffekt som urholkar det egna kapitalet med lika mycket.
Och det innebär kris eftersom de immateriella tillgångarna utgör 120% av Operas egna kapital, dvs en nedskrivning av de immateriella tillgångarna till noll kr gör att det egna kapitalet blir negativt och bolaget omgående måste få kapitaltillskott från aktieägarna för att överleva.
Nu är ju det ett "worst case scenario" som är osannolikt, men nivån på Operas immateriella tillgångar innebär pga ovanstående ändå en förhöjd risknivå i Opera-aktien.
Enea
P/e-tal
Vid nuvarande börskurs på 47 kr och ett resultat per aktie på 3,39 kr under senast rapporterade 12 mån (juli 2012-juni 2013) värderas Enea-aktien till ett p/e-tal på 14.
Frågan är dock tex hur det står till med tillväxtpotentialen i bolaget.
Under de senaste tre kvartalen har Eneas intäkter fallit (varav ganska mycket under de senaste två kvartalen).
Positivt att rörelsemarginalen ändå ökat, och även resultatet (särskilt under senaste kvartalet då resultatet per aktie var +18% trots att intäkterna var -12%).
Skuldsättning
Medan Opera som nämnt hade en nettoskuld på 0,3% av börsvärdet så ligger Enea bättre till med en nettokassa (kassa minus räntebärande skulder) på hela 175 miljoner kr motsvarande 22% av börsvärdet.
Immateriella tillgångar
Men negativt att Enea (precis som Opera) har en stor andel luft i form av immateriella tillgångar i balansräkningen.
Medan Operas immateriella tillgångar uppgick till 52% av de totala tillgångarna så uppgick de till 51% för Enea per slutet av juni 2013.
Men medan de immateriella tillgångarna enl ovan utgjorde 120% av Operas egna kapital, så utgör de "bara" 62% av eget kapital för Enea.
Det är ändå oroväckande mycket och innebär också förhöjd risknivå i Enea-aktien, men det är ändå en lägre risknivå än Opera-aktien i detta avseende.
Övriga risker
Telekom-utrustningsbolaget Ericsson är Eneas största kund, vilket kan innebära förhöjd risk för Enea.
Om det tex börjar gå dåligt för Ericsson kan det drabba Enea hårt.
Enl Eneas årsredovisning för 2012:
"Ericsson, som är Eneas största kund (...)"
"Enea är beroende av de största kundernas tillväxt och ekonomiska utveckling.
Merparten av intäkterna kommer från kunder inom telekombranschen vilket medför att konjunkturriskerna är kopplade till konjunkturen generellt men även till telekombranschens specifika utveckling."
"Enea är beroende av ett fåtal stora kunder som Ericsson, ST-Ericsson och Nokia Siemens Networks, samtliga betydande leverantörer
av telekomutrustning."
"Tre enskilda kunder utmärker sig genom sin stora andel av försäljningen.
Ericsson, ST Ericsson samt Nokia Siemens Networks representerar
mer än hälften av försäljningen."
http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/1E/34/7B/wkr0010.pdf
Men samtidigt enl årsredovisningen tex:
"En stor del av intäkterna från programvaran är av repetitivt slag i form av långa royalty- och underhållsavtal.
Intäkterna från konsultverksamheten är vanligtvis inte repetitiv."
Dvs det minskar ju risknivån i Enea om en stor del av intäkterna är typ "abonnemangsintäkter" i långa abonnemangsavtal som man säkert vet kommer in från år till år.
IAR Systems
P/e-tal
IAR-aktien ligger i 36 kr och under senast rapporterade 12 mån (juli 2012-juni 2013) har bolaget genererat ett resultat per aktie på 1,19 kr.
Men det är då bolaget belastades av en skattemässig engångspost på -11,5 miljoner kr under 2012.
Exkl den blev resultatet per aktie 2,37 kr under senast rapporterade 12 mån, och utifrån det blir aktiens p/e-tal 15 (nuvarande börskurs 36 kr delat med ovannämnda resultat per aktie på 2,37 kr).
Skuldsättning
Precis som både Opera och Enea har IAR en stark finansiell ställning med låg (eller obefintlig) skuldsättning.
IAR hade per slutet av juni 2013 en nettokassa på 30 miljoner kr motsvarande 7% av börsvärdet.
Nettokassan motsvarar därmed 2-3 kr per IAR-aktie (vars börskurs alltså ligger i 36 kr).
Dvs bolagens skuldsättning:
1. Enea: en nettokassa på 22% av börsvärdet
2. IAR: en nettokassa på 7% av börsvärdet
3. Opera: en nettoskuld på 0,3% av börsvärdet
Immateriella tillgångar
Även IAR har liksom Opera och Enea stora immateriella tillgångar vilket innebär förhöjd risknivå.
Bolagens immateriella tillgångar som andel av tillgångarnas totala bokförda värde:
1. Opera 52%
2. Enea 51%
3. IAR 50%
Dvs något lägre nivå för IAR jämfört med de övriga bolagen, men ändå oroväckande hög nivå för dem alla tre (pga risk för nedskrivningar av de immateriella tillgångarna om bolagen börjar gå dåligt).
Det spelar särskilt roll vad gäller de immateriella tillgångarnas andel av respektive bolags egna kapital:
1. Opera 120%
2. IAR 65%
3. Enea 62%
Dvs för Opera blir det egna kapitalet negativt (mindre än noll) om de immateriella tillgångarna skrivs ned till noll kr.
För IAR och Enea kvarstår i så fall ändå ett positivt eget kapital, men det mesta av båda bolagens egna kapital försvinner ändå (dvs om de immateriella tillgångarna skulle behöva skrivas ned till noll kr).
Övriga risker
Positivt jämfört med Enea att IAR verkar ha en mer spridd kundkrets.
Enl IAR:s årsredovisning för 2012:
"Stor och trogen kundbas
IAR Systems programvara används av många av världens största bolag, men också av tusentals små och medelstora företag.
