Post entry

Double Bond-Dubbelt Upp

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

DBP har tredubblats i värde de senaste månaderna. Detta är dock bara början med tanke på vad som väntas under resten av 2018 i form av kliniska prövningar, utlicensering, intäkter via dotterbolag, start av nya dotterbolag och fortsatt utveckling av en imponerande bred produktportfölj. Listan på triggers är lång och BV väldigt lågt. Aktien är väl värd att hålla ett extra vaksamt öga på under hösten.

Senaste veckan har handeln i Double Bond Pharmaceutical (DBP) tagit rejäl fart [1]. Uppgången triggades av PM gällande godkänt USA patent på företagets BeloGal plattform [2] men är också följden av nästintill herkuliska framsteg under året kryddat med en fin lista fina triggers att förvänta oss innan klockorna ringer in 2019. Lika bra att ge er dessa direkt:

  1. Färdiga prekliniska studier SI-053 
  2. Inlämnad Fas1 ansökan SI-053
  3. Utlicenseringsavtal SI-053
  4. Färdiga prekliniska studier SA-033
  5. Start Eurostar finansierade prekliniska studier Belopenem 
  6. Intäkter via dotterbolaget Drugsson 
  7. Nya distributionsavtal/produkter till Drugsson 
  8. Start av dotterbolaget FarmPharma 

Vad betyder då dessa triggers? För att förstå dessa bör vi titta närmare på utvecklingen i DBP under 2018, rådande bolagsstruktur och status för de produkter som ingår under respektive bolag.

Bolagsstruktur

Företaget består av moderbolaget DBP [3] samt dotterbolagen Drugsson [4] och FarmPharma [5]. Moderbolaget DBPs affärsidé bygger på reversed drug innovation, d.v.s hitta redan beprövade och lanserade produkter på mindre kända marknader, ex. Östeuropa och Euroasien, förädla samt registrera dessa på den globala marknaden [6]. Affärsområden är främst onkologi, infektioner och autoimmuna sjukdomar. De allra flesta start-up SME läkemedelsbolag har stora utgifter och obefintliga intäkter. Kapitalbehovet är stort och det löses som bekant alltför ofta via diverse emissioner eller andra mer eller mindre komplexa optionsprogram. DBP är inget undantag MEN istället för att fortsätta att regelbundet tigga kapital från investerare startades det helägda dotterbolaget Drugsson. Syftet med Drugsson är att teckna distributionsavtal för redan godkända läkemedel och hälsoprodukter och agera som återförsäljare/distributör på den skandinaviska marknaden. Överskottet från Drugsson går oavkortat till att finansiera DBPs verksamhet. DBPs andra dotterbolag är produkten av reversed drug innovation samt fantastiska kontakter i Ryssland och Vitryssland. DBPs VD, Igor Lokot, fick erbjudandet att köpa rättigheterna för Biferon-B vilket är en alternativ, säkrare och mer effektiv behandling av kreatur än dagens problematiska antibiotikabehandling. Detta var för bra att tacka nej till men samtidigt en aning spretigt i förhållande till DBPs kärnverksamhet. Därför grundades dotterbolaget FarmPharma som till 67% är ägt av DBP och resten ska finansieras via fundedbyme [7]. 

DBP-portföljen 

DBP är verkligen inget sk ”one trick pony" bolag utan snarare ett helt stuteri med en bred portfölj bestående av drug delivery plattform och 5 kandidater i olika faser [3,6]

BeloGal:

BeloGal® tekniken som i veckan beviljades USA patent [2] bygger på Magic bullet konceptet och går ut att aktiva läkemedelssubstanser kopplas till specifika bärarmolekyler för ökad upptag och utsöndring i målorgan (lever och lunga). På så sätt ökar specifika upptaget och effektivitet samtidigt som toxicitet minskar. Potentialen för denna till år 2035 skyddade teknik är enorm. Eller som VD själv beskriver det [1]:

” – Vi tror att den här plattformen kommer att förändra läkemedelsbranschens behandling av lever- och lungsjukdomar, säger Igor Lokot och räknar upp tuberkulos, kol, hepatit och levercancer.”

Till detta bör adderas lunginflammation, cystisk fibros och lungcancer….ja, ni förstår potentialen i tekniken. Det fina i kråksången är dessutom att BeloGal plattformen kan licenseras ut oändligt antal gånger till olika men även samma Big Pharma (BP) bolag eftersom deras aktiva substanser som kopplas på plattformen är olika blir varje slutprodukt unik. Igor har verkligen hittat guldhönan i BeloGal och just nu pågår ett flertal diskussioner med intressenter, vem vet kanske är AstraZeneca sugna på att styra upp MYSTIC projektet? I vilket fall så baseras flera av DBPs egna produkter på BeloGal plattformen varpå fin evidens för plattformen kan påvisas.

