Igår var “Big” Ben Bernanke ute igen och talar om att återhämtningen i den amerikanska ekonomin är svagare än väntat och att nya stimulansåtergärder kan komma. Även Kina visar tecken på en minskad tillväxt. Detta har givit eko på världens börser och de flesta marknaderna är åter tillbaka på minus sedan årsskiftet.
Cecilia Hermansson på Swedbank beskriver läget så här i USA.
“Risken har ökat för en ”japanskt scenario” med en utdragen period av låg tillväxt och ständig fara för att halka ned i ett deflationsträsk, menar hon.”
Problem med hennes resonemang.
1:Amerikaner är till skillnad mot Japaner slösaktiga och inte sparsamma.
2. De så kallade Zombiebankerna vilka Japan har kommer inte finnas i USA då ej konkurrenskraftiga banker endera låts gå i konkurs eller blir övertagna av staten.
3. USA har underskott i sina bytesbalanser sedan många år vilket snarare bör sänka än stärka valutan vilket vart fallet för Japan.
Europa, USA väntas visa låg tillväxt närmaste åren samtidigt som Kinas historia med två siffriga tillväxttal visar tendenser på att vika. I höst börjar dessutom stimulansåtergärder försvinna vilka gett ekonomin i många länder en tillfällig tillväxt. Många befarar att detta skulle leda till en så kallad dubbeldipp, detta innebär att den tillfälliga uppgången vi sett möts av en ny nedgång. Räntorna ligger på låga nivåer och inflationen i västvärlden förväntas bli måttlig.
Staffan och ett antal andra som skriver här inne tolkar dessa signaler som en solklar edge för dubbeldipp. Jag är betydligt mer tveksam till detta, låga räntor världen över har i alla tider snarare givit inflation, hög tillväxt och bubblor. Hög inflation är föresten något som USA vill skapa då deras lån äts upp av detta faktum, problemet är att Greklandsoron har gjort att dollarn stärkts till en nivå då USA ej är konkurrenskraftigt. USA måste förr eller senare måste byta import och budgetunderskott till export och budgetöverskott. Motkrafterna till svagare dollar är framförallt Kina och Indien vilka vill stärka sin konkurrenskraft genom att pressa ned sina lokala valutor och hålla kvar dollarns värde.
Hotet mot ekonomisk tillväxt ligger istället framförallt i asien där folket är kända för att spara och inte slösa. För att en ekonomi skall gå bra bör ungefär 90 procent av folkets disponibla inkomst spenderaras. I asien ligger istället ofta 40 procent i sparande, detta är det stora orsaken till Japanas fall under 80 talet. I Kina däremot har regeringen lyckats få den tidigare så sparsamma kinesiska befolkningen att slösa vilket innebär att 80 procent andvänds till konsumption. Detta kommer gynna landet som förr eller senare måste växla från export och budgetöverskott till import och budgetunderskott under några år. Även Inderna är relativt pigga på att konsumera samtidigt som den för ekonomin viktiga medelklassen fortsätter växa i bägge länderna. Samtidigt så är inflationen i dessa länder påväg mot mer hållbara nivåer(Från tvåsiffriga tal). Noll räntor i västvärlden kommer precis som historien förtäller leta överavkastning mot nollräntor. Detta kommer blåsa upp alla typer av tillgångsslag. Fastighetsmarknaden i USA visar tendenser att ha bottnat. Europa visar bra siffror överlag. Den förnyade oron kan ge nya stimulanser vilket eldar ekonomin. Någon dubbeldipp eller så kallat Japans scenario med zombiebanker ser jag osannolikt. Tillfälligt ras kan komma, men i slutet av året lär marknaden ändå vara upp runt 20 procent.
/Gabriel Eriksson