Post entry

Marknaden skruvar ner förväntningarna rejält

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

När jag läser analytikernas positiva kommentarer om SKF-rapporten börjar jag klia på huvudet direkt. Jag undrar varför säger dom "det är en urstark rapport från SKF" med tanke på att det blev en rejäl vinsttapp med 85 procent jämfört med fjolårets vinst. Marginalerna och volym har rasat ner, liksom vinst per aktie.

Förra året redovisade SKF en vinst före skatt på 1978 miljoner kronor. Då handlade aktien på den tiden till kurs 95 kronor. Marginalerna uppgick till 13.3%. Igår kom SKF-rapporten med vinst före skatt på 312 miljoner kronor vilket ger en rörelsemarginal 3.4%. Omstruktureringen belastade resultatet, men tittar vi på rörelsemarginalerna exklusive omstrukturering ser vi bara 6.9% mot fjolårets 13.3%. Det är mycket svagt men aktien rusade till 103.25 kronor.

Efter första halvåret 2008 visade SKF vinst på 3902 miljoner kronor mot dagens 843 miljoner kronor. Vinst per aktie föll från 5.72 kronor till knappa 1.55 kronor. Det är mycket svagt!

Hur räknar analytikerna p/e-tal för aktien? De flesta analytikerna har ett p/e-tal för SKF just på 12.5. Jag tror inte att SKF:s vinst per aktie för 2009 ska uppgå till 3.50 kronor. Det ger ett p/e-tal 30 i dagens kurs vilket är mycket högt för ett bolag som visar svag tillväxt och marginaler. Därför ska man inte köpa SKF förrän aktien når 70 kronor.

Analytikerna påpekar att SKF lyckades bra med pris/mix som har kommit högre än vad marknaden väntat sig. Det var det som lyfte upp SKF-aktien till högre kurser. Men hallå marknaden? Det är faktiskt en usel rapport från SKF faktiskt. SKF-ledningen har inte lämnat in prognos för andra halvåret och hur de ser på framtiden.

Man undrar varför har analytikerna skruvat ner förväntningarna rejält inför rapportsäsongen? Vad har de i sikte? Hjälpa skuldsatta banker tjäna mera pengar på börsen för att trolla bort nedskrivningarna? Det är mycket tydligt att bankerna sysslar mest med derivathandeln. Det är ett riktigt rävspel på Stockholmsbörsen och marknadens aktörer handlar mest med fondpengarna som småspararna investerade på börsen.

P/e-talet på Stockholmsbörsen kommer att öka till 20 om börsen fortsätter stiga upp under rapportsäsongen. Det kan leda till större risk för kraftiga börsfall på Stockholmsbörsen inom de närmaste månaderna så fort marknaden insett att återhämtningen i världsekonomin inte blir så snabb som de räknade med. Då kommer analytikerna förr eller senare att kommentera om marknadens utveckling "börsen har gått upp väldigt mycket därför måste vi justera ner kurserna ett tag".

Det är uppenbart att världsekonomin inte mår bra just av kraftiga börsupp- och nedgångarna. Jag är inte positiv till börsen efter kraftiga börsuppgångar i de senaste tiden som inte speglar verkligheten i världsekonomin.

Electrolux övertygade marknaden med en bra rapport även om aktien har redan gått upp kraftigt innan. Hur blir det med vinst per aktie och p/e-tal för aktien? Ingen prognos för andra halvåret. Vi får se hur det går för Electrolux fram till årskiftet 2009/2010.

Marknaden måste ta sitt ansvar och fullfölja marknadens förväntningarna mer realistiskt, och inte skruva ner alltför mycket när börskurserna redan är höga. Det talar om fusk från marknaden vilket jag inte uppskattar för med tanke på att många har blivit arbetslösa och missar utvecklingen uppåt.

Det lönar sig inte för börsen på långsikt om marknaden haussar alltför mycket!

Må så gott,

Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?