IAR Systems har sedan starten sålt mer än 120 000 licenser, vilket lett till en kundbas på 19 000 företag.
Bland våra kunder finns välkända bolag som:
ABB
Bosch
Siemens
GE
Hewlett-Packard
Motorola
Electrolux
Panasonic Communications
etc.
Flertalet av dessa företag har under de senaste åren valt att standardisera sin utveckling på IAR Systems programvara."
http://www.iar.com/Documents/pdf/rpt/sv/IAR_2012_SVE.pdf
Och även IAR har väl en hög andel återkommande intäkter (dvs som har karaktären av regelbundna "abonnemangsintäkter" snarare än nyförsäljning) vilket sänker risknivån.
Rekommendationer
I detta blogginlägg blir rekommendationerna följande:
• Opera-aktien: "Sälj" vid nuvarande börskurs 58,50 norska kr
• Enea-aktien: "Långsiktigt köp" vid nuvarande börskurs 47 kr
• IAR Systems-aktien: "Långsiktigt köp" vid nuvarande börskurs 36 kr
//Edit:
Börskurserna ovan är slutkurser per tis 3 sep 2013.
Slutkurserna per ons 4 sep 2013 var följande (och rekommendationerna ovan kvarstår även vid de kursnivåerna):
• Opera: 59,75 norska kr
• Enea: 47,40 kr
• IAR Systems: 35,60 kr
//
För Opera-aktien med ett p/e-tal på 66, ingen större nettokassa men stora immateriella tillgångar i balansräkningen blir rekommendationen sälj eftersom det finns minimalt utrymme för besvikelser.
Bolaget behöver inte missa analytikernas förväntningar med mycket för att aktien lär falla kraftigt.
Och historiskt har Opera-aktien då och då haft ganska stora svackor.
Dvs i så fall är det bättre att invänta ett sådant tillfälle innan man köper aktien.
Varken Enea-aktien eller IAR-aktien verkar överdrivet högt värderade vid nuvarande börskurser.
De har starka positioner inom sina nischer och starka finansiella ställningar (särskilt Enea).
Dock negativt med stora immateriella tillgångar och att båda bolagens ekonomiska utveckling varit lite skral på sistone.
Förhoppningsvis lär intäkter och resultat ta bättre fart på lång sikt för båda bolagen, vilket gör det värt att satsa på dem som långsiktigt köp.
Personaloptioner sänker IAR-aktien?
Ev särskilt tillfälle att köpa IAR-aktien nu eftersom den kan vara nedtryckt pga personaloptioner som personalen fick köpa i maj 2011.
De optionerna kan nu användas (tom juni 2014) för att köpa IAR-aktier för 34,30 kr (dvs fortfarande under nuvarande börskurs 35,60 kr).
Dvs många anställda kanske utnyttjar optionerna för att köpa IAR-aktier som sedan säljs direkt för att få cash.
Totalt var det ca 1,17 miljoner sådana optioner som gavs ut och redan nu har en del utnyttjats så att 0,98 miljoner st återstår per 30 aug 2013: http://www.iar.com/en/Investors/IR-news/Press-releases/2013/8/Exercise-of-warrants-and-share-capital-increase/
Som jämförelse finns det totalt 11,72 miljoner utestående IAR-aktier och handeln i aktien är inte så stor vilket kan ge kurspress om de anställda utnyttjar sina optioner för att köpa IAR-aktier och sedan direkt säljer ut aktierna.
Liten handel i IAR-aktien
Så här har handeln i IAR-aktien sett ut sedan början av förra veckan:
mån 26 aug 2013: 12 781 st (462 612 kr)
tis 27 aug 2013: 3 550 st (126 499 kr)
ons 28 aug 2013: 3 600 st (128 130 kr)
tors 29 aug 2013: 500 st (17 800 kr)
fre 30 aug 2013: 1 200 st (43 090 kr)
mån 2 sep 2013: 1 329 st (47 329 kr)
tis 3 sep 2013: 16 740 st (600 592 kr)
ons 4 sep 2013: 321 st (11 428 kr)
Dvs i snitt har det handlats drygt 3 000 IAR-aktier om dagen (för ett värde på drygt 110 000 kr per dag).
Men variationerna har varit stora från 500 aktier upp till nästan 17 000 aktier handlade under en enskild dag.
Mätt i kronor har handeln i IAR-aktien varierat från under 20 000 kr upp till över 600 000 kr för en dag enl perioden ovan.
Dvs om personalen kommer in och ska sälja flera 1 000 IAR-aktier om dagen för att få ut sin cash, så kan väl det innebära en kursbelastning på kort sikt (dvs köptillfälle för långsiktiga aktieägare).
Datorprogram för apparater
• På den totala världsmarknaden för datorprogram (programvaror, mjukvaror) har väl historiskt sett program för vanliga datorer (pc-datorer, stordatorer) svarat för den allra största delen med jätteföretag som Microsoft och Oracle etc (numera även Google) bland de dominerande konkurrenterna.
• Därutöver har det vid sidan om vuxit fram ett separat område med programvaror för apparater såsom bilar, dammsugare, tvättmaskiner och mobiltelefoner etc.
Sådana programvaror är programvaror med särskilda krav, och dessutom har väl inte den nischen varit tillräckligt stor för att jätteföretagen som Microsoft ska bry sig vilket möjliggjort för småföretag att bygga upp starka positioner.
Delvis har väl jättar som Microsoft och Google i högsta grad numera även programvaror för mobiltelefoner (tex Microsofts och Googles konkurrernade mobiltelefon-operativsystem Windows Phone respektive Android) i takt med framväxten av smartphones (mobiltelefoner man kan surfa på internet med).
Men det är ändå bara en del av de programvaror som behövs för att en mobiltelefon ska fungera.
Varför är det intressant för aktieinvesterare att titta närmare på bolag som gör datorprogram för apparater?
Bla:
• En trend är att det sitter allt mer elektronik (och därmed allt mer datorprogram) i olika apparater.
