Post entry

Ekonomi-ekot i radio

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I morgon trettondagen klockan 16.30 (6/1 2009) sänds ett längre ekonomi-eko (45 minuter) som leds av ekonomijournalisten Brita-Lena Ekström.

Medverkande är finansmannen Robert Weil som väl var först av svenska prognos-makarna att peka ut den kommande finanskrisen. Som jag kommer ihåg det var han i gång och varnade våren 2007 och kanske tidigare. Hans företag hade dock redan under 2006 laddat upp med sälj--optioner i både USA och Sverige. Han förlorade länge på den taktiken men inte i dag. Han var för tidigt ute, han såg krisen som skulle komma för tidigt.

En annan som medverkar är Ingrid Bonde. Hon är ju f.d. generaldirektör i Finansinspektionen och i dag verkställande direktör för AMF Pension.

Det blir säkert intressant program. Vad jag reagerar emot i Sveriges Radios reklam inför programmet är att de säger att krisen började i september 2008. Det skulle ha vart den s.k. svarta måndagen som skulle ha satt i gång krisen.

Vad jag förstår att de avser med "svarta måndagen" är den 15 september 2008. Det som hände då var att Lehman Brothers gick i konkurs.

Jag har sett i flera kommenterar i tidningar, radio och TV att det är måndagen den 15 september 2008 som pekas ut som vändpunkten.

Men är detta med sanningen överenstämmande?

Min syn är att krisen började de sista dagarna i juli 2007.

I mitten av juli 2007 hade vi All Time High i både Sverige och USA.

Men så hände något den 26 juli 2007. USA:s finansminister Hank Paulson varnade för de s.k. sup-prime-lånen.

Det kom så plötsligt detta ord!

Dagen efter förklarade Bear Stearns två hedge-fonder i konkurs

Också dagen efter Paulssons första varning, skrev nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman en artikel i New York Times om att svår kris väntade. Han nämnde bland annat bostadslånen men också andra saker. (27/7 2007).

Paul Krugman var inte nobelpristagare då. Det blev han ju som bekant först 2008. Hans artikel var publicerad 2007.

Den 1 augusti blir Bear & Stears vice VD avskedad på grund av att hans anses ansvarig för denna firmas dåliga ekonomiska situation och att två hedge-fonder gick i konkurs den 27 juli 2007.

Den 9 augusti säger Bear & Stearns ordförande:

- Optionsmarknaden i USA är den värsta på 22 år.

Min bloggkommentar: Dagen därpå börjar FED ösa in pengar på penningsmarknaden. Det är då jag menar att pengarna gick till just den optionshandel som var den värsta på 22 år. Det kom in så mycket pengar där att det var grunden till att vi fick den högsta handel i olje-derivat någonsin. Vilket i sin tur gjorde att vi sex år senare fick historiens högsta olje-priser. Men teori är att det var FED:s kapital som gjorde höjningarna på alla råvaror, inte minst olja. När FED slutade med likvid-injektionerna sjönk sedan olje-priset.

Jag tittar också på en anteckning jag har som handlar om en vetenskaplig artikel som är skriven av Taylor, Williams, Stanford University/FED San Fransisco 21/12 2008). (Finns på nätet).

Där skriver en ekonomi-professor och en FED-chef i Carlifornien följande:

- On thursday, august 9, 2007, traders in New York, London and other financial centers around the world, suddenly forced a dramatic change in conditions in the money markets, where the buy and sell short-term securities.

- The turnmoil did not dispear the next day (augusti10, 2007).

Slut citat från den vetenskapliga uppsatsen som försöker bestämma exakt när det började.

Min blogg-kommentar:

Krisen började i slutet av juli 2007. När options-marknaden blev helt ill-likvid kring den 9 augusti 2007 då borde det stå klart för var och en att det skulle komma att hända något tråkigt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?