Efter finansieringschock och aktieslakt - nu står Copperstone Resources äntligen startklara för att bli ett miljardbolag
2019-09-16 16:46Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Imorgon startar Copperstone Resourrces sin första borrkampanj i nyförvärvade Viscaria - en koppargruva man planerar öppna om drygt tre år. Som alltid i gruvbranschen är det hög risk, men skyhög potential. Vid öppnad gruva räknar Copperstone med en vinst på ungefär 400 miljoner kr/år. Börsvärdet idag ligger en bit över 200 miljoner.
För ungefär ett år sedan fick kopparprospekteringsbolaget Copperstone ett erbjudande som var osannolikt bra. Man hade chansen att förvärva Viscaria, en gruva i Kiruna som övergavs på 90-talet av lönsamhetsskäl då kopparpriset var en tredjedel mot dagens. Viscaria beräknas ge tillbaka kostnaderna för gruvstart på 2-4 år, har en livslängd på minst 9 år och fantasieggande prospekteringsmöjligheter precis intill. Från att prospektera för eventuell gruva om många år kunde Copperstone plötsligt jobba för att återöppna en färdig gruva inom bara tre år. Ledningen i Copperstone gav sig in i köpet med hull och hår. VD jobbade dag i Sverige och natt i Australien för att få igenom köpet. Aktieägarna tackade genom att sälja ned kursen med 60%.
Vad hände egentligen?
Köpet behövde finansieras. Första delen av betalningen blev vad som i elaka kretsar kallas för “dödsspiralfinansiering”. Aktieägarna fick panik och kursen rasade tillsammans med förtroendet för ledningen. Andra delen av finansieringen gjordes genom en nyemission med rejäl utspädning på grund av den pressade kursen. Allt gick inte enligt plan, med andra ord.
Copperstone har nu köpt loss Viscaria och deras resurser värderas oerhört lågt mot jämförbara prospekteringsbolag. Enligt en analys av Nordeas bör aktievärdet bara för Viscarias resurser ligga på 300-400 miljoner kronor, jämfört med dagens ungefär 230 miljoner för hela Copperstone. Det är inte mycket mer än vad Copperstone värderades till innan köpet av Viscaria när man “endast” ägde gamla delen i Arvidsjaur, en del som fortfarande är intressant ur prospekteringssynpunkt men nu kommit i skymundan.
Att värderingen på Copperstone ökat marginellt trots att det förvärvade Viscaria-området i stort sett har allt som krävs för gruvstart beror med all sannolikhet på hur man finansierat köpet. För förutsättningarna för logistik är bra, gruvområdet oomtvistat och tillgångarna utomordentliga. Uppsidan för prospektering är enormt spännande för den som sätter sig in i Viscarias D-zon, som faktiskt har betydligt högre potential än området där man planerar att börja bryta, (A-zonen). Även A-zonen är dock intressant ur prospekteringssynpunkt och allt talar egentligen för att Copperstone kommer kunna utöka kopparresurserna mångfalt utöver de 9 år dagens resurser räcker till. Att bolaget gått ut med att de ska involvera B-zonen i första borrningarna är överraskande men spännande, då detta dåligt utforskade område beskrivits som mycket intressant av tidigare ägarna Avalon
Men så var det det där med aktiekursen. Alla bittra aktieägare som bränt sig på bolaget och dödsspiralsfinansieringen. Det är inte kul. De bittra aktieägarna finns förstås kvar, men vid förvärvet fick man också för första gången en storägare (Sunstone Metals Ltd) som nu äger 33,3% av aktierna. Det väger tungt, och inte mindre väger det faktum att VD Michael Mattsson är näst största ägare, och under året köpt aktier för mångmiljonbelopp. Dödsspiralsfinansieringen spelar på om inte sista versen så i alla fall andra halvan av sången då Yorkville redan konverterat över 55% av kapitalet de lånat ut, och dessutom i sin tur lånat 7.500.000 aktier som ska betalas tillbaka.
För mig är inte frågan om en uppvärdering mot en jämförbar värdering mot peers kommer, utan när. Att det ständigt kommer ut nya aktier på marknaden via Yorkville är anledningen till att värderingen sjunkit så mycket. Men kurspressen är snart historia. Finansieringslösningen har skapat ett drömläge att köpa in sig i en gruva som enligt VD har potential att bli lika stor som Aitik.
Copperstone borde ha en premie mot de flesta prospekteringsbolag då chansen för öppnad gruva är hög. Det “enda” man behöver lyckas med är att få till ett miljötillstånd och hitta investerare som vill satsa på gruvan. Kommer man då få det?
Copperstone behöver investera ca 1,3 miljarder kronor för öppning av gruvan. Det är mycket, och man behöver hitta finansiärer utifrån. Ytterligare utspädning är att vänta, men förhoppningsvis kan man låna större delen av kapitalet. Med beräknat kopparpris för gruvstart kommer Viscaria återbetala sig på ungefär 3 år (OBS! beräkning mycket beroende på koppar-/dollarpris). Det betyder att Copperstone räknar med att vinsten för Viscaria landar på lite över 400 miljoner kr per år. Även med ett försiktigt P/E på 10 förstår man snabbt att dagens totala börsvärde för hela Copperstone på 230 miljoner sannolikt stadigt kommer att gå upp ju närmare gruvstart man kommer.