• Konkurrensen verkar inte vara lika hård som på marknaden för datorprogram för pc-datorer, vilket gör att bolag med starka positioner inom delnischer lär gå en god framtid till mötes.
Tre bolag i branschen för datorprogram i apparater
1)
• Tex erbjuder Enea sitt mobiltelefon-operativsystem OSE som är ett underliggande operativsystem som krävs för att en mobiltelefon ska fungera, utöver tex Windows Phone.
OSE hanterar tex mobiltelefonens kommunikation med mobiltelefoni-nätet så att man kan prata via mobiltelefonen etc.
Det ställer höga krav eftersom OSE i en mobiltelefon direkt måste ge respons när mobiltelefoni-nätet skickar signaler om inkommande telefonsamtal.
OSE måste reagera "i realtid", varför den typen av programvara kallas "realtids-operativsystem" (RTOS).
OSE sitter tex även i basstationer (radiosändare och -mottagare) som sitter uppmonterade på hustak etc i ett mobiltelefoni-nät.
Mobiltelefoni-nätutrustningsleverantören Ericsson är därigenom en stor kund till Enea.
Enea har väl sagt sig vara världsledande (dvs störst i världen) på den del av RTOS-marknaden som avser telekommunikation.
Förutom telekom-området fokuserar Enea på att sälja in OSE som RTOS i andra produkter där kraven är särskilt höga, tex flygplan, sjukvårdsutrustning och bilar.
Totalt sett anser sig Enea vara det tredje största bolaget i världen på RTOS-marknaden, och störst inom den del av RTOS-marknaden som avser telekom.
Enea bedömer tex att bolagets OSE-system i befintliga mobiltelefoner och basstationer hanterar över 5 miljarder telefonsamtal i världen varje dag.
Världsmarknad, konkurrenter
Enl Eneas årsredovisning för 2012 uppgick världsmarknaden för RTOS-produkter (inkl tillhörande tjänster) till 8-9 miljarder kr år 2011 varav själva programvaran står för 66% (5-6 miljarder kr).
Totalmarknaden väntas ha en tillväxt på 6% tom 2014.
RTOS för telekombranschen är den största delmarknaden och uppgick till ca 1,6 miljarder kr år 2011, och väntades ha en ökningstakt på 9%/år tom år 2013.
Enl Eneas årsredovisning för 2012 är de tre stora leverantörerna av RTOS-produkter i världen följande:
• Wind River
• Green Hills Software
• Enea
Och härav är Enea trea med en marknadsandel på 10% enl årsredovisningen.
Frågan är dock hur det går ihop om totalmarknaden uppgår till 8-9 miljarder kr per år och Eneas intäkter uppgår till 400-500 miljoner kr.
Det borde snarare bli en marknadsandel kring 5%.
Edit: Ev avser marknadsandelen 10% endast programvaru-försäljning exkl relaterade konsulttjänster etc.
Edit 2: Nej, så kan det inte heller vara eftersom Eneas totala intäkter (inkl konsultintäkter) uppgår till 400-500 miljoner kr per år och bara världsmarknaden för RTOS-programvara uppgår till 5-6 miljarder kr per år enl ovan.
Ovannämnda tre konkurrenter är alltså separata leverantörer av RTOS-produkter, men enl Enea är den enskilt största konkurrent-kategorin fortfarande att de bolag som tillverkar den utrustning som programvaran ska sitta i, försöker sig på att utveckla den programvaran självt.
Enl Eneas årsredovisning för 2012:
"Den största konkurrenten till ett traditionellt, kommersiellt operativsystem
är de egenutvecklade operativsystemen.
Många företag sitter fortfarande med en FoU-avdelning som på egen hand utvecklar operativsystem, både egna realtidsoperativsystem och egna varianter av Linux."
http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/1E/34/7B/wkr0010.pdf
Även ur årsredovisningen för 2012:
"Det finns många mindre företag som kan konkurrera inom delområden men endast ett fåtal som kan konkurrera brett.
Gemensamt för dessa är att de har operativsystem som en central del av sitt erbjudande.
Den största konkurrenten är det amerikanska företaget Windriver som sedan 2009 är del av Intel, därefter följer Green Hills och Mentor Graphics som även dessa är baserade i USA.
Ett företag som kan konkurrera inom Linux men inte med realtidsoperativsystem är det amerikanska företaget MontaVista som sedan 2009 ägs av Cavium Networks."
Wind River blev i juni 2009 uppköpt av amerikanska datorchips-tillverkaren Intel för knappt 900 miljoner dollar (knappt 7 miljarder kr med dåvarande dollarkurs).
Och nu har Wind River över 1 800 pers anställda
http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_River_Systems
Som jämförelse har Enea 375 pers anställda per slutet av juni 2013 och ett börsvärde idag på drygt 800 miljoner kr.
Middleware-programvara
Utöver OSE erbjuder väl Enea en del kompletterande programvaror, tex så kallad "middleware-programvara" (den programvara som tex hanterar kommunikationen mellan OSE och övriga programvaror i mobiltelefonen).
Ur Eneas årsredovisning för 2012:
"Middleware kan definieras som mjukvara som tillhandahåller tjänster
mellan ett operativsystem och en applikation.
Middleware överbryggar gapet där operativsystemet tar slut och applikationen börjar och gör det lättare för mjukvaruutvecklare att sköta kommunikation och datahantering däremellan.
Med alltmer komplexa system som kräver allt högre tillgänglighet har användandet av middleware ökat.
Med hjälp av en middlewarelösning kan t.ex ett system uppgraderas samtidigt som det fortfarande är i drift.
Utan en sådan lösning måste systemet tas ur bruk för att uppgraderingen ska kunna genomförras.
