Post entry

Drillcon - Fortsatt Fantastiskt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

När priserna stiger kommer fler projekt att öppnas upp och expansionen kommer vara större än vad Drillcon hinner med. Men om Smoy kan ta stora marknadsandelar i början av stigningen kan de pressa priser och få ett brohuvud in på den finländska marknaden

Har tidigare bloggat och skrivit om bolaget Drillcon. Nu kommer nästa inlägg där jag gått igenom samtliga årsredovisningar sedan 2004. Bolaget ser fortsatt bra ut.

(Fullständig artikel med bilder och diagram finns på http://borstankar.wordpress.com/****)

Drillcon erbjuder tjänster inom kärn- och raiseborrning till kunder inom den europeiska gruv- och anläggningsindustrin. De främsta marknaderna är Skandinavien och Portugal. Största delen av volymen borrning utförs till gruvindustrin. Drillcon består av moderbolaget Drillcon samt dotterbolagen Drillcon Core, som utför kärnborrning i Norden, Drillcon Iberia, som utför kärn- och raiseborrning på den Iberiska halvön samt Smoy, som utför kärnborrning och geoservice i Norden.

Kärnborrning:
http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rnborrning

Används för att leta efter önskvärda mineraler mellan 100 – 1500 meters djup. Använder sig av en roterande cirkelformad borrkrona med diamanter, även känt som diamantborrning.

Raiseborrning:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Raiseborrning Används för att borra exempelvis ventilation eller kanaler. Går ut på att du först borrar ett hål uppifrån för att komma ”ner” i berget och sedan borrar du ett större hål uppåt igen.

Markanden:
Enligt Drillcon är metallpriser och tillgång på riskkapital de två viktigaste faktorerna som påverkar efterfrågan av bolagets tjänster. Vidare påpekar de att under första halvåret 2013 skall priserna på basmetallerna ha sjunkit med 13-15 % samt att guldet har sjunkit med 22 %. Sedan skall priserna på basmetaller ha stabiliserats och gått upp till högre nivåer. Just nu ligger priset på basmetaller på lika eller till och med lägre nivåer än de lägsta nivåerna 2013.

Marknaden i Finland är i stort behov och styrs av riskkapital som påverkas av metallpriserna vilket har gjort att de har gått dåligt i Finland då efterfrågan varit låg.

I Sverige var marknaden relativt stabil till en större kund minskade sitt prospekteringsprogram vilket ledde till att 25 personer varslades om uppsägning i juli.

Tvisten med metallarbetarförbundet är löst och summan landade på 511 000 € vilket tidigare var täckt med en reservation av 800 000 €.

Segment:

Norge: Drillcon har tagit en strategiskt viktig närvaro för framtiden.

Finland: Drillcon har förlorat i ett mål mot finska metallarbetarförbundet.

Efterfrågan fortsätter vara fortsatt låg på borrning för gruv och prospekteringsmarknaden

Marknaden för geoteknisk borrning pågår just nu upphandlingen av två större projekt.

Drillcon vann upphandlingen om centrumslingan och arbetat skall nu vara igång.

http://www.drillcon.se/news.php?aid=14367

” Drillcon, listat på First North Premier, har via sitt finska dotterbolag Suomen Malmi Oy, erhållit ett stort kontrakt för geotekniska undersökningar inför byggandet av Centrumslingan* av Helsingfors stad.
Kontraktet som löper under tre år, påbörjas under hösten och omfattar både kärnborrning, geologisk rapportering och geofysiska tjänster. Två till tre borrmaskiner kommer att vara sysselsatta i projektet. Kontraktsvärdet beräknas till ca 17 MSEK. ”

* Centrumslingan är en planerad järnvägsslinga för närtågen under Helsingfors centrum. Den droppformade banan börjar i Böle och löper i en tunnel via Tölö, Helsingfors centrum och Hagnäs tillbaka till Böle. Den nya banan gör tågtrafiken smidigare i hela Finland. Den nya banan gör det möjligt att öka tågturerna eftersom kapacitet frigörs på det trånga banavsnittet mellan Helsingfors och Böle.

