Post entry

Håll koll på Duroc

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Idag presenterar industrikoncernen Duroc sin kvartalsrapport och aktiemarknadens intresse är som brukligt rätt sval, även om ett visst intresse setts de senaste dagarna. Industrin går fortfarande på högvarv och det kan definitivt vara värt att snegla lite extra på just Duroc som under fjolåret ökade omsättningen med närmare 200 procent. Under det sista kvartalet ifjol nådde koncernen ett rekordresultat och i förhållande till dagens börsvärde kan det finnas en betydande uppsida förutsatt att bolaget fortsätter prestera resultat likt det fjärde kvartalet ifjol. Samtliga av fjolårets förvärv är nu konsoliderade och det blir högintressant att se främst om affärsområdet industrihandel lyckats hålla ångan uppe över årsskiftet och om ett nytt rekordresultat är på väg att nås.

Industrihandeln som omfattar Swedish Tool-gruppen samt Gerber nådde under det sista kvartalet ifjol en omsättning på 142,3 Mkr med ett rörelseresultat på 10,5 Mkr. Sett till att integrationen mellan bolagen fortfarande pågick var resultatet överraskande starkt. Då bolaget aktivt fortsätter att leta synergier i form av en effektivare organisation samt merförsäljning till befintliga kunder finns det goda möjligheter till ytterligare förbättrade marginaler och tillväxt, särskilt med tanke på att orderstocken var rekordstor vid inledningen av året. Jag tror dock inte att omsättningen för industrihandeln blir lika starkt som Q4 ifjol, utan jag är försiktig och räknar med en omsättning på 130 Mkr (-). Rörelsemarginalen bör dock förbättras en aning och en marginal på 7,5 procent innebär ett rörelseresultat på 9,7 Mkr.

Inom det andra affärsområdet teknik/produktion ser resultatutvecklingen dessvärre mer kluven ut. Sågklingetillverkaren Micor dras med lönsamhetsproblem då konjunkuturen i branschen gett vika. Då Micor under fjolåret förvärvade Lamitec finns dock samordningsvinster att hämta och bolaget har även aviserat nedskärningar vilket kommer att innebära en reducerad personalstyrka. Uppskattningsvis beräknar jag att kostnadsbesparingar på 6 - 8 Mkr kommer att nås i samband med detta men frågan är om det räcker för att täcka vikande efterfrågan? Givetvis kommer nedskärningarna att resultera i engångskostnader men troligtvis ännu inte under det första kvartalet. Jag räknar således med att Micor når en omsättning på 17,5 Mkr (13,3) med ett negativt rörelseresultat på - 1,8 Mkr (0).

Duroc Engineering som under fjolåret pressades av uppstart och slutkvalificeringar av den mobila lasern spås successivt ge ett positivt bidrag till resultatet under året. Efterfrågan är även god och jag räknar med en omsättning på 12,8 Mkr (10,0) med ett positivt rörelseresultat på 0,6 Mkr (-0,4).

Duroc Tooling som under fjolåret investerat i ökad kapacitet bör på sikt klara av en god tillväxttakt. Dock var jämförelsekvartalet ifjol överraskande starkt och jag tror inte att Tooling lyckas prestera liknande försäljning i år utan räknar med en omsättning på 13,5 Mkr (14,3) med ett rörelseresultat på 1,6 Mkr (2,2).

Duroc Rail som upplever högsäsong under vinterhalvåret beräknas omsätta 16,5 Mkr (17,8) med ett rörelseresultat på 2,9 Mkr (3,1). Jag räknar med att den milda vintern orsakat en aning svagare efterfrågan för underhåll av järnvägshjul än motsvarande period ifjol. De koncerngemensamma kostnaderna beräknas till 2 Mkr.

Det sammanlagda utfallet för kvartalet beräknas således till en omsättning på 190,3 Mkr med ett rörelseresultat på 11,0 Mkr. Påverkat av ett positivt finansnetto beräknas slutligen VPA till 1,17 kr. Om det verkliga resultatet landar i närheten av mina beräkningar anser jag aktien som mycket förmånligt värderad. Nettokassan bör även uppskattningsvis uppgå till ca 56 Mkr vilket motsvarar 7,64 kr per aktie. En högintressant rapport är således att vänta och frågan är om inte Duroc äntligen är på väg mot sin rättmätiga värdering?
Jag tror det, men för de som läst mina tidigare analyser om Duroc har noterat att jag dock haft fel förr. Tycker dock att såväl jag som bolaget snart är värda att premieras lite...

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?