Förmågan att hantera systemfaktorer som:
...skalbarhet
...förutsägbarhet
...tillgänglighet
...modularitet
...redundans
...felhantering
är andra områden som middleware hanterar."
http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/1E/34/7B/wkr0010.pdf
Programvaru-sortiment
Eneas sortiment av programvaror (enl bolagets q2/2013-resultatrapport):
• Enea OSE, Enea Linux, Enea OSEck - operativsystem
• Enea Element – middlewareprogramvara
• Enea Optima – utvecklingsverktyg för att utveckla programvara
som körs på Eneas operativsystem
• Enea Polyhedra – in-memorydatabas
• Enea Linx – en programvara för att hantera kommunikationen mellan olika kärnor på hårdvaruchipen
• Enea Netbricks – kommunikationsprotokoll för telekom
• Tjänster såsom projektåttagande, förstudier, applikationsutveckling,
test samt utbildning
http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/20/6B/45/wkr0006.pdf
Linux-programvara
Enl ovan har Enea (förutom sitt eget RTOS som heter OSE) programvara för apparater baserade på operativsystemet Linux.
Enea lanserade den programvaran under 2012.
Linux är en så kallad öppen programvara som vem som helst får använda och vidareutveckla på egen hand: http://en.wikipedia.org/wiki/Linux
Världsmarknaden för Linux-programvara i apparater uppgick till totalt ca 800 miljoner kr under 2011 och väntades öka med 7-8% till 2013 enl Eneas årsredovisning för 2012.
Ur Eneas årsredovisning för 2012:
"Störst på marknaden för Linux för inbyggda system är Monta Vista och Windriver."
http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/1E/34/7B/wkr0010.pdf
Fördelning av intäkter
Under q2/2013 fördelade sig Eneas totala intäkter enl följande på olika programvaror eller tjänster:
operativsystem 58%
tjänster 27%
middleware 9%
verktyg 4%
övrigt 2%
- - -
Summa 100%
Dvs operativsystemen svarar för merparten av intäkterna.
Geografisk fördelning av Eneas intäkter i q2/2013:
Europa 68%
Nordamerika 27%
Asien 5%
- - -
Summa 100%
Det mesta av intäkterna från Europa alltså.
Fördelning av Eneas intäkter per kundbransch:
telekombranschen 74% (varav nätutrustning 68% och mobiltelefoner etc 6%)
försvarsindustrin 11%
övriga branscher 15%
- - -
Summa 100%
Stort beroende av telekombranschen alltså (särskilt nätutrustning).
Bla enl Eneas vd Anders Lidbeck i q2/2013-resultatrapporten:
"Cisco förutspår att den mobila datatrafiken ska öka tolvfaldigt mellan 2012 och 2018.
Det är en oerhört spännande marknad att verka på.”
http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/20/6B/45/wkr0006.pdf
Dvs han anser väl att Enea kommer att gynnas av att folk allt mer använder internet via mobiltelefoner.
Eneas långtidsplan:
"Ambition under en femårsperiod, med start 2012, är att skapa ett globalt programvarubolag med:
...betydligt högre omsättning (jämfört med intäkter på 447 miljoner kr under 2011)
...hög lönsamhet
...goda kassaflöden
...en stor andel återkommande intäkter
Fokus kommer att vara på organisk tillväxt, men både strategiska och kompletterande förvärv kommer kontinuerligt att utvärderas.
Tillväxten kommer att variera under åren och mellan kvartalen,
beroende på hur enskilda affärer inträffar och royaltyströmmarnas
utveckling, vilka är beroende av kundernas försäljningsvolymer.
Rörelsemarginalen kommer under de olika kvartalen i perioden att
variera i takt med tillväxten.
Enea har som målsättning att under denna period nå en rörelsemarginal på 20 procent."
• Som ett första steg på vägen var intäkterna +5% till 468 miljoner kr under 2012 med en rörelsemarginal på 16%.
• Under första halvåret 2013 var intäkterna dock -14% till 205 miljoner kr. Men positivt att rörelsemarginalen uppgick till 18% (14%).
Eneas utsikter för 2013 (enl q2/2013-resultatrapporten):
"Vi fortsätter att sträva mot vårt långsiktiga lönsamhetsmål om 20 procent.
Vår bedömning är att vi under helåret ska förbättra både rörelsemarginalen och vinst per aktie."
http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/20/6B/45/wkr0006.pdf
• Som jämförelse uppgick Eneas resultat per aktie till 3,18 kr under 2012.
• Första halvåret 2013 var resultatet per aktie +13% till 1,74 kr.
2)
• IAR Systems för sin del är ju också inriktad på delmarknaden programvaror som sitter i apparater osv, men med en särskild nisch.
Huvudprodukten är väl IAR Embedded workbench som är en programvara för att programmera datorchips som sitter i olika apparater, så att apparaten ska fungera på önskvärt sätt med önskvärda funktioner.
Och precis som Enea anser sig ha en stark position globalt inom sin nisch med OSE, anser sig IAR Systems ha en stark position globalt inom sin nisch med IAR Embedded workbench.
//Edit:
IAR Embedded workbench är tydligen en typ av programvara (så kallad "kompilator") där användaren preciserar vissa förutsättningar etc och så genererar workbench med automatik en slinga med programmeringskod som kan användas av datorchipet.
Då är det en fördel ju effektivare och mindre mängd kod som workbench genererar utifrån specificerade förutsättningar för vad som ska åstadkommas.
Enl IAR:s årsredovisning för 2012 framkom under 2012 enl en undersökning att IAR Embedded workbench är bättre på detta än konkurrerande programvaror:
"Benchmarkresultat visar att IAR Embedded Workbench genererar
30 % mindre kod än konkurrenterna."
Och det påverkar väl i sin tur hur snabbt det sedan ska gå att köra datorchipset med genererad kod där det är en fördel ju snabbare körningen blir.
Tex enl IAR Systems vd Stefan Skarin i IAR:s årsredovisning för 2012 (som är daterad 7 mars 2013):
"Vi har det senaste året uppmärksammat att flera av våra konkurrenter positionerar sig genom att förbättra sina produkter med en högre
prestanda.
Denna prestanda kan mätas genom att undersöka hastigheten i den kod som produkten har skapat.
Det finns en oberoende organisation som kontinuerligt genomför tester av detta.
