Jag tar upp ett ämne som inte skall finnas på Redeye. Men det handlar dock om ekonomi.
En person frågar i Dagens Nyheter i dag hur mycket han skall ge i dricks på en restaurang.
Svaret i DN från experter är mycket oklart och diffust:
- Sverige är inte som vissa andra länder där dricks alltid tillkommer utöver notan. Här är dricksen en bonus utöver lönen, och hur mycket man ger beror på hur mycket – och hur bra – service man får. Får man dålig service ska man inte ge något alls.
Min bloggkommentar:
För 30 ars skulle man alltid betala 10 procent i dricks. Det hörde till. Samma på taxi.
Sedan kom lag om att dricksen skulle vara inberäknad. Taxi och restauranger skulle ta ut 10 procent och det var inbakat.
Slutsumman som stod skulle gästen betala. Punkt och slut.
Med åren har detta luckrats upp på restaurng. I dag vet varken anställda eller krögare att service-avgiften som står på notan, det är den dricks man skall betala. Dricksen är inberäknad.
Ingen betalar ju dricks för taxi. Där vet alla att dricksen är inberäknad.
Men inte på restaurangnotan. Där tittas det snett om inte en dricks på minst 10 procent betalas, trots service-avgiften på notan.