Dolda värden i Brilliant Future efter särnotering
2021-08-05 13:14Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Stabilt SaaS-bolag som omsätter 100m och värderas till 100m. Klart man vill veta mer!
Under det första halvåret 2021 gjordes rekordmånga börsnoteringar i Sverige. En av nykomlingarna på börsen är Brilliant Future som smög sig in på Nasdaq First North genom en särnotering från Wise Group till en blygsam värdering, utan att göra särskilt mycket väsen av sig alls.
Faktum är att Brilliant Future inte ens återfinns i Affärsvärldens IPO-guide. I stället för att ta in pengar från allmänheten i samband med noteringen skötte de kapitalanskaffningen via ett aktieägartillskott om 40m från Wise Group. Brilliant Future såldes sedan till Wise Groups aktieägare via utdelade inköpsrätter (1 aktie + 1 TO) som administrerades av Mangold.
Så vitt jag kan se har ingen förutom Mangold själva uppmärksammat bolaget och det är därför jag publicerar denna text som baseras på informationen från prospektet, hemsidan samt egen research. Brilliant Future är nämligen inget litet skruttigt förhoppningsbolag - det är ett välrenommerat data insight B2B SaaS-bolag som omsätter cirka 100 MSEK. Och nu ska de växa.
Brilliant är välfinansierade i samband med börsnoteringen och är för närvarande inte kassaflödespositiva men bolaget räknar med att vara det från och med Q4 2022.
Värderingen ligger idag på 100 MSEK, vilket ger ett P/S-tal på 1. Det är avsevärt lägre än andra noterade SaaS-bolag.
Verksamheten
Brilliant Future erbjuder datadrivna undersöknings- och actionplattformar (SaaS) för både Customer Experience och Employee Experience. Till kunderna hör Telia, Swedbank, SEB, IKEA, TV4, Länsförsäkringar, Nent Group, Intrum med flera.
Plattformarna utgör grunden för erbjudandet och kompletteras med expertis och relevanta konsulttjänster för att uppnå effekt, och är alltså inte bara datainsamlingsverktyg. Inom området Customer Experience är Brilliant särskilt stora inom kundservice där de erbjuder automatiserade undersökningar via bland annat telefon, sms och email (exempel). Genom sin långvariga marknadsposition, kontinuerliga branschbenchmark och integrationer med flertalet telefonileverantörer och CRM-system (exempel) har de bra moat och stickiness.
De erbjuder även sin Customer Experience-plattform som PaaS (Platform as a Service) med Sabio som licenstagare för sin verksamhet i UK och Irland. Jag har inte hittat någon tydlig information om omfattningen men Sabio är “rätt stora” och potentialen i ett välsmort PaaS-erbjudande ska absolut inte underskattas.
Det jag imponeras mest av är Brilliants know-how i både kompetent personal och stora mängder strukturerad data, som skiner igenom när man läser på deras hemsida, white papers, branschanalyser, benchmark, awards och uppmärksamhet i pressen. Se deras “Insight hub” på hemsidan.
Finansiella utsikter
Något som är värt att notera är att Brilliant inte går med vinst idag. Dock har de två beståndsdelarna varit vinstdrivande innan de förvärvades in i Wise Group och även vuxit sen dess, vilket den senaste översiktsgrafen på allabolag.se vittnar om.
Wise Group köpte år 2011 upp Netsurvey som omsatte 27,7 MSEK med EBIT 2,2 MSEK (Källa)
Wise Group köpte år 2017 upp Bright Relation som omsatte 39,5 MSEK med EBIT 9,7 MSEK (Källa)
De två dotterbolagen slogs sedan ihop och blev Brilliant Future.
