Post entry

Ecorub Ab - De farliga USA konkurrenterna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vilka är Ecorub:s konkurrenterna från USA inom gummiduktillverkning? Det finns redan en uppsjö av stora, medelstora och små amerikanska bolag som tillverkar gummiduk av återvunnet gummi som konkurrerar med Ecorub AB. En fördel som amerikanerna har är en betydlig mognare och större marknad, lägre produktionskostnader pga lägre löner och lägre råvarupriser.

Efter krisen på 80-talet har de amerikanska företagen fått konkurrensfördelar gentemot de svenska. En fördelaktig utveckling av kostnadsläget skedde i USA, främst gentemot Kina men också EU som har gjort de amerikanska företagen starka och konkurrenskraftiga.

I Sverige har produktivitetsutvecklingen varit sämre än i USA, samtidigt som personalkostnaderna har ökat snabbare. Minimilönen är bara ett exempel. De sista 10 åren har minimilönen i USA vuxit med blygsamma $0,1-0,3 per år och är idag i t ex Indiana $7,25 (ca 50 kr) per timme.

Här kommer några, slumpmässigt valda, amerikanska företag som konkurrerar eller kan konkurrera med Ecorub AB med deras produkter.

Ultimate Systems ltd. Delphos, OH (www.ultimatesystemsltd.com) konkurrerar med Ecorub i produktsegmentet gummigolv/gummimattor. Företaget startades 1996 och har idag vuxit till över 100 anställda. Ultimate Systems har ett stort antal återförsäljare i USA och har börjat sälja i EU mest via webbshops som säljer gymutrustning.

Ultimate Systems har betydligt lägre arbetskraftskostnader än Ecorub AB. Minimilönen i Ohio är låga $7.70 (ca 51 kr) per timme. Detta skulle, grovt räknat, motsvara en månadslön på 9000 kronor före skatt. Med ob-tillägg, mertid och övertid kan det hamna på max 12000 per månad.

Med 9 fabriker och över 1000 anställda är US Farathane Corporation Auburn Hills, MI (www.usfarathane.com) en av de stora i branschen. Tillverkning av gummidukar är bara en del av verksamheten. Deras policy är att beställa kundanpassande blandningar från specialiserade företag. På så sätt tillverkar de med den så kallade "black box" tekniken och undvika diverse patenthider och skyddar kunden.

US Farathane har nära kontakter med bilindustrin och har byggt 2 anläggningar som ligger i anslutningen till bilfabriker i Detroit. Detta gör att man kan konkurrera ut alla andra underleverantörer till bil- och lastbilsindustrin. Och det är just bilindustrin som Ecorub AB vill ha som kunder. US Farathane satsar på att sälja direkt till kunden, och har nu öppnat ett försäljningskontor i Nederländerna.

Hos US Farathane anställda i produktionen hade 2011 en årlig medellön på $22.632. Man kan gissa att det är ca 7-8000 kr per månad lägre än vad Ecorub AB anställda har.

Envirotech Extrusion, Inc. Richmond, IN (www.enviroext.com) med ca 30 anställda tillhör de minsta i branschen. Deras huvudprodukt är gummiduk av återvunnet gummi. Det finns ingenting som utmärker företaget förutom att deras priser är konkurrenskraftiga och ibland även mycket låga.

Företaget saknar säljorganisation utan en telefonist tar emot order. Produktionen är till max anpassad till kundens behov. Man har ingenting på lager utan allt görs efter beställning.

Det är svårt att hävda sig i den globala marknaden när det kommer till företag inom gummiåtervinning. Barra i Indiana finns idag tiotals bolag med samma produktsortiment. Envirotech har klarar sig med sin strategi och de låga priserna håller i sig.

Allt detta gör att amerikanska produkter är betydligt billigare än svenska. Som ett exempel kan man (grovt räknat) ta priset på gummiduk av återvunnet gummi. Envirotech som den minsta av de ovannämnda konkurrenterna har ett snittpris på $7 (ca 46 kr)/m2, medan Ecorub tar ca 220 kronor/m2 för 3 mm tjock gummiduk.

Denna disproportion mellan inköps och försäljningspriser kan utnyttjas av vem som helst. Man kan relativt enkelt importera billigt från USA och sälja dyrare i Sverige och på så sätt lätt utkonkurrera Ecorub från marknaden genom att kopiera deras produktsortiment. För resten är det exakt vad Ecorub gör idag- köper billigt i USA och säljer dyrt i Sverige. Låga import- och transportkostnader lämnar gott om plats för ett prispåslag som garanterar bra förtjänst. Något som ingen hittills har gjort men kan lätt göra i morgon.

Slutsatsen är att Ecorub AB lever farligt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?