Post entry

Drillcon - En jättemöjlighet?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Har länge haft Drillcon i portföljen utan mer än nedgång. Ett tag var aktien nere 30 % vilket jag tyckte va orimligt och gick in för att mer än dubbla mitt innehav. Aktien står fortfarande stilla och det är nu upp till bevis för Drillcon.

Drillcon – En jättemöjlighet?

Jag börjar med att presentera bolaget genom att citera Nordnet:

Drillcon erbjuder tjänster inom kärn- och raiseborrning till kunder inom den europeiska gruv- och anläggningsindustrin. De främsta marknaderna är Skandinavien och Portugal. Största delen av volymen borrning utförs till gruvindustrin. Drillcon består av moderbolaget Drillcon samt dotterbolagen Drillcon Core, som utför kärnborrning i Norden, Drillcon Iberia, som utför kärn- och raiseborrning på den Iberiska halvön samt Smoy, som utför kärnborrning och geoservice i Norden.

Kärnborrning:
http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rnborrning

Används för att leta efter önskvärda mineraler mellan 100 – 1500 meters djup. Använder sig av en roterande cirkelformad borrkrona med diamanter, även känt som diamantborrning.

Raiseborrning:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Raiseborrning

Används för att borra exempevis ventilation eller kanaler. Går ut på att du först borrar ett hål uppifrån för att komma ”ner” i berget och sedan borrar du ett större hål uppåt igen.

Markanden:
Enligt Drillcon är metallpriser och tillgång på riskkapital de två viktigaste faktorerna som påverkar efterfrågan av bolagets tjänster. Vidare påpekar de att under första halvåret 2013 skall priserna på basmetallerna ha sjunkit med 13-15 % samt att guldet har sjunkit med 22 %.

Marknaden i Finland är i stort behov och styrs av riskkapital som påverkas av metallpriserna vilket har gjort att de har gått dåligt i Finland då efterfrågan varit låg.

I Sverige var marknaden relativt stabil till en större kund minskade sitt prospekteringsprogram vilket ledde till att 25 personer rsladet om uppsägning i juli.

Segment:

Norge: Drillcon har tagit en strategiskt viktig närvaro för framtiden.

Finland: Drillcon har förlorat i ett mål mot finska metallarbetarförbundet vilket max kommer att kosta dem 7 000 tkr vilket finns reserverat i andra kvartalet.

Omsättningen första halvåret halverades samt gjordes en reservation för avgångsvederlag för VD på 750 tkr.

Efterfrågan fortsätter vara fortsatt låg.

Marknaden för geoteknisk borrning pågår just nu upphandlingen av två större projekt.

Undersökning inför byggandet av Pisara Ring Railway i Helsingfors samt Laguna projektet i Pyhäsalmi. Drillcons bedömning är att Smoy (Finska delen av Drillcon) har goda chanser att erhålla dessa kontrakt som planeras starta under tidig höst.

http://www.drillcon.se/news.php?aid=14367

” Drillcon, listat på First North Premier, har via sitt finska dotterbolag Suomen Malmi Oy, erhållit ett stort kontrakt för geotekniska undersökningar inför byggandet av Centrumslingan* av Helsingfors stad.
Kontraktet som löper under tre år, påbörjas under hösten och omfattar både kärnborrning, geologisk rapportering och geofysiska tjänster. Två till tre borrmaskiner kommer att vara sysselsatta i projektet. Kontraktsvärdet beräknas till ca 17 MSEK. ”

* Centrumslingan är en planerad järnvägsslinga för närtågen under Helsingfors centrum. Den droppformade banan börjar i Böle och löper i en tunnel via Tölö, Helsingfors centrum och Hagnäs tillbaka till Böle. Den nya banan gör tågtrafiken smidigare i hela Finland. Den nya banan gör det möjligt att öka tågturerna eftersom kapacitet frigörs på det trånga banavsnittet mellan Helsingfors och Böle.

Sverige:
Jan-Jun 2013 Jan-jun2012 Helår 2012
Nettoomsättning 79 720 58 743 114548
EBITDA 12 964 8 795 18 776
Nettoinvesteringar 3 763 38 835 53 369
Borrmeter kärnborrning88 367 69 690 127 165

Borrningsuppdrag pågick under jord åt Boliden i Garpenberg, LKAB i Malmberget och åt
Zinkgruvan Mining. Ovan jord pågick borrningar åt Boliden i Bergslagen och Aitik samt åt LKAB i
Gällivare – området.

Portugal:

Se bild.

