I amerika finns många tradingpersonligheter som är föga kända för en större allmänhet. En är Dr. Daniel Mielcarski. Inatt, svensk tid, hade han förtroendet att framföra det tradingkoncept som “Team trading” lockar med.

Eleverna betalar en summa motsvarande 91 000 svenska kronor, men har sedan fri utbildning för resten av livet. Avsikten är att göra dem lönsamma. Dr. Daniel Mielcarski avslöjade att efter ett år hade konceptet lyckats göra 30 procent av eleverna blivit vinstgivande. Han betonade att det kanhända chockar någon, att en daytradingskola, som ger sina elever tillgång till de bästa resurserna i världen inte lyckas bättre än så, men påminde om att det är svårt och passar inte alla.

Villkoren är generösa. Eleven får support och fri tillgång till kurser och semenarier, samtidigt som det är frivilligt hur mycket man måste trada. Det finns personer som är intensiva några månader, vilar ibland och sedan fortsätter på vägen mot vinst.

Orsaken att det överhuvudtaget går att göra vinst på aktiemarknaden sammanhänger med den rädsla som ständigt gör sig påmind. Den som kan nyttja dessa kurssvängningar kan göra sig stora pengar.

Team trading har som målsättning att göra alla elever framgångsrika så småningom. Orsaken att skolan inte tar ytterligare avgifter, sedan tröskelsumman är lagd, är att de tjänar pengar på de elever som de lyckas lära att bli vinstgivande. Oliver Velez tjänar så att säga två gånger på sina elever: När de betalar kursavgiften, och när de börjar dra in pengar. Det tycks inte bekymra att 60 procent inte nått det målet efter ett års övning.

Vad är det som är så svårt? Ja, det kan man undra. Oliver Velez har försökt undanröja alla tänkbara hinder: Courtaget är det lägsta i amerika och innebär att det bara kostar några ören att vända en affär. I Sverige torde det vara svårt att komma under arton kronor, som jämförelse. Utbildningen är tydlig och konkret. Programmet i natt handlade om tre regler som sätts samman till ett koncept. Det gäller att vara observant på att alla förutsättningar råder när traden startar.

Allra viktigast är att endast ta de tillfällen som ligger i linje med rådande trend. Vi som lyssnade uppmanades att skriva upp detta i detalj på datorskämen, eller lätt tillgängligt, som en påminnelse. Åttio procent av problemen uppkommer därför att man inte agerar endast i det ögonblick då det är “tillåtet” enligt strategin. Det är lätt att vara lite för “het på gröten”, eller “för sen”.

En varning utfärdades mot att försöka trada mot trenden, innan man blivit lönsam genom att trada MED trenden.

Att lärarna på team trading är skickliga framgår av att Dr. Daniel Mielcarski kunde klarlägga skillnaden mellan att följa minutstaplar och att agera på dagsstaplar. Vissa kursmönster är nämligen betydligt frekventare i ett intradayperspektiv än i en mer övergripande aspekt.

En varning gava mot att försöka daytrada med hjälp av datormusen. I den här strikta och snabba världen är det endast tangentbordet som duger. Den som kan konsten klarar många fler fullträffar med detta jämfört med den som tänker sig hinna fiffla med pekfingret och en vänsterklick. Amerikanska topptradare lär sig med tiden att bli fenomenalt snabba om de håller sig till tangentborden. Illustrationen som gavs påminner mig om en hackspetts hackade i hög frekvens, när ordrarana läggs ut.

Vad är swing trading?

Det är konsten att fånga snabbrörliga aktier, när de tenderar att ta en kort paus innan de på nytt gör hastiga kursrörelser. Den som tittar på ett stapeldiagram kan tämligen omedelbart se fenomenet. Aktiekurser tenderar att röra sig i cykler varje tre, fem eller sju kursstaplar, oavsett om det handlar om att varje stapel omfattar en dags kursutveckling eller bara några minuter. Det är framförallt dagsrörelserna som går under benämningen swingtrading men taktiken är densamma.

Efter tre stigande staplar kommer förmodligen en nedåtrekyl. Om uppgången varat i fem dagar, eller staplar likaså. Samma gäller även för ett sjudagars/ stapel rally. Det gäller att tålamodigt invänta det rätta kursmönstret och agera.

I en betydelse så har swingtrading funnits så länge som korttidshandeln har existerat, och grovt indelat så finns bara två sätt att agera på marknaden: Antingen så följer man trenden eller så bevakar man swingcyklerna.

Alexander Elder beskriver i en av sina böcker hur man köper det som är “normalt” och säljer det “extrema”, eller motsatt så blankar man det normala och täcker positionerna när fruktan griper tag i marknaden. Swingtrading är enligt honom inte bara att köpa rekyler i en upptrend och att blanka aktier när de studsar upp i en nedtrend. Faktum är att swingar kan vara mycket effektiva när kursen ricoschetterar upp och ned mellan stöd och motstånd.

Det var när Oliver Velez - grundare av “Team trading” - observerade att “amatörer köper på nya högsta kurser och proffens säljer på samma höga nivå”, som han började tala mera om hur de duktiga proffsen hanterar marknadsrörelserna. När amerikanske populärtradern Jim Cramer insisterar att kortidsaktörer måste lära sig “att sälja när de kan, och inte när de måste”, så är det ett eko av vad som ligger som underliggande tes i mycket av swingtradingmetologin.

Det finns fördelar med swingtrading av flera skäl. Som Alexander Elder skrev så ger swingtraden fler kortidsmöjligheter som kräver mer erfarenhet på mindre tid, jämfört med trendtrading.

Det sammanhänger met att kronrisken är lägre tack vara att stopparna placeras snävare och ögonblickliga vinster ger större psykologisk tillfredställelse. Faktum är att Alexander Elder föreslår att “det är bäst för en nybörjare att lära sig att fånga swingrörelserna så tidigt som möjligt i tradingkarriären eftersom att det är säkrare att koncentrera sig på swingrörelserna.

Totalt kunde jag lyssna på Dr. Daniel Mielcarski i fyra timmar. Det är första gången på alla år jag följt utbildningen, som inte Oliver Velez själv framfört lektionen.

.