Post entry

Ectin Research – attraktivt cancerterapibolag med lågriskstrategi

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ectin research genomförde en IPO med sämsta möjliga timing för gamla ägare men med den bästa möjliga timingen för nya ägare. Missa inte börsens billigaste cancerbolag som startar Fas I-studie på blåscancer i höst. Värdet på bolaget är 75 MSEK efter emissionen och det mesta är kassa. SvD börsplus tror att det kan bli en multibagger och har en målvärdering på 1000 MSEK 2023 om det går som planerat.

Vårens IPO-klimat var inte det bästa, många bolag slogs om mycket pengar och Ectin som utvecklar ett cancerläkemdel mot urinblåsecancer var sist ut. När Ectin sonderade terrängen för en notering i vintras låg värderingsförväntningarna på ca 80-100 MSEK och enligt uppgift var intresset stort bland etablerade aktörer. Efter vårens svåra IPO-marknad så sjönk värderingen till 29 MSEK pre-money och efter förlängning av teckningsperioden fick bolaget in 44 MSEK vilket måste anses som godkänt i den svåraste IPO-marknaden på flera år.

Detta innebär att värderingen på Ectin är 75 MSEK efter genomförd IPO och sällan har ett cancerterapibolag värderats så lågt i en notering. SvD Börsplus skrev att värderingen i ett positivt (bull) scenario kan vara 1000 MSEK 2023 vilket gör att Ectin Research har potential att bli mer än en 10-bagger.

Vad gör Ectin?

Ectin har en patenterad reformulering, MFA-370, av två välkända substanser som tillsammans visat sig ha cancerdödande egenskaper. Formuleringen upptäcktes av Urologen Christer Edlund som såg att en i princip dödsdömd patient med metastaserad blåscancer fick en komplett återgång av cancern efter behandling av två välkända preparat som egentligen är till för andra diagnoser. Efter omfattande utvecklingsarbete i pre-klinik bekräftades det som denn praktiska studien visat, nämligen att cancerceller dör av MFA-370 medan andra celler lämnas opåverkade.

Under hösten kommer en Fas I/IIa studie startas av Ectin där patienter skall behandlas med MFA-370. Framförallt skall studien visa säkerhet och tolerabilitet av MFA-370 men bolaget skall även undersöka effekt av läkemedlet. Baserat på cellstudier så är förhoppningarna att MFA-370 visar effekt mycket goda. Eftersom det dessutom handlar om två välbeprövade aktiva substanser så är risken för toxicitet relativt låga.

Bild 1 – Kombinationsläkemedlets effekt på celldöd jämfört med de individuella substanserna i pre-kliniska studier

Under våren 2022 kommer Ectin skicka data till FDA med målsättningen att få en Orphan Drug Designation som kan leda till en rad fördelar. Bara ambitionen att ansöka om Orphan Drug är i sig ett kvalitetstecken eftersom man inte skulle söka om man inte hade höga förväntningar om att få ansökan beviljad.

En fördel som måste lyftas fram är att reformuleringsstrategin kortar risken och tiden till marknad samtidigt som bruttomarginalerna blir mycket höga eftersom MFA-370 består av kända substanser som verkar vara lätta att tillverka.

Kommande milstolpar/triggers?

Först och främst godkännande att få starta Fas 1 och sedan studiestart av Fas 1/IIa med MFA-370. Båda förväntas inträffa redan i år.

Sedan väntar studieuppdateringar och Fas 1/IIa resultat 2022.

Med lite tur kan det komma ytterligare nyheter i form av nya indikationer, tydligen så har Bolaget gjort pre-kliniska studier på flera andra cancerindikationer. En intressant iakttagelse är att den de parasit- och virusdödande effekter som MFA-370 har, gör att man kan hoppas att bolaget breddar indikationerna till tex cancerbärande virus som kan leda till strup- och livmoderhalscancer. Bolaget själva har sagt att de MFA-370 har effekt på några av de största cancerformerna som kolorectal-, bröst- och prostatacancer samt att ambitionen är att under 2022 lägga till ytterligare någon indikation i pipelinen.

Marknaden

Marknaden för läkemedel mot urinblåsecancer är enorm. Ectin fokuserar på tredje gradens metastaserad cancer i utgångsläget och där är marknaden värd runt 8 miljarder per år. Lyckas Ectin bli behandling även i tidigare stadier så är marknaden ca 5 gånger så stor, dvs runt 40 miljarder.

Finansiering

 Kan man ana att MFA-370 har potential att bli en standardbehandling så borde många stora bolag vara intresserade av att finansiera kommande studier och ett rejält licensavtal skulle då kunna komma i slutet av 2022 eller under 2023. Alternativt behåller bolaget rättigheterna fullt ut och finansierar de relativt lätta studier som behövs själva. Kassan räcker iallafall till minst 2023 och till dess borde bolaget ha presterat många värdehöjande aktiviteter.

Ledning och Styrelse

Det som fick igång mig var styrelseledamoten Carlos Sousa som tidigare var VD på Immunicum. Carlos är duktig som få och att han engagerar sig är en stor kvalitetsstämpel. Fredrik Sjövall är styrelseordförande och han har inte varit engagerad i något bolag som inte dubblat kursen och mer där till efter notering. I övrigt så är det flera duktiga och framstående namn i både ledning och styrelse, inte minst VD Anna Sjöblom Hallén som är en imponerande rekrytering och en kvalitetsstämpel.

Värdering

SvD Börsplus anser att Ectin i ett positivt/bull scenario kan värderas till 1000 mkr 2023. Det innebär 15 gånger dagens kurs och bjuder på en fin uppsida. Nedsidan är naturligtvis att bolaget blir värdelöst och får gå ihop med ett annat bolag. Den typen av skal värderas oftast till runt 20 MSEK vilket gör att nedsidan är mycket begränsad. Risk/Reward får därmed anses attraktiv.

Med tanke på att bolaget i vinterns marknad värderades till runt 100 MSEK pre-money vilket skulle innebära 140 MSEK post-money så ligger en dubbling från noteringskursen i korten om marknaden återgår till det normala och inget (inget positivt eller negativt) händer i bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?