Post entry

Dubbelspelet.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Debatten om hur stora världens oljereserver är och whistleblowern från IEA=Intrnational Energy Agency som menar att siffrorna över världens oljereserver är grovt överdrivna efter påtryckningar från bl.a Usa, är minst sagt intressant .Man vill inte skapa panik bland konsumenter och oljehandlare. Har dom rätt, eller är det så att vi har alla blivit förda bakom oljan under en längre tid ? Först något annat som ger skrämselhicka när det gäller tillgång och efterfrågan på oljan som ju borde styra prisbilden, så blir man mörkrädd efter att ha läst detta i Seekingalpha...

Läser The Global Oil Scam - 50 times bigger then Madoff. Artikeln är mycket lång så det får bli en förkortad version där jag hoppas få med det väsentliga, nämligen bluffen. Känn dig blåst, bäste läsare.

År 2000 bildade storbankerna och oljebolagen Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS), BP (BP), Total (TOT), Shell (RDS.A), Deutsche Bank (DB) and Societe Generale (SCGLY.PK) en marknadsplats kallad för "The Intercontinental Exchange" (ICE). En online handelsplats för terminshandel med olja. Futures...Den är placerad någonstans utanför Usa och därmed oåtkomlig för amerikansk lagstiftning och det finns heller ingen annan tillsyn eller annan insyn av verksamheten. Man har handlat med oljeterminer genom det som kallas "round-trip trades" . Traden ger en liten fiktiv intäkt till bolagen per trade. Storbanken JP Morgan Chase har erkänt att man gjorde "ett antal" round-trip trades med det numera konkursade energibolaget Enron.

Ett bolag t.ex (GS) säljer en viss mängd olja till ett av dom andra bolagen i klubben t.ex (DB) och det köpande bolaget (DB) säljer tillbaka exakt samma mängd olja till (GS) för samma pris med vändande post. Ingen olja har bytt ägare och oljan har aldrig ens köpts på marknaden. Det enda som har hänt är att det har uppstått ett marknadspris på själva oljan.

En prissignal ha skickats till marknaden, och poängen är att hålla det så högt som det bara är möjligt.

Siffror visar att redan 2001 så var 80% av alla affärer "round-trips" I mitten av 2008 så var det beräknat att bara på Brent energy market - nordsjöoljan - fanns det hissnande USD 260 MDR placerade i terminer på ICE medans det totala månatliga värdet på den olja som producerades var runt USD 4-5 MDR. NYMEX visade exakt samma mönster. En vanlig månad så görs det affärer med c:a 5 miljarder fat olja på NYMEX medans den faktiska upphandlingen och leveransen av den samma ligger på 40 miljoner fat per månad.

ICE lagerhåller samtidigt som man håller på med "rond-trip trades" 125 miljoner fat olja som inte levereras till marknaden och får därmed efterfrågan att se större ut än vad den egentligen är. Det motsvarar 15 dgr import från Usa som har blivit beställt men inte levererats. Man påvisar en efterfrågan som inte finns. Prissignalen till marknaden upprätthålls. Finns snart inte en tunna, oljetanker, badbalja, dunk, hink, kvar på jorden att uppbringa. Du är blåst !

Samtidigt pågår en parallell bluff åt andra hållet där IEA uppenbarligen efter påtryckningar från bl.a Usa:s politiska etablissemang, medvetet överdriver världens totala oljereserver i ett försök att hålla priset nere och inte skapa panik bland handlare och konsumenter. Inget land är betjänt av ett galopperande oljepris. Det pågår alltså ett dubbelspel mellan ICE genom "round-trip trades" och IEA som bluffar om oljereservernas storlek. Du är blåst igen !

Om detta inte är bedrägeri så förstår jag uppenbarligen inte vad ordet betyder. Etablissemanget ljuger, bedrar, lurar hela världen med falska affärer och förljugna siffror och det är vi konsumenter som betalar notan, som vanligt. Det måste finnas tusentals proffessionella oljehandlare världen över som köper o säljer enorma mängder dagligen på riktigt, och varför har ingen av dom reagerat ? Dom tjänar också på "round-trip trade" utan att vara deltagare eftersom ett högre oljepris ger mer pengar i plånboken per trade och den totala vinsten för oljemäklaren ökar. Man spelar med så länge man gynnas ekonomiskt av detta. Alla initierade känner till detta, påstår jag, och så länge ingen ryter till på allvar och stoppar excesserna, så kommer vi konsumenter att få leva i The Biggest Oil Scam ever ända tills den sista droppen olja...

Tur att det är vindstilla ute idag, för en tredje blåsning hade bara varit för mycket på en dag. ;o)

Kalles farsa

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?