Post entry

Ecoclime - Klimatsmart kursdubblare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

"Tillväxten följer planerna med en fördubbling av omsättningen 2015. Den höga tillväxten kommer att fortsätta" säger VD:n i senaste bokslutskommunikén. Med en tllväxt på cirka 100% och bokförd vinst 2015, halva börsvärdet i tillgångar, en rad fina PM under våren samt enorm potential från redan inledda samarbeten med HSB samt Riksyggen har jag ingen anledning att tvivla på hans ord. Jag ser istället väldigt låg risk och en fantastisk potential så en dubblering av fredagens stängningskurs på 5.60 till omkring 11kr bör komma inom kort.

Affärsidé

Ecoclime tillverkar och säljer klimatstyrning för inomhusmiljö som ger ökad komfort och stora energibesparingar jämfört med konkurrerande lösningar. Produktmarginalerna varierar från riktigt bra 30% till fantastiska 70%. Säljstrategin är enkel och bolaget kan lätt visa resultat från befintliga kunder där investeringen betalar sig själv på 3-5 års sikt. I fastighetsbranschen är 3-5 år att betrakta som raketfart. Primärkunderna är sjukhus, vårdinrättningar, skolor, hotell, konferensanläggningar, bostadsfastigheter och kontor.

Produkter i synergi

I Mars i år förvärvade Ecoclime systerbolagen Evertech Energy Solutions AB och Suncore AB. Suncore bygger högeffektiva solpaneler och Evertech fokuserar primärt på att återvinna värme från fastigheter och processer och konvertera till energi.

Alla tre bolag bygger produkter baserade på deras egenutvecklade och patenterade ETX-värmeväxlare som produceras av Suncore. Värmeväxlaren har upp till 20 gånger bättre effekt än värmeväxlare som används för att producera bergvärme. Tillsammans utgör de alltså ett helhetspaket riktat till fastighetsförvaltare som vill sänka drifts- och underhållskostnaderna för sina fastigheter. Alltihop kopplas ihop via Internet-of-Things och kan skötas antingen via program eller via Internet. Det finns också stöd för att sia om framtiden genom att klimatkontrollen laddar hem väderleksprognoser och ser till så att lokalerna är behagligt ljumna när man kommer på morgonen, oavsett om det är stekande sol eller snöstorm ute.

PM

Ecoclime tar sikte mot miljardmarknader med offensiv nyemission

De årliga marknadsvolymerna bedöms för Ecoclime vara värda 3,5 miljarder kronor avseende ROT-marknaden för komfortprodukter och för Evertech 11,0 miljarder kronor för varmvatten och värmeförsörjning. Ecoclimes plan är att nå 0,5 procent av marknadsvolymen på 2-3 års sikt och ytterligare 1,5 procent på 5-6 års sikt.

Lennart Olofsson framhåller att bolaget kan erbjuda det bästa inomhusklimatet, effektivare energiåtervinning och smartare fastighetsautomation. Bolaget har en produktmarginal på 30 procent på sina komponenter, säger Lennart Olofsson.

Detta betyder alltså att de ska öka omsättningen med från 7msek till 300msek på mindre än 6 år. Det vill säga en ökning på 4300% vilket talar för sig själv. Med en produktmarginal på 30% och vinstmarginal på 10% ger det en vinst på 30msek. https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/04/14/ecoclime-ecoclime-tar-sikte-mot-miljardmarknader-med-offensiv-nyemission.html

Aktien

Tidigare var free-floaten på 10% vilket innebar obefintlig handel och inga aktier att köpa i princip. Aktien var stabil på 8kr men hade toppar på 15kr. Men med en NE och ägarspridning så är handeln nu mer jämn och spreaden inte lika hög vilket bådar gott inför framtiden. Med en teckningskurs på 6kr så är dagens pris rea vilket gör nedsidan minimal samtidigt som uppsidan är enorm iom. Tillväxten och marginalerna som företaget har.

Tillväxt på 100% som kommer hålla i sig i minst 5-6 år är helt sanslöst bra och jag vet inte många företag som har de ambitionerna eller siffrorna. Med tanke på att detta skett utan en stark kassa och de inte gjort några större marknadsföringssatsningar så känns det som att stora saker är på gång iom. Påfylld kassa med 18msek varav 8msek går till säljinsatser.

Marknad och potential

Marknaden som Ecoclime och Evertech primärt riktar in sig på är värd 14.5 miljarder kronor per år. Planen är att ha 0.5% av den marknaden inom två år, vilket skulle innebära en omsättning om 72.5MSEK. Med tanke på dom fina produktmarginalerna och 2015 års tillväxt bör vi då kunna räkna med en vinst om ca 8MSEK.