Sverige:

Under tredje kvartalet fick en av Drillcons kunder problem med utgången att de avslutade sitt borrprogram.

När det gäller kärnborrningen borrade Drillcon 15 % mer än tidigare år och uppnådde den högsta produktionen någonsin.

Några av kunderna till Drillcon under jord är: LKAB (Malmberget), Boliden i Garpenberg och Zinkgruvan mining.
Ovan jord: LKAB i Gällivare, Zinkgruvan mining, Boliden i bergslagen och Aitik.

Portugal:

I Portugal avslutas projekt i Joint Venture bolaget med Deilmann-Haniel Gmbh under första kvartalet 2014.
Det anses kunna ersätta det med projekt som tidigare finns inlämnade offerter på.

Ekonomi:

Som vi ser är bolaget vad man kan kalla väldigt transparent för att vara i den bransch där de är verksamma.
Tittar vi på aktiekursen sedan 2007 ser det ut såhär:

Studerar man grafen lite närmre så ser vi ett klart tapp i kurs som väntat under 2008. Sen har aktien bara gått upp till 2012 då den har intagit ett vertikalt läge för att sedan gå ner igen under andra halvan av 2013.
Tittar vi samtidigt på nyckeltalen som kom vid tidpunkten 2013 så ser vi att vinstmarginalen har sjunkit. Det tros bero på sjunkande priser vilket diagrammet över basmetallpriserna ovan visar. Omsättningen 2013 sjönk lite. Precis det som hände 2008. Men 2013 anser jag vara ett hack i kurvan för Drillcon. Bolaget ser välskött ut.

Nyckelpersoner:

Peter Zeidler - Ordförande
Ordförande sedan 1991. Äger aktier i bolafet.

Mikael Berglund - VD/Styrelse
VD sedan 2002. (VD - Drillcon AB, Drillcon Core AB och nu även VD i Drillcon Smoy AB)

Kan höja ett finger om att det kanske är ett VD uppdrag för mycket och hoppas enbart att Mikael endast är i Smoy för att kunna hålla båten flöjtande och få den på rätt köl innan han lämnar över till någon annan. Hade nog gärna sett en kvinnlig VD på plats i Smoy för att kunna få in lite variation på den marknaden och i Drillcon.

Spekulationer:
(Från tidigare inlägg)
Marknaden har slagit hårt mot många inom branschen men Drillcon har tagit mycket stryk men verkar ha hittat en stabilt motstånd vid 3 kr nivån för aktiekursen. Bolaget har dessutom blivit uppköpt och en ägarförändring har skett i form av att Traction har köpt upp bolaget med en motivitation i stil med att de tyckte bolaget var välskött och såg ett köpläge.

Det stora frågetecknet som ligger närmst ligger i Finland så vi betar av Sverige och Portugal först.

I Sverige har det märks av i form av 25 varslade från bolaget ”Core”. Tecken på att Drillcon är villiga och snabba på att reagera när de svänger på marknaden. Under 2014 som spås vara det första ”normala” börsåret sedan 2008 spekuleras det i att verkstadskoncernerna börjar rulla och så även gruvindustrin och vips så är snurren igång igen och vi kan se stor uppsida i riskkapital för att utföra fler borrningar, därefter kommer nästa våg i form av ökade metallpriser innan det eventuellt kraschar igen.

I Sverige kan vi se en ökad efterfrågan om verkstads och industrins tillväxt tar fart i år. LKAB som Drillcon utför arbeten till med gott resultat vet vi utvecklar beläggningen i Svappavaara inom de närmsta åren.
Vi vet om att Kiruna stad skall flyttas och att det kommer att efterfrågas fler provborrningar och undersökningar i geoteknik om bostadsbyggandet i storstäderna tar fart. Vilket det med sörsta sannolikhet kommer att göra inom de närmsta åren.