Vi förstod också från våra kunder att snabbare kod på processorn är en viktig del för att processorn ska bli mer strömsnål.
Vi bestämde oss för att se vad vi kan åstadkomma när det gäller hastighetsoptimering och resultat för detta kom under våren (2012) genom flera världsrekord i kodhastighet.
Det här förstärktes och förbättrades med ännu fler produkter under hösten.
Vi fick alltså inte bara ett rekordår att vara stolta över (dvs 2012) utan till och med ett världsrekord."
http://www.iar.com/Documents/pdf/rpt/sv/IAR_2012_SVE.pdf
//
IAR har tydligen varit särskilt framgångsrikt med IAR Embedded workbench vid användning för att programmera ARM-datorchips, dvs chips enl brittiska bolaget ARM:s datorchips-teknologi ("arkitektur") som verkar spridas allt mer.
ARM är samtidigt en av IAR Systems konkurrenter, men IAR Systems anser sig väl ha bättre programvara.
"ARM Holdings plc is a British multinational semiconductor and software design company with its head office in Cambridge, England.
Its largest business is in processors, although it also designs software development tools under the RealView and Keil brands, systems and platforms, system-on-a-chip infrastructure and software.
It is considered to be market dominant in the field of mobile phone chips based on the ARM architecture and is arguably the best-known of the 'Silicon Fen' companies."
http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_Holdings
Silicon Fen är den brittiska motsvarigheten till Silicon Valley i USA där många högteknologiska företag är baserade.
Geografisk fördelning av IAR:s intäkter i q2/2013:
Amerika 40%
Europa 36%
Asien 24%
- - -
Summa
IAR är alltså ett ännu mer internationellt företag än Enea.
Enl tex IAR:s årsredovisning för 2012:
"IAR Systems har internationell räckvidd och mer än 90% av omsättningen härrörs till marknader utanför Norden."
http://www.iar.com/Documents/pdf/rpt/sv/IAR_2012_SVE.pdf
IAR:s egen beskrivning av sig självt i bolagets q2/2013-resultatrapport:
"IAR Systems produkter som är programvara används för att programmera inbyggda system som styr produkter inom till exempel:
_...industriautomation
...medicinteknik
...konsumentelektronik
...fordonsindustrin
Vi är i teknologins framkant med mjukvaruverktyg som stödjer de flesta av världens chiptillverkare och därmed inbyggda system."_
"IAR Systems programvara finns för ett stort antal processorer som kan fördelas i:
_8-bitars-processorer
16-bitars-processorer
32-bitars-processorer
Bolagets satsning på de mer avancerade systemen baserade på 32-bitars-arkitektur har varit mycket framgångsrik.
Under de senaste åren har merparten av tillväxten drivits av 32-bitars-arkitekturen.
Vår marknadsposition är starkast inom de mest avancerade systemen för 32-bitars-processorer (ofta ARM-baserade) som nu står för 62% av omsättningen."_
http://www.iar.com/Documents/pdf/rpt/sv/799830.pdf
IAR verkar alltså inte vara lika inriktat på telekomprodukter som Enea är.
IAR:s ekonomiska mål enl q2/2013-resultatrapporten:
"Styrelsens långsiktiga finansiella mål är att IAR Systems omsättning ska öka med 10-15% årligen i lokal valuta och att rörelsemarginalen ska överstiga 20% över en konjunkturcykel."
Konkurrenter
I IAR:s årsredovisning för 2011 (som är daterad 6 mars 2012) delar bolaget in konkurrenterna i fyra grupper:
• amerikanska bolaget Green Hills Software: http://en.wikipedia.org/wiki/Green_Hills_Software
(Som nämnts ovan är det även en konkurrent till Enea.
Dvs finns potential i att tex slå ihop Enea och IAR till en gemensam koncern kallad tex "Enea IAR" med ett komplett sortiment som kan utmana Green Hills på allvar?)
• bolag som erbjuder liknande programvara utifrån gratissystem (så kallad "freeware")
• datorchipstillverkare
• ovannämnda brittiska datorchips-teknologibolaget ARM
Enl IAR:s beskrivning i årsredovisningen för 2011:
• Processortillverkare som erbjuder programvara för egna processorer, till exempel:
...Texas Instruments
...Freescale
...Atmel
...Renesas
Dessa erbjuder programvaran som en del i försäljningen av de egna processorerna.
• Leverantörer av programvara som bygger på freeware (GCC). Dessa leverantörer utvecklar inte sin egen kompilator utan adderar istället funktionalitet och service på open source-lösningar.
• ARM genom programvarorna ARM RealView och Keil.
• Ett fåtal oberoende leverantörer av programvara. Ett exempel är amerikanska Green Hills.
http://www.iar.com/Documents/pdf/rpt/sv/647834.pdf
IAR betygsätter respektive konkurrentkategori utifrån 10 parametrar (där vardera parameter kan få betyget "inte alls", "delvis" eller "uppfylls helt".
De 10 parametrarna:
1. oberoende leverantör
2. brett stöd för alla viktiga arkitekturer
3. stöd för alla större processorleverantörer
4. god support & kundstöd
5. användarvänligt
6. dokumentation
7. egen programvaruutveckling
8. effektiv och liten kod
9. brett RTOS- och middleware-stöd
10. bredd hårdvarustöd
• Och enl utvärderingen är det bara IAR som får full pott för alla 10 parametrar.
• ARM får full pott för sju parametrar men inga poäng för tre parametrar.
• Green Hills får full pott för sex parametrar och halv pott för två.
• Freeware-leverantörerna får full pott för två parametrar och halv pott för fyra.
• Processor-tillverkarna får halv pott för sju parametrar.
Enl tex IAR:s q2/2013-resultatrapport (som kom 22 aug 2013) nämndes en hel del om japanska processortillverkaren Renesas.
Det var i avsnittet om "Produkt och teknik" där IAR skrev att IAR lanserat nya programvaror avsedda att användas för Renesas-processorer:
_"Under andra kvartalet har flera produktnyheter lanserats främst inom Renesas.