Suncore tillverkar värmeväxlarna som de båda andra bolagen använder för att leverera sina produkter och bistår även med installation och utbildning för både Ecoclime och Evertech. De bedriver även e-handel för privatpersoner som vill köpa solpaneler. Jag har valt att inte räkna någon omsättning för Suncore, men en schablonvinst på 500 KSEK. Då Suncore’s primärkunder är moder- och systerbolaget skulle omsättningen annars räknas dubbelt. Vinst måste dock räknas med då de andra två bolagens kostnader dyker upp i Suncore’s balansräkning och det inte finns några skattemässiga fördelar att driva ett av tre bolag i samma koncern med förlust. Schablonvinsten är lågt satt eftersom jag finner det sannolikt att de fina marginalerna i dom andra två bolagen till viss del kommer på bekostnad av att dom köper in material och tjänster under marknadspris av Suncore. Om så inte är fallet behövs en ytterligare uppvärdering. Vi hamnar alltså på 8.5 miljoner kronor i vinst inom två år enligt bolagets egna prognoser och marknadsvärderingar.

Inom 5-6 år planerar Ecoclime ha 2% av marknaden och då alltså leverera en tillväxt på 400% inom loppet av 3-4 år. Kapaciteten är god för det då deras egenägda fabrik kan leverera varor för ett marknadsvärde om 200MSEK.

Planerat under 2016

Den nyss genomförda och till 134% tecknade nyemissionen tillförde bolaget 18.5MSEK. Av dom kommer 8.5MSEK gå till marknadsföring. Det är positivt, då nya produkter lanserades 2015 och för att få full utväxling så tidigt som möjligt behövs ordentligt med marknadsföring.

14000m2 komfortpaneler ska installeras hos den befintliga kunden Areim Fastigheter, som alltså är nöjda kunder redan och väljer att handla mera från Ecoclime.

4000m2 komfortpaneler installeras på HSB’s kundcenter i Umeå. HSB blir då en viktig referenskund.

4000m2 komfortpaneler ska installeras i ett större ROT-projekt i Västervik.

Samarbeten har inletts med både Riksbyggen och HSB. Samarbetenas natur är inte känd, men så stora fastighetsägare kan naturligtvis göra enorma besparingar genom att sänka energiförbrukningen för sitt innehav, vilket får ses som lovande för det nyinförlivade dotterbolaget Evertech.

Sammanfattning och värdering

Ecoclime visade vinst redan 2015 trots utvecklingskostnader för nya produkter och har tillräckligt med pengar i kassan för att driva verksamheten ett år utan nyemissioner, även med utökade marknadssatsningar, nya kontor och utökad säljavdelning. Man har dessutom flera orders redan planerade för leverans i år, vilket är imponerande med tanke på att nya produkter lanserades förra året och inte har fått draghjälp av emissionspengar satsade på marknadsföring.

Intäktsmässigt bör vi se omkring 72.5MSEK inom två år, vilket borde ge vinst på omkring 8.5MSEK med en eventuell bonusskvätt från Suncore. Genomsnittligt P/E för branschen är 16, men bolag som visar stark tillväxt bör handlas med rejält mycket högre P/E än genomsnittet. Tillväxten på nästan 100% 2015, vinst i böckerna och en välgrundat kaxig prognos från VD’n tycker jag gör ett P/E omkring 30 befogat, vilket ger ett börsvärde på 255MSEK och en aktiekurs på 24.70kr. Dit är det dock ett tag och bolaget måste leverera för att nå fram. Att dom redan börjat starkt 2016 är en hint om att dom lyckas, men ingen garanti. Företag som tjänar pengar genom att skapa besparingar är dock typiskt okänsliga för lågkonjunktur och går som regel extra bra i perioder av osäkerhet. Jag ser därför risken som relativt låg och marknadsläget som väldigt gynnsamt. Köper man Ecoclime-aktier för under 11kr idag anser jag det mycket sannolikt att man tjänar bra med pengar på 12-18 månaders sikt.

Disclaimer

Denna text ska inte ses som någon form av rådgivning då den främst är till för att informera marknaden om företaget och deras position. Jag är inte professionell rådgivare, så gör en egen analys av företaget innan du väljer att investera. Informationen är hämtad från flera olika källor och jag kan inte garantera att informationen är korrekt. Jag äger själv aktier i detta företag och har skrivit denna text då jag själv tror på företaget och deras framtid. All aktiehandel innebär en risk som kan innebära större förluster än intäkter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?