Copperstone har gjort klart för en rejäl kampanj med 22.000 meter kärnborrning som väntas starta tisdag 17 september. Bolaget kommer löpande de närmaste 24 månaderna rapportera borresultat och utökade resurser i Viscaria som ytterligare kan locka investerare till projektets start. Samtidigt som man gör detta fortgår arbetet med miljötillstånd som beräknas vara klart ungefär samtidigt som borrkampanjen avslutas. Efter detta bör bolaget vara redo att mobilisera för att bryta den första malmen.
Jag tror på bolaget och har en ganska stor del av portföljen i Copperstone. Risken är hög, men samtidigt som det finns en potential på lång sikt som är enorm finns också frestande triggers på kort sikt. Triggers på kort och medellång sikt är till exempel:
- Kopparpriset bör återhämta sig efter de törnar det fått framförallt på grund av handelskriget mellan Kina och USA. Mycket talar för kraftigt ökat kopparpris då till exempel Citigroups analytiker tror på ett kraftigt underskott på malm från och med 2023 och ett kopparpris på ca 8.000 dollar/ton. Om dessa analytiker har rätt återstår att se, men utvecklingen för kopparpriset är självklart av högsta vikt för Copperstone. Ett underskott eller rusning i priset av annan anledning kommer även att ge en rusning i Copperstone-aktien.
- Återkommande triggers kommer vi bjudas på under borrkampanjen i Viscaria som börjar imorgon tisdag. Varje borrkärna som analyseras kan ändra förutsättningarna för gruvan markant. Eftersom lönsamma resurser redan är bevisade förväntar jag mig endast positiva nyheter om utökade reserver. Förhoppningsvis kommer någon rejäl kioskvältarkärna upp ur marken. Särskilt spännande att följa i inledningsskedet blir kärnorna från den djupa delen av södra A-zonen som har ett massivt kopparblock där det hittats större mängder guld.
- Andra frågor som kan få omvälvande lösningar är hur man ska gå vidare med “gamla” Copperstoneområdet? Det är ett oerhört intressant prospekteringsområde som inte får glömmas bort. Vill Copperstone avyttra detta, och finns i så fall intressenter? Kan det bli tal om en särnotering? Eller kan lokala intressenter vara sugna på att hjälpa bolaget med vidare prospektering mot betalning i aktier? Eller kan kanske bolaget själva avvara några miljoner för att fortsätta borra området? Utöver detta har bolaget fortfarande ekonomiskt intresse i Nordic Iron Ore som snart ska komma med en lönsamhetsstudie över Blötberget/Väsman.
- Mineralanalys av borrkärnor. Det kan låta märkligt, men de som sålde Viscaria vet egentligen inte vilka andra mineraler som finns i marken. Det beror på att man helt enkelt inte varit intresserade av vissa metaller som idag är hett eftertraktade. Mycket tyder på att det finns kobolt i jorden, och detta kan komma som en riktigt trevlig överraskning vid analyser av borrkärnorna. Sen är det en fråga som VD lämnat öppen och ingen riktigt kan svara på. Hur mycket guld finns det egentligen i Viscaria?
Om man är intresserad av att göra en analys av bolaget finns mycket att plöja igenom. Det är inte lätt att som lekman förstå värdet av tonnage och procent som ska tas i relation till dagens kopparpris, och därtill följa dollarpriset och hur det påverkar lönsamheten. Så låt mig, innan jag postar lite länkar längst ned, göra en snabb överslagsräkning på vilket värde Copperstone har bara i koppar (utöver detta har de kobolt, guld, zink som en mycket tilltalande bonus) enligt de internationellt klassade resurserna: 724.000 ton koppar, som idag värderas till 5950 dollar per ton ger ett värde på dryga 41.000.000.000 kr.
Vad bolaget tror sig ha i backen är betydligt mer, men detta är en siffra att fundera över. Självklart kostar det att börja bryta tillgångarna. Men med en return på investerat kapital i Viscaria på ca 3 år, och en beräknad vinst på 400 miljoner kronor per år har Copperstone en rimlig plan klar för att blir ett miljardbolag inom några få år. Tillgångarna i Copperstones områden är monstruöst stora och lyckas VD Michael Mattsson få till en lönsam brytning kommer bolaget i sig och han som näst störste ägare göra sanslösa vinster. Och jag kommer le varje gång jag öppnar portföljen på Nordea.
Länkar:
Den bästa officiella genomgången av resurserna i Viscaria (från 2017, men inte mycket som förändrats):
file:///home/chronos/u-c90876011e237a4e05519d497ed63f4dde8edbff/MyFiles/Downloads/ViscariaCopperProjectTargetsandOpportunities_25012017_WEBSITE.pdf
Copperstones senaste presentation i PowerPoint-format (september 2019):
https://www.copperstone.se/files/filelist/presentation-sep-19.pdf
Nordeas analys (5 september 2019):
https://research.nordea.com/api/reportfileapi?id=543728
Senaste muntliga presentationen (3 juni 2019)