Dramatiskt på Redeyes aktiedag
2013-06-12 19:28, Edited at: 2013-06-13 09:51Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Över fyrtio bolag presenterades på Redeys och Aktiespararnas aktiedag på Sheraton i Stockholm i måndags.
Själv var jag där i tolv (!) timmar, från nio på morgonen till nio på kvällen. Men så var det också stort program.
Det var betoning på småbolag i speciellt tre branscher IT, råvaror och läkemedel.
Alla program TV inspelades och kan ses på Redeye.
Kvällens sammanfattande program var lysande. Först tre verkligen kunnig och erfarna rävar, med initierade kommentarer som man sällan hör, och sedan Redeyes egna unga och hungriga analytiker. Speciellt tyckte jag att chefen för oss bloggare här på Redeye, Billy Degerfeldt imponerade.
Under dagen talade först representant för respektive bolag, sedan blev de utfrågade av två analytiker från Redeye. Sedan fanns det möjlighet för varje deltagare att personligen och helt opretantiöst träffa de olika företagsledarna. Mycket bra ordnat! Aldrig kommer man annars, som mindre aktieägare, så nära höjdarna från bolagen.
Det var toppen-information från de olika bolagen som det finns anledning att återkomma till. Men i dag vill jag skriva om en dramatisk presentation i ett av föredragsrummen på Sheraton.
Det var under presentationen av GTech Invest AB. Företaget hade en imponerande styrelse med två professorer från Försvarshögskolan i styrelsen. Bland annat den från TV kände kommentatorn Bo Hult och så den andre professorn som också har generalmajors titel och med en utbildning som både filosofie och medicine doktor.
Dessa två var ej på plats men det var bolagets endast 24-årige unge vice VD, Maximilian Kylén. VD för bolaget är en civilingenjör från Chalmers, men det var Maximilian som stod för presentationen. Det var första gången han stod inför en så stor och krävande publik, berättade han. Han är Göteborgare men har under en stor del av sin skolgång bott i Schweiz.
Men så hettade det till. Efter presentationen gick chefen för Alternativa aktiebörsen, f.d. chefen för OMX-börsen och tidigare t.f. ordföranden i Aktiesparana Carl-Johan Högbom i gång.
Han pressade Maximilian på ett hårt sätt om bolagets planer och framtidsplaner om dess ekononomi m.m.
Sedan kom Gunnar Ek, för alla aktieintressede känd bolagsbevakare, och krävde ytterligare information. Ek: Vem är största aktieägare? Maximilian: Jag är näst störste aktieägare med tio procent. Ek: Men vem är den störste? Maximilian: Det vet jag ej! Ek: Det ryktas om att det är Bengt Kylén som är störste aktieägare och det är din far? Maximilian: Det kan jag ej upplysa om.
Det blev så dramatiskt att ovan nämnde Carl-Johan Högbom fick be Gunnar Ek sätta sig ned.
Varför tar jag upp det här? Jo därför att det rymmer en mycket viktig princip-fråga som här belystes till sin yttersta spets.
Störste ägaren var inte en person, utan en portfölj i en kapitalförsäkring, berättade Maximilian Kylén inför förvånad publik.
Det här bolaget kommer att ansöka om börsintroduktion. Men vad händer om störste aktieägaren vill vara anonym?
Gömma sig i en kapitalförsäkring!
Det här är mer aktuellt än man tror. Som alla vet så kan man anonymt äga aktier i olika bolag men vara hemlig som aktieägare genom att gömma sig i en kapitalförsäkring.
Det här är diskutabelt för att många stora aktieägare i dag är med och handlar som insider i sina bolag, men behöver ej redovisa till Finansinspektionen.
Det var regeringen Göran Persson som införde kapitalförsäkringarna för aktieägare. Den store aktieägaren i Öresund Mats Qviberg hade gjort ett stort aktieköp i sitt bolag Öresund.
Han anmälde detta till Finansinspektionen. Som vägrade att offentliggöra hans insiderrapport med hänvisning att han gjort köpet i namn av en kapitalförsäkring.
Qviberg skrev direkt till dåvarande finansminister Bosse Ringholm. Men fick aldrig något svar.
Då förstod Qviberg att det var inget MISSTAG från regeringen Persson. Denna anonymitet var helt avsiktlig.
Fortfande tio år efteråt vill ingen regering ändra på det här. Jag har hela tiden anat att det är EU-parlamentariker, inte minst S-märkta, som tjänar storkovan i Bryssel och inte officellt kan komma hem till Sverige som de mångmiljonärer de blivit. De har här i stället fått en möjlighet att gömma sin förmögenhet, utan att vi vanliga väljare vet vad de äger.
Hur kommer Finansinspektionen att agera och börsstyrelsen när Maximilian som han berättade på Redeyes och Aktiespararnas aktiedag, när hans bolag söker börsintroduktion, och när de har för avsikt att hålla störste aktieägaren hemlig.