Post entry

Erfarenheter ifrån Fäbodliden och Scanmining ger Endomines fördel

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Storskaliga guldgruve projekt som ska startas upp drabbas ofta av stora problem. Historien visar att det är bättre att börja småskaligt. Precis som Endomines gör och som Lappland Gold Miners blivit tvungna att göra.

Om kan kikar LGM;s senaste pressmeddelande så verkar det som att de börjar få ordning på företaget.

De struntar i Fäbodliden och satsar kulorna på Ersmarksberget och förlängd driftslängd för Pahtavaraa på 5 år. Helt nyligen genomförda studier visar att Ersmarksbergets guld kan anrikas och det finns guldreserver där. 2014-2015 har bolaget som mål att producera 1500 kg guld per år.

http://www.bequoted.com/investor/company/documents/lapplandgoldminers_press_110429.pdf

" Guldproduktion: Bolagets produktionsmål för 2011, 2012 och 2013 uppgår till mer än

24 000 tr.oz

2

(746 kg) för 2011, till 36 000 – 44 000 tr.oz. (1 120 – 1 369 kg) för 2012 och

för 2013 till 47 000 – 57 000 tr.oz (1 462 – 1 773 kg). I produktionsmålen för 2012 och

2013 ingår både Pahtavaara och Ersmarksberget

"

De ska också så småningom göra klart lönsamhetsstudien för Fäbodliden men inte i första taget. Fokus ligger på småskalig produktion jämfört med exempelvis Fäbodliden och Nomi laiva projekt.

Dagens värdering kanske är rimlig med tanke på att bolaget behöver göra en nyemission för att fortsätta jobba på Ersmark och förlängd livslängd på Pahtavaraa.

Man kan konstatera att LGM satsade för stort från början och fick ta konsekvenserna av det och åkte på rejäl smäll. Ifrån detta verkar faktiskt Endomines lärt sig, där man satsat ifrån grunden med stabil produktion istället för ett upphaussat mastodont projekt som Fäbodliden skulle bli för några år sedan.

Och som fortfarande ligger i halvmalpåse.

Jag kan inte annat än att se mastodont tankesättet som präglade LGM och Scanmining för några år sedan har påfallande likheter med Nordic Mines Laivaprojekt. Och ifrån detta verkar Endomines lärt sig något. De har helt annan starthistorik i företaget. Att börja stabilt ifrån grunden med en låg produktion med möjlighet att öka är bättre än att satsa kraftigt ifrån början.

Vi får se vad som händer med Nomi med det finns påfallande likheter mellan LGM;s fäbodliden mentalitet för tre år sedan och Scanmining och NOMI. Scanmining försvannn och LGM överlevde tack vare att Scanmining gick i konkurs som övertog Pahtavara. De misslyckades nästan fullständigt med Fäbodliden och allt trams att producera stora mängder guld ifrån Fäbodliden har hittils inte lyckats.

Kanske Nomi har lärt sig ifrån LGM men framförallt har Endomines valt en helt annan startup väg vilket är mycket bra. Tråkigt bara att aktien är så seg, men mastodont projekt inom guldgruva har en tendens att dra till sig de mest riskbenägna aktiespararna de som också förlorar mest vilket långsökt förklarar stiltjen i Endomines för tillfället.

/Bjän

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?