Det har lanserats nya versioner av Renesas större produkter som ett led i att följa viktiga produktlanseringar som Renesas genomför under 2013.
IAR Systems är fortsatt ensam leverantör att stödja Renesas samtliga processorer."_
http://www.iar.com/Documents/pdf/rpt/sv/799830.pdf
Dvs det är tydligen möjligt för IAR att erbjuda programvaror för Renesas-processorerna trots att Renesas självt erbjuder programvaror för samma ändamål.
3)
• Norska bolaget Opera Software (Opera) har tagits med i denna trekamp eftersom bolaget också kan sägas tillhandahålla programvara för apparater.
Mer specifikt handlar det för Operas del om bla webläsare för mobiltelefoner, där Opera anser sig ha en stark marknadsandel globalt (med sin mobiltelefon-webläsare Opera Mini).
När internet ännu var nytt (på 1990-talet) fanns det ju ännu ingen dominerande webläsare för att kunna surfa på internet via pc-datorer.
Norska televerket Telenor (dvs det fd statliga telekommunikations-monopolet i Norge) gav sig tidigt på att utveckla en webläsare för pc-datorer.
Den verksamheten blev bolaget Opera Software som senare knoppades av och börsnoterades separat på Oslobörsen.
Idag använder väl de flesta webläsare för pc-datorer som Firefox, Microsofts Internet Explorer eller Googles Google Chrome.
Men Opera Softwares webläsare Opera för pc-datorer har också en hel del användare runt om i världen.
Bla anser väl Opera Software att Opera-webläsaren är särskilt snabb när man surfar på internet.
Och vid sidan om var Opera tidigt ute med att utveckla en särskild webläsare för mobiltelefoner, vilket har gjort att Opera fått en stark position på det området.
Tidvis har väl Opera sagt sig vara störst i världen på det.
Eftersom man kan ladda ner och använda Operas webläsare gratis (både pc-versionen och mobiltelefon-versionen) tjänar Opera pengar på andra sätt än att ta betalt för dem.
Bla finns en särskild Google-sökruta i övre, högra hörnet av pc-webläsaren Opera, och Opera får en liten ersättning från Google för varje gång som en Opera-användare gör en Google-sökning via Opera-webläsaren.
Vad gäller mobiltelefon-webläsare kan väl Opera få intäkter från att tex utforma webläsaren så att den ser ut att komma från den telekom-operatör där användaren har sitt abonnemang.
Och sedan kan webläsaren vara förladdad med olika tjänster som Opera sedan är med och tjäna på om användaren använder tjänsterna.
Även när man tex laddar ner Operas pc-webläsare gratis är den förladdad med olika hemsidor som bokmärken, tex amerikanska e-handelsföretaget Amazon, så att Opera kan tjäna en slant på om användaren sedan köper något från Amazon efter att ha gått in på den hemsidan via Opera-webläsaren osv.
Opera Software som aktie är väl särskilt intressant för aktieinvesterare tack vare bolagets stora position för mobiltelefon-webläsare.
Men till skillnad från Eneas och IAR Systems nischer är väl den verksamheten för Opera Software ett område med mycket hög konkurrens även från de stora amerikanska jättarna som Microsoft.
Tack vare att Opera var så tidigt ute med mobiltelefon-webläsare anser sig väl bolaget som sagt ha byggt upp en stark position på det området, och anser sig ha en tekniskt sett bättre (bla snabbare?) mobiltelefon-webläsare än tex Microsoft.
Ur Operas q2/2013-resultatrapport bla:
"Opera´s cloud based consumer products and services enable more than 300 million Internet users to discover and connect with the content and services that matter most to them, no matter what device, network or location.
In turn, we help advertisers reach the audiences that build value for their businesses.
Opera also delivers products and services to more than 130 operators
around the world, enabling them to provide a faster, more economical
and better network experience to their subscribers."
"During the quarter (dvs q2/2013)_, mobile Internet usage around the world continued to grow at a rapid pace._
Based on statistics from Global Statcounter, 1.5 billion consumers accessed the Internet via a full Web mobile browser at the end of 2Q13, an increase of over 60% compared to 2Q12.
Opera continued to maintain its position as a global leading mobile consumer company.
In June 2013, 251 million unique users worldwide browsed the Web using Opera’s mobile consumer products."
Särskilt avsnitt om Operas tjänster för telekom-operatörer:
"Opera is a trusted partner for operators globally.
"The Company currently offers four major cloud based solutions and services to Operators worldwide:
(i) Operator/Co-branded versions of Opera Mini, whereby Operators are able to offer their mass market subscribers content compression, fast Internet download speeds, convenient access to operator portal services in order to drive incremental revenue, and lower priced data plans and
data packages, capitalizing on the up to 90% data compression that Opera´s cloud services enables
(ii) Skyfire Rocket Optimizer, which allows mobile operators to leverage cloud computing to optimize and compress video and other multimedia traffic on crowded cell towers, including 3G and 4G LTE networks, enabling operators to both boost the capacity of their networks by
up to 60% and offer better network performance and quality to
their subscribers
(iii) Skyfire Horizon, a mobile browser extension and toolbar platform that allows users to personalize their smartphone browser and operators to gain new monetization opportunities, such as advertising
(iv) Opera WebPass, which allows users to easily buy time-based or content-based mobile data packages through a simple, one-click
purchase, similar to how users buy apps today, enabling operators
to both offer a broad array of personalized data package
alternatives for their subscribers and increase average revenue
generated per subscriber."
http://business.opera.com/content/download/4327/140063/version/1/file/2Q13_Report.pdf
Skyfire är ett amerikanskt bolag som Opera har köpt för att komplettera sina tjänster för mobiltelefoni-operatörer.
Besked om det kom i feb 2013: http://business.opera.com/press/releases/general/opera-acquires-skyfire-broadens-its-mobile-operator-solutions-beyond-the-browser
Prislappen för Skyfire uppgick till upp till 155 miljoner dollar inkl ev tilläggsköpeskilling mätt över en treårsperiod, med betalning i både kontanter och Opera-aktier.