I Finland är geoteknik fortsatt efterfrågat och för att citera tidigare inlägg.

Finland i övrigt kryllar av små prospekteringsbolag som ständigt kräver riskkapital för att kunna fortsätta jobba på sina mindre projekt. Tillräckligt mycket kapital så kan de säkert utföra även större arbeten, just nu var Drillcon bäst.

Med en ägarförändring och omstruktureringar i form av byte av VD hoppas vi kunna se en uppsving för Finlandsegmentet och kanske till och med jobba ihop en bättre och effektivare personalstyrka.
Tittar man på kraven för prospekteringen i Helsingfors budget och ekonomiplan för 2012 – 2014 är allt lite luddigt.

” För att tågtrafiken i regionen och hela
landet säkert ska vara funktionsduglig och kunna utvecklas
måste centrumslingan anläggas. Planeringen av banan
inleds under ledning av Trafikverket. Det är också
meningen att regional översiktsplanering av markanvändningen
ska främjas. ”

Enligt rapporten är alltså Centrumslingan startskottet för en rad byggen vilket kräver prospektering av ett duktigt och stabilt företag som kan regionen och håller hög konkurrenskraft. För hela Finland.

Uppsidan i Finland är enorm om Drillcon skulle kunna plocka på sig fler av dessa prospekteringar för att få högre beläggning vilket kommer leda till ett mer attraktivt pris.
Drillcon plockade hem centrumslingan värt cirka 17 MSEK. Fler arbeten kommer att utlysas om byggnationen fortsätter. Ett fortsatt hårt marknadsklimat i Finland kommer få många av de små bolagen att försvinna de närmsta åren. Kan Drillcon få ordning på Smoy och dess ekonomi så de kan stå stadigt igenom prisraset kommer det finnas ett stort försprång. Försprånget jag syftar på är det som kommer då priserna börjar stiga och innan fler konkurrenter hinner etablera sig.

Den perioden kommer att vara avgörande för Drillcon. Med ett bra ledarskap, stabil ekonomi och ett stark koncern i ryggen kan det vara värt att låta Finland blöda ett par år till. Konkurransen som faller bort tar tid att återupprätta. När priserna stiger kommer fler projekt att öppnas upp och expansionen kommer vara större än vad Drillcon hinner med. Men om Smoy kan ta stora marknadsandelar i början av stigningen kan de pressa priser och få ett brohuvud in på den finländska marknaden. Med satsningar från övriga koncernen har Drillcon möjlighet till att bygga väggar för att hålla ute små riskkapitalister från marknaden. Drillcon har en jättemöjlighet till att få en extremt stora marknadsandelar i Finland. Om marknaden gör som de vill samt att bolagsledningen är med och handlar när vändningen kommer. Vilket jag hoppas de gör.
Finland är väldigt ointressant och en sten i skon som klämmer just nu i böckerna för Drillcon. Hoppas att de ser potentialen och får ordning på huset innan vändningen kommer för det kommer gå väldigt fort.

Aktiekursen ligger just nu och slår i stödet vid 3 kr. Om mina spekulationer inte slår helt fel så kommer vi med största sannolikhet på väldigt många år se Drillcon vara så lågt prisat. Men sen är det allt det där med värderingen. Uppsidan i bolaget kan vara enorm men det kommer nog vara ett tråkigt 2014 i alla fall till sommaren. Det ger mig tid till att hinna handla på mig lite extra för de uppjusterade resultatet som jag ser redan i höst.

Förhoppningen om att Drillcon ska bli mindre känsligt för Basmetallpriserna ligger ångt fram i tiden. Det tar vi en annan gång. Just nu är priserna nästan på botten, då handlar jag på mig.

Rekommendation: Lång sikt - KÖP.

King Of Trading

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?