Post entry

Ecomb - intressant nykomling i veckan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rekommendation: Köp

Jag äger aktier i det analyserade bolaget

- Ecomb. Intressant miljöteknikbolag, stororder på 15,5 mkr från franska Reunion presenterades i veckan. Marknaden väntas explodera i storlek kommande år.

- Lågt börsvärde, endast 15 mkr, övertecknad nyemission gav stark kassa och gör aktien attraktiv.

- Stark huvudägare i industri- och finansmannen Sten K Johnsson ger trygghet.

Aktietorget får i veckan (2 februari) ett mkt fint tillskott på sin lista när miljöteknikbolaget Ecomb noteras. Bolaget kliver in med ett ynka börsvärde på 15 mkr och en jätteorder i ryggen som presenterades i veckan på 15,5 mkr från en beställare på franska Reunion. Därtill övertecknades nyligen bolagets nyemssion vilket ger en mkt stark finansiell ställning för att vara ett så litet bolag. Som aktieägare är jag part i målet, men det ligger nära till hands att säga att Ecomb kan bli en nyintroduktion som påminner om svunna millennium-tider, och med det syftar jag på potential till att dubbla sin aktiekurs redan första dagen.

- Lågt börsvärde. Emissionskursen 3 kr ger med nästan exakt 5 miljoner utestående aktier en initial värdering på 15 mkr (efter senaste nyemissionen).

- Övertecknad nyemission. Det hör inte till vanligheterna att nyemissionerna på Aktietorget övertecknas men så var fallet med Ecomb. Hela 8,7 mkr före emissionskostnader togs in. Det ger stor handlingsfrihet och gör att man som aktieägare inte behöver sitta och oroa sig för en ytterligare nyemission kommande år, i varje fall ingen emission som i så fall inte är offensiv. Det skiljer Ecomb från en majoritet av övriga bolag på smålistorna. Alla nyheter är goda nyheter från dagens nivå känns det därmed som det kommande året.

- Stark huvudägare i framgångsriske industri- och finansmannen Sten K Johnsson som innehar drygt 30 % av rösterna i bolaget. Ger råg i ryggen. Både som dörröppnare och som trygghet med kapitalstark ägare.

- Verksamhet. Ecomb affärsidé är att sälja det patenterade Ecotube-systemet vars syfte är att minska utsläppen av kväve- och svaveloxider mm från pannor inom fjärrvärme- och industrisektorn. Ecomb har verkat på marknaden i 15 år och puttrat på med en omsättning kring 20-40 mkr/året. Det bästa året gav en aktieutdelning på 50 öre. Nya EU-regler gör att marknaden nu väntas explodera i storlek. Den 7 juli 2010 beslutade nämligen EU-parlamentet att anta ett direktiv som innebär krav på kraftigt sänkta utsläpp inom hela EU. Direktivet kommer ha en enorm betydelse för Ecomb den närmaste tioårsperioden eftersom så många anläggningar i Europa kommer behöva sänka sina utsläpp. Bl a siktar Ecomb på den franska och polska marknaden. Ecomb förväntar sig en väsentligt högre försäljning och resultat kommande år, med en tydlig effekt redan innevarande år.

- Bolagets målsättning är att senast år 2014 nå en omsättning på minst 100 miljoner kr med ett rörelseresultat på minst 15 mkr. Det motsvarar enl VD i runda slängar 5 sålda Ecotube-system per år, plus tilläggs/service-beställning på befintliga anläggningar.

- Stororder. Snacka om att ha vind i seglen när bolaget noterar sig. I veckan som gick presenterade Ecomb en stor exportorder från franska Reunion på 15,5 mkr. Redan innan det hade några mindre tilläggsordrar presenterats så 2010 känns redan "hemma". Bolagets VD sade dock i en intervju i samband med emissionen att Ecomb deltar i tre upphandlingar där besked väntas redan första kvartalet 2010. Vd:n såg optimistiskt på möjligheten att ro hem en eller flera av dessa ordrar. Det känns nästan som att det bara finns allt att vinna för bolaget, med en stor order i hamn blir övriga affärer inte lika nödvändiga, utan tvärtom stora bonusar om de ros hem. Och ser fram emot schyssta pressmeddelanden om så blir fallet:-)

- Alternativa Aktiemarknaden. Ecomb har varit noterat på Alternativa Aktiemarknaden och senast betalt kurs är 5 kr. Efter nyemissionen fastställdes senaste handelskursen till 3,50 kr. Det blev dock inga avslut på den nivån eftersom det bara fanns köpare, inga säljare..

- Börskurs 3 kr ger börsvärde 15 mkr, börskurs 6 kr ger börsvärde 30 mkr, börskurs 9 kr ger börsvärde 45 mkr, börskurs 12 kr ger börsvärde 60 mkr osv.

Sammanfattning: Det blir ett tydligt starkt köp om aktien går att handla kring emissionskursen 3-4 kr. Jag blir å andra sidan väldigt förvånad, och lite besviken, om den gör det. Rimligen borde säljarna ha sånt självförtroende att de första avslutskursen ganska omgående letar sig upp på betydligt högre nivåer. Jag sticker ut hakan och säger att Ecomb kan dubbla sin aktiekurs första dagen och därmed nå 6 kr (börsvärde då 30 mkr). Och det känns definitivt inte som ett tak. En aktiekurs på 9 kr ger alltså ett börsvärde på 45 mkr. Inte känns väl det omöjligt? Lyckas bolaget vinna ytterligare offerter i år finns förutsättningar för en ännu mer generös värdering av bolaget tror jag, sett till marknadens storlek, och Ecombs gynnsamma situation. Marknaden ser väldigt spännande ut (sen gäller det att Ecomb får del av kakan med vunna offerter),

Ecomb är inget nytt förhoppningsbolag utan vet förhoppningsvis hur man räknar och tjänar pengar på sina ordrar. Och med den initiala låga värderingen känns uppsidan kittlande. Kan bolaget fortsätta att leverera på det fina sätt man inlett året med kanske marknaden börjar våga tro på 2014 års prognos....och då kan vi inom ett par år ha en aktiekurs som är 10 ggr dagens nivå. Dessa nivåer kräver givetvis bra leverans det kommande året/åren och att bolaget kanske behöver ta in ytterligare rörelsekapital för att växa med marknaden.

Men med dagens kända fakta - fulltecknad nyemission, stororder där ordervärdet sett till omsättning motsvarar Ecombs börsvärde, samt utestående offerter - förtjänar Ecomb en klart högre värdering redan från start. Varför inte exempelvis 30-40 mkr, dvs en aktiekurs på 6-8 kr?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?