Det motsvarar 1 miljard svenska kr jämfört med Operas nuvarande totala börsvärde på motsvarande nästan 8 miljarder kr på Oslobörsen.
Bland Skyfires produkter finns bla programvaran Rocket Optimizer som hjälper till att öka kapaciteten i mobiltelefoni-nät när överbelastning sker pga att användarna laddar ner mycket videoklipp etc.
Enl pressmeddelandet:
"Skyfire, headquartered in Mountain View, California, is known for its Rocket Optimizer™ software.
This allows mobile operators to leverage cloud computing to optimize virtually any video and other multimedia on crowded cell towers, including 3G and 4G LTE networks.
Rocket Optimizer on average provides mobile networks a 60 percent boost in capacity by reducing the size of video and other multimedia content as needed to fit the available bandwidth.
Skyfire can detect when specific users are facing poor quality of experience or connections that need assistance, and intervene in milliseconds.
This can minimize the long start times, rebuffering, and stalls on video and audio streams that frustrate mobile users around the world."
En annan Skyfire-produkt är Skyfire Horizon som möjliggör för användarna att på olika sätt skräddarsy sin webläsare i mobiltelefonen, vilket på olika sätt leder till nya intjäningsmöjligheter för operatörerna.
Enl pressmeddelandet:
"Skyfire also offers Skyfire Horizon, a mobile browser extension and toolbar platform that allows users to personalize their smartphone browser and operators to gain new monetization opportunities."
Antal Opera-användare per slutet av q2/2013 (förändring från slutet av q2/2012):
• totalt via mobiltelefon: 251 miljoner pers (+25%)
varav via Android-telefoner: 60 miljoner pers (+145%)
användare via operatörer (Opera Mini och Skyfires Horizon-tjänst): 78 miljoner pers (+95%)
• via pc-dator: 52 miljoner pers (-5%)
Som jämförelse finns det enl Opera totalt 5 miljarder mobiltelefon-användare i världen och 2 miljarder pc-dator-användare.
Diagram i q2/2013-resultatrapporten med utvecklingen av det totala antalet Opera-användare via mobiltelefon:
//Edit: Här fanns tidigare en bild på ett diagram med rubriken "Active monthly Opera mobile consumer users".
Diagrammet visade en ökning från ca 25 miljoner pers i början av 2009 till ca 250 miljoner pers i slutet av juni 2013.
//
Det är väl då alltså folk som själva laddar ner och använder Operas mobiltelefon-webläsare Opera Mini.
Diagram med utvecklingen av antalet Opera-användare via operatörer:
//Edit: Här fanns tidigare en bild på ett diagram med rubriken "Mobile operator active users" och en ökning från i princip noll pers i apr 2009 till nästan 80 miljoner pers i slutet av juni 2013.//
Dvs det är väl antalet Opera-användare via mobiltelefon, som använder den förinstallerade webläsaren från operatören (i mobiltelefoner från operatören) fast webläsaren i själva verket är en anpassad Opera Mini som ser ut att komma från operatören.
Opera hade totala intäkter på 73 miljoner dollar under q2/2013 (+40% från q2/2012).
Intäkterna var fördelade enl följande:
1. Mobile publishers and advertisers 38%
2. Mobile operators 22%
3. Desktop consumers 19%
4. Mobile consumers 16%
5. Device OEM:s 4%
övrigt 1%
- - -
Summa 100% (73 miljoner dollar)
Den största delen av intäkterna utgörs alltså tydligen av intäkter från annonser via mobiltelefoner.
Under q2/2013 hade Opera bla annonsintäkter från annonserande bolag som:
American Express
Home Depot
Mazda
Microsoft
Paramount
Unilever
Candy Crush
Netspend
Operas verksamhet för mobiltelefon-annonsering utgörs bla av:
• Mobile Theory (dotterbolag i USA)
• 4th Screen advertising (dotterbolag i Storbritannien)
• Admarvel (en teknologi-plattform för annonsering via mobiltelefoner)
Mobile Theory köptes av Opera i feb 2012.
Opera beskriver bolaget som "a leading premium mobile advertising network".
Mobile Theory har drygt 40 pers anställda (av Operas totalt nästan 1 000 anställda).
Bolaget hade intäkter på 22 miljoner dollar under hela 2012 (varav 21 miljoner dollar from förvärvstidpunkten i feb 2012, som alltså ingick i Operas intäkter på totalt 216 miljoner dollar 2012).
Även 4th Screen advertising köptes av Opera i feb 2012.
Bolaget har idag (per slutet av juni 2013) knappt 40 pers anställda av Operas totalt knappt 1 000 pers anställda.
4th Screen hade totala intäkter på 10-11 miljoner dollar under hela 2012 varav ca 10 miljoner dollar from förvärvstidpunkten i feb 2012.
Admarvel köptes av Opera i början av 2010 för 8 miljoner dollar (plus ev tilläggsköpeskilling på 15 miljoner dollar beroende på bolagets utveckling de följande två åren).
Intäktsförändring (från q2/2012 till q2/2013) för Operas olika delar:
1. Mobile consumers +247%
2. Mobile publishers and advertisers +107%
3. Mobile operators +53%
4. Desktop consumers -10%
5. Device OEM:s -62%
övrigt -71%
- - -
Summa +40% (till 73 miljoner dollar)
Opera delar in sin verksamhet i fem delar:
Mobile operators
Mobile consumers
Mobile publishers & advertisers
Desktop consumers
Device OEM:s
Antal Opera-användare per slutet av q2/2013 (
Intäkter under q2/2013 från vissa delar (samt intäktsförändring från q2/2012):
Mobile publishers & advertisers (27,9 miljoner dollar, +106%)
Mobile operators (14,8 miljoner dollar, +61%)
Device OEM:s (2,8 miljoner dollar, -62%)
Operas framtidsutsikter (enl bolagets q2/2013-resultatrapport):
"Opera remains positive about the Company’s overall growth prospects, which is expected to be driven primarily by its mobile businesses going forward."