SI-053 

SI-053 är en redan kliniskt prövad och godkänd produkt som DBP köpt de globala rättigheterna till [6]. SI-053 används vid behandling av hjärntumör, har beviljats orphan drug status och genomgått all europeisk preklinisk prövning. DBP är nu i förberedelserna för Fas1 studier och för intensiva diskussioner och förhandlingar om utlicensering till större intressent. Dessa förhandlingar är så pass långt gångna att VD själv gått ut och sagt att vi kan förvänta oss ett avtal innan 2018 är slut. Om ni inte tror mig, titta själva på företagets Youtube kanal [8].

SA-033 

SA-033 bygger på den beprövade och godkända aktiva substansen doxorubicin i kombination med BeloGal för behandling av levercancer. På samma sätt som för SI-053 vet vi att den kommer gå hela vägen i kliniska prövningar. Till detta kan tilläggas orphan drug status och en multipel blockbuster marknad. Faktum är att den har blockbusternivå enbart i Asien [8]. Prekliniska studier kommer avslutas i år och diskussioner om utlicensering pågår redan med intressenter, avtal väntas under 2019.

Belopenem 

Belopenem är det senaste tillskottet i pipen. Den bygger på BeloGal i kombination med etablerade antibiotika substansen Meropenem. Detta är ett samarbete mellan DBP, Karolinska institutet och SME i Frankrike med målsättningen att ta fram en effektivare förstavalsbehandling av lunginflammation. Projektet är fullt finansierat av Eurostar med 1.33 miljoner euro och kommer att pågå i 2 år med början i november 2018. Förväntat resultat är ett färdigställt prekliniskt paket för det nya läkemedlet, en tillverkad klinisk sats, ett kliniskt protokollutkast och en ansökan till ”first-in-human” klinisk prövning av produkten [9]. De flesta av oss har någon gång drabbats av lunginflammation och globalt insjuknar fler än 150 miljoner människor varje år [10]. Marknaden är givetvis astronomisk och bara tanken på möjligheten att bli förstavalsbehandling minst sagt kittlande. 

Övriga produkter 

Utöver nämnda produkter har DBP SA-083 och SA-042 för behandling av lungcancer och lunginflammation. Båda baserade på BeloGal plattformen. Det är möjligt att SA-042 har ersatts av Belopenem. Dessa är givetvis också intressanta men för tillfället lägre prioriterade.

Dotterbolag 1 Drugsson:

Det helägda dotterbolaget Drugsson bildades i början av 2018 för att generera intäkter till DBPs löpande verksamhet. Bolaget har i dagsläget 8 olika distributionsavtal (1 nytt varje månad) varav två produkter redan nu säljs på meds.se [4]. Följande ingår just nu i utbudet:

  1. HalsEze (förkylning) - säljs nu på meds.se
  2. Pilseptine (hemorrojder)- säljs nu på meds.se
  3. Helixor (cancerbiverkning) - receptbelagt
  4. Inofer (järntillskott) - recepbelagt - klinisk prövning 
  5. Pharysol (förkylning) - säljstart Q1 2019
  6. Belmedpreparaty (kosttillskott) - måste godkännas i EU
  7. Adani systems (spektroskopiutrustning) – återförsäljning
  8. Temodex (hjärntumör)- kan säljas på icke reglerade marknader utanför forna Sovjetunionen 

Drugsson väntas generera intäkter redan Q3 i år och enligt VD bedöms omsättningen 2019 (10-20 msek) vara tillräckligt stor för att enskilt kunna täcka DBPs löpande utgifter. Igor själv har kommenterat att potentialen för Drugsson är mycket större än vad han tidigare anade. Under året kommer fler distributionsavtal skrivas och det är riktigt trevligt att som aktieägare se alternativa källor till kapitalförstärkning än via ändlösa emissioner och aktieutspädningar. Risken för NE minskar drastiskt tack vare Drugsson och det är inte en helt omöjlig tanke att företaget knoppas av i framtiden vilket lär ge en fin bonus i DBP aktien. 

Dotterbolag 2 FarmPharma:

FarmPharma [5] bildades när möjligheten att förvärva globala rättigheterna för Biferon-B erbjöds. Biferon-B är en interferon, en kroppsegen stimulant av immunförsvaret. Biferon-B är det enda tillgängliga alternativet till antibiotika på marknaden för djurhållning idag och det är effektivt både mot virala och bakteriella infektioner. Produkten fungerar eftersom den användas framgångsrikt i Ryssland [11]. Biferon-B kan med fördel användas på både mjölk- och köttkreatur och är förutom ekonomisk vinning en attraktiv lösning på dagens problematik med antibiotikabehandling av kreatur och rådande antibiotikaresistens [12].