God beläggning och bra marginaler trots att inspektionsprogram av raiserborrör på 1.7 Mkr genomförts. Omsättningsnedgången tros bero av valutakurser.

Det är det fakta om bolaget.

Spekulationer:

Marknaden har slagit hårt mot många inom branschen men Drillcon har tagit mycket stryk men verkar ha hittat en stabilt motstånd vid 3 kr nivån för aktiekursen. Bolaget har dessutom blivit uppköpt och en ägarförändring har skett i form av att Traction har köpt upp bolaget med en motivitation i stil med att de tyckte bolaget var välskött och såg ett köpläge.

Det stora frågetecknet som ligger närmst ligger i Finland så vi betar av Sverige och Portugal först.

I Sverige har det märks av i form av 25 varslade från bolaget ”Core”. Tecken på att Drillcon är villiga och snabba på att reagera när de svänger på marknaden. Under 2014 som spås vara det första ”normala” börsåret sedan 2008 spekuleras det i att verkstadskoncernerna börjar rulla och så även gruvindustrin och vips så är snurren igång igen och vi kan se stor uppsida i riskkapital för att utföra fler borrningar, därefter kommer nästa våg i form av ökade metallpriser innan det eventuellt kraschar igen.

I Portugal utförs det bland annat borrning åt Lundin Mining vilket visat sig vara ett segt bolag med långsiktighet och enligt VD kommer koncernen kunna producera 500.000 ton per år om 5 år.

http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Ravaror/Lundin-Mining/Nyheter/2013/Lundin-Mining-Kan-na-arlig-prod-om-500000-ton-inom-5-ar---VD/

Då vart vi tillbaka till Finland. Just nu var Drillcon det bästa alternativet enligt upphandligen för Centrumslingan i Helsingfors. Finland i övrigt kryllar av små prospekteringsbolag som ständigt kräver riskkapital för att kunna fortsätta jobba på sina mindre projekt. Tillräckligt mycket kapital så kan de säkert utföra även större arbeten, just nu var Drillcon bäst.

Med en ägarförändring och omstruktureringar i form av byte av VD hoppas vi kunna se en uppsving för Finlandsegmentet och kanske till och med jobba ihop en bättre och effektivare personalstyrka.
Tittar man på kraven för prospekteringen i Helsingfors budget och ekonomiplan för 2012 – 2014 är allt lite luddigt.

” För att tågtrafiken i regionen och hela
landet säkert ska vara funktionsduglig och kunna utvecklas
måste centrumslingan anläggas. Planeringen av banan
inleds under ledning av Trafikverket. Det är också
meningen att regional översiktsplanering av markanvändningen
ska främjas. ”

Enligt rapporten är alltså Centrumslingan startskottet för en rad byggen vilket kräver prospektering av ett duktigt och stabilt företag som kan regionen och håller hög konkurrenskraft. För hela Finland.

Uppsidan i Finland är enorm om Drillcon skulle kunna plocka på sig fler av dessa prospekteringar för att få högre beläggning vilket kommer leda till ett mer attraktivt pris.

Aktien just nu har starkt stöd vid 3 kr nivån. Hur mycket uppsida man kan få är osäkert, men det är definitivt ett långsiktigt köp. Drillcon släpper nästa rapport den 5 november 2013 vilket vi får vänta på för att se hur det utveckats efter varsel osv.

Slutsats:
Drillcon är välskött. Har en kompetent ledning som reagerar vid förändringar i omvärlden.
Har bra geografisk spridning på sin verksamhet, inte bara norden utan de har tagit sig till Portugal vilket visat sig vara en stabil marknad.
Skulle ekonomin ta fart och riskkapital öka kommer vi se en ökad efterfrågan på Drillcons tjänster. Även metallpriserna skulle kunna öka vilket även det eldar på riskkapitalet då uppsidan blir allt större kan även Drillcon utnyttja detta på rätt sätt med god tjänst och bra pris kan de uppnå fantastiska marginaler och hög beläggning på sina maskiner.
För att kunna öka omsättningen ytterligare kommer de behöva ta en större del av prospekteringen i Sverige för exempelvis fastigheter vilket sannorlikt kommer att byggas i Sverige (Stockholmsområdet) kommande 10 åren. I samband med att det händer finns det stor uppsida i Finland som med tiden kommer försöka utveckla sin infrastruktur vilket kommer hålla efterfrågan uppe i Finland på lång sikt.

En sak är säker i alla fall, 2014 kommer bli ett enormt spännande och eventuellt avgörande år för Drillcon. Kommer de hänga med i utvecklingen eller trampas ner av större aktörer?

King Of Trading

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?