"Opera’s key operational priorities in 2013 include continuing to
(i) sign operator agreements for Opera’s existing and new products
and services, including Skyfire´s
(ii) grow revenues and users of Opera’s mobile consumer products, particularly on the Android and iOS smartphone platforms, and expand usage and monetization of Opera’s owned and operated properties
(iii) increase revenue from Mobile Publishers and Advertisers (Opera Publisher Network Members), by expanding Opera’s demand side advertising reach and capabilities
(iv) grow Opera’s desktop user base, particularly in Russia/CIS
(v) increase Opera’s overall profitability and margins"
Jämförelser av de tre bolagen
• Opera Software är baserat i Oslo och hade 980 pers anställda per slutet av juni 2013.
• Enea är baserat i Kista (Sveriges "Silicon valley") precis norr om Stockholm, och hade 375 pers anställda per slutet av juni 2013.
• IAR Systems är baserat i universitetsstaden Uppsala (7 mil norr om Stockholm) och hade 167 pers anställda per slutet av juni 2013.
Börsvärden:
• Opera Software 7,2 miljarder norska kr (7,8 miljarder svenska kr vid nuvarande valutakurs 1,09 svenska kr per norsk kr).
Det är vid en börskurs på 58,50 norska kr.
• Enea 802 miljoner svenska kr vid börskurs 47 kr.
• IAR Systems 422 miljoner kr svenska kr vid börskurs 36 kr.
Källa: Bloomberg.com. Börskurserna är slutkurser tis 3 sep 2013.
Opera är alltså klart större än Enea och IAR.
Aktiekursernas förändring senaste 12 mån (tom tis 3 sep 2013):
• Opera +61%
• Enea +28%
• IAR -7%
Ett kanonår för Opera alltså de senaste 12 månaderna, medan IAR haft det trögare.
Aktiekursernas förändring senaste fem åren:
• Opera-aktien har stigit stadigt under de senaste fem åren från en botten på 12 norska kr i nov 2008 till nuvarande kursnivå på 58,50 norska kr.
Men kring den långsiktigt tydliga trenden har Opera-aktien haft ganska stora kortsiktiga variationer.
Tex senast hade aktien en botten på 28,40 norska kr i nov 2012 varifrån den sedan rakat i höjden till nuvarande nivå på 58,50 norska kr.
• Enea-aktien har också en långsiktigt stigande trend, men den har under de senaste fem åren inte alls varit lika stark som för Opera.
Och dessutom har Enea-aktien haft större kortsiktiga variationer, bla en topp på nästan 60 kr i apr 2011 följd av en botten på nästan 20 kr i nov 2011.
Därifrån har aktien dock återhämtat sig ganska rejält till nuvarande kurs på 47 kr.
Bla så betalade Enea ut en extrautdelning på 8 kr per aktie (via ett inlösenprogram i apr 2012).
Exkl den extrautdelningen skulle det ev sett ut som att Enea-aktien hade haft en långsiktigt bättre utveckling i femårsdiagrammet, men så stor skillnad innebär det inte.
• IAR-aktien har haft klart mindre kortsiktiga variationer än både Opera och Enea, och är på det sättet mer stabil med en jämn kursutveckling.
Aktien hade en botten på 5-6 kr i slutet av 2008 följd av en ökande uppgång till en topp kring 45 kr i juli 2012.
Men sedan dess är trenden fallande för IAR-aktien till nuvarande kursnivå på 36 kr.
Ekonomisk utveckling
Opera
Enl sina resultatrapporter har Opera tydligen dollar som sin redovisningsvaluta.
2012
• intäkter 216 miljoner dollar (+35% från 2011)
Det motsvarar intäkter på ca 1,5 miljard svenska kr med en genomsnittlig valutakurs på 6,7754 kr per dollar under 2012.
Det kan i sin tur jämföras med tex Operas nuvarande börsvärde på nästan 8 miljarder kr.
Men positivt med god intäktstillväxt för Opera under 2012.
//Edit: Den redovisade intäktstillväxten på 35% 2012 uppgick till "bara" 16% exkl Operas förvärv av bolagen Mobile theory och 4th Screening advertising (båda i feb 2012).
//
• rörelsemarginal 17% (23%)
Exkl omstruktureringskostnader uppgick rörelsemarginalen till 23% (24%).
• resultat efter skatt 17 miljoner dollar (-33%)
• resultat per aktie 0,14 dollar (-33%)
Det motsvarar ett resultat per aktie på 1,10 norska kr att jämföra med Operas nuvarande börskurs på 58,50 norska kr.
Redan här kan man alltså säga att aktien är högvärderad.
Negativt med fallande resultat.
Första halvåret 2013
• intäkter 135 miljoner dollar (+37%)
• rörelsemarginal 21% (19%)
Exkl omstruktureringskostnader uppgick rörelsemarginalen till 22% (24%).
• resultat efter skatt 10 miljoner dollar (+26%)
• resultat per aktie 0,078 dollar (+24%)
Positivt med god intäktstillväxt och stigande resultat (men litet minus i kanten för att resultatet inte ökade i samma takt som intäkterna).
//Edit: Intäktstillväxten på 37% inkluderar företagsköp, dels bolagen Mobile theory och 4th Screening som ingår from mitten av feb 2012, och dels bolaget Skyfire som ingår from mars 2013.
//
De senaste kvartalen
Intäkter:
q3/2012: 56 miljoner dollar (+41%)
q4/2012: 61 miljoner dollar (+40%)
q1/2013: 62 miljoner dollar (+32%)
q2/2013: 73 miljoner dollar (+40%)
Intäktsförändringen kan innehålla positiv effekt av företagsköp, tex ingår ju köpta amerikanska bolaget Skyfire from mars 2013 i Opera.
Rörelsemarginal:
q3/2012: 14%
q4/2012: 5%
q1/2013: 13%
q2/2013: 15%
Resultat efter skatt:
q3/2012: 7 miljoner dollar (… [content has been truncated]