Kassa, aktien & ägarstruktur

I april genomförde bolaget en NE som tecknades till 81% utan garanter och tillförde bolaget drygt 7 msek. Nuvarande burnrate är ca 1msek/månad vilket innebär att kassan räcker ungefär till årsskiftet. Tre faktorer som kommer och kan komma att dryga ut kassan är att dotterbolaget Drugsson nu börjar generera intäkter. Det är först i slutet av året som vi kan få en uppfattning hur stort kapitaltillskottet blir. Den andra och mer betydande faktorn är utlicenseringsavtal för SI-053 som förväntas ske innan årsskiftet och innan kassan har sinat. Det är svårt att sia hur stor up-front betalning vid ett avtal blir. Signaturen engblom postade nyligen en sammanfattning av BIO i USA statistik över globala licensaffärer mellan Biotech och Big Pharma senaste åren [13, 14]. Utifrån statistiken för licensavtal ligger medianen för up-front betalning för prekliniska onkologiska projekt på 26 mUSD och affärsvärde (up-front + milestones) 268 mUSD. Detta innebär med dagens dollarkurs (8.9 sek) en up-front betalning på 230 msek och total avtalsvärde på 2.4 MDsek, fint tillskott i kassan! Den sista faktorn skulle vara riktad NE till större investerare. Ofta reagerar marknaden negativt på detta men det är i mina ögon nödvändigtvis inte så, utan snarare tvärtom. Ta t.ex. Nxt2b investering i Hansa Medical vilket gav en enorm uppgång och stabilitet i bolaget. 

I dagsläget finns det 22.7 miljoner DBP aktier. Grundare och VD (Igor) har mer än 11 miljoner av dessa d.v.s. ca 50% av totalen. Övriga insynspersoner och större investerare utgör 20-30% vilket innebär att free float är ca 20-30% eller 4-6 miljoner aktier. Det starka långsiktiga engagemanget i aktien är förtroendeingivande och den relativt låga free floaten talar för att när kursen nu börjat röra på sig gör den det rejält. 

Värdering

Investeringshorisont är envars ensak och det går säkert att göra kortsiktiga klipp i DBP aktien. Dock är det troligen mera värt att lyfta blicken åtminstone till årsskiftet med tanke på förväntade triggers under 2018. Kanske är en horisont på 2-4 år är mest intressant, inte minst med tanke på att DBP själva uttalat målsättningen att vara Uppsalas största läkemedelsbolag inom 5 år [8]. Var bedöms då kursen stå vid årskiftet? Dagens BV ligger på 160 msek vilket motsvarar en kurs på 7kr/aktie. Om vi då enbart beaktar angiven up-front betalning för SI-053 på 230 msek landar kursen på (160 + 230)/22.7 = 17kr och en total avtalsumma på 2400 msek skulle motsvara drygt 100kr/aktie är det rimligt med en kurs däremellan, uppskattningsvis 30-50kr/aktie. Om vi ser på två års sikt så har SI-053 och SA-033 gått in i klinisk fas och Belopenem på god väg. Vi har troliga avtal för både SI-053 och SA-033, kanske även Belopenem och BeloGal. Drugsson genererar överskott och FarmPharma har kommit en bra bit på väg till produkter på marknaden. Ja, då har nog DBP nått målet att vara störst i Uppsala…..med omnejd!

Referenser:

[1] http://mobil.uppgang.com/start/genombrott-for-uppsalabolag-aktien-rusar-5041733.aspx

[2] https://ir.aktietorget.se/nyheter/nyheter/?id=45854&publisher=-1

[3] http://www.doublebp.com/sv/

[4] http://drugsson.com

[5] http://www.farmpharma.se

[6] https://www.redeye.se/arena/posts/double-bond-pharmaceutical-sitter-paa-godkaend-produkt-paa-miljardmarknad

[7] https://www.fundedbyme.com/sv/campaign/8311/farmpharma/?type=e&utm_source=upcoming&utm_medium=farmpharma&utm_campaign=UpcomingEmailSendouts&utm_term=farmpharma&utm_content=farmpharma

[8] https://www.youtube.com/channel/UCYDhODc5QtAYlwjYgZpxWJw

[9] https://ir.aktietorget.se/nyheter/nyheter/?id=45745&publisher=-1

[10] https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/pneumonia-market

[11] https://www.redeye.se/arena/posts/10-anledningar-till-att-investera-i-double-bond-pharmaceutical

[12] http://www.sva.se/om-sva/publikationer/antibiotikaresistens?lid=35817

[13] https://www.redeye.se/arena/posts/licensaffaerer-med-bigpharma-guide-foer-biotech-investeraren

[14] https://www.bio.org/bio-industry-analysis-reports

Disclaimer

Jag äger själv aktier i Double Bond Pharmaceutical AB. Detta blogginlägg skall inte ses som rådgivning då den främst är till för att höja marknadens intresse för det valda bolaget. Jag råder alla att göra en kritiskt bedömning av denna blogg och göra en egen självständig analys av bolaget innan man köper aktier. All aktiehandel innebär en risk, som kan innebära större förluster än intäkter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?