Intäkterna utgörs idag av cirka 35% abonnemangsaffärer (SaaS) som ska bli 70% inför 2023. Fördelningen är ungefär lika mellan affärsområdena medarbetare och kundupplevelse:
2018: 108 MSEK
2019: 104 MSEK
2020: 100 MSEK
Att intäkterna sjunkit något är troligtvis en kombination av trög sammanslagning av de två bolagen, pandemin under förra året, samt att bolaget under de senaste tre åren investerat betydande kapital (cirka 39 MSEK) i utveckling av nya teknikplattformar.
Målsättningen på kort sikt är att vara kassaflödespositiva efter Q4 2022, öka den fakturerade försäljningen med 20% per år och ha en EBITDA överstigande 20%. Därefter väntar geografisk expansion och ytterligare breddning av erbjudandet.
Trenden pekar hittills åt rätt håll i Q1 2021 med omsättning på +10% jämfört med Q1 2020.
De globala marknaderna för kundupplevelseundersökningar och medarbetarundersökningar beräknas uppgå till 199 MUSD och 7 541 MUSD respektive och växa kraftigt kommande år med 15-17%.
Ägarbild och aktien
Cirka 57 % av aktierna omfattas av lock up för Erik Mitteregger, Stefan Rossi och Per-Arne Åhlgren. Fler tunga finansprofiler syns till bland ägarna; Fredrik Plyhr och Tedde Jeansson Jr innehar 9,4% tillsammans.
Insynsägandet uppgår till 22 % inklusive Erik Mittereggers (styrelseordförande) innehav. I samband med noteringen förvärvade VD Andreas Ferm units för 677k och CTO Emanuel Magnusson för 163k.
Första handelsdagen var den 23 juni - d v s bolaget har varit noterade i cirka en månad då detta skrivs den 4 augusti. Sedan dess har det omsatts i snitt 35 184 aktier per dag på i snitt 13,6 kr. Noteringskursen var 13 kr. Det har alltså varit en begränsad likviditet i aktien, som i skrivande stund bara har 597 ägare på Avanza och 144 på Nordnet. Det finns även noterade teckningsoptioner TO1 som har en teckningskurs mellan 7-10 kr i februari 2023.
Något som definitivt hör till ovanligheterna är att mäklarstatistiken för perioden visar att MGF är största nettoköpare. Mangolds kunder har alltså köpt på sig fler aktier snarare än att göra en snabb exit efter noteringen.
Värdering
Det är ovanligt att se ett SaaS-bolag värderas till P/S 1. Jag har inte hittat några klockrena noterade peers att jämföra med, men Cint Group ligger nära till hands då de också är verksamma inom data insight genom undersökningar, men de är betydligt större och går med vinst. Se nedan jämförelsetabell för noterade SaaS-bolag:
Obs: Att endast inkludera P/S-talet i en jämförelsetabell är mer illustrativt än helt rättvist, då de flesta bolagen i listan visar på tillväxt och vissa går idag med vinst. Jag rekommenderar Börsdata för att gräva djupare och göra sin egen analys.
Brilliant Future ser ut att värderas som om de inte har någon framtid, namnet till trots. Eller som om de är helt enkelt är oupptäckta på börsen.
Mangold publicerade den 29/7 en uppdragsanalys med riktkurs 20,5 kr på tolv månaders sikt och verkar vara inne på spåret att Brilliant är mer av ett projektbolag än ett teknikbolag idag med sval tillväxt framöver. Jag är mer inne på spåret att de redan är ett teknikbolag i grunden och nu har mognat för att växla upp; blir inte förvånad om aktiekursen når 50-100kr om 1-2 år om de lever upp till sina prognoser och kan ta bolaget till nästa nivå, jobba på storyn mot investerare och eventuellt komplettera verksamheten med förvärv.
Angående dolda värden så kan en annan jämförelse göras med CDON som knoppades av från Qliro i höstas genom utdelning till aktieägarna i november 2020. Första handelsdagen handlades aktien till vwap 118 kr första handelsdagen och bröt inte upp över 150 förrän en månad senare för att sedan skjuta iväg rejält. Även här inte särskilt jämförbart men nämnvärt eftersom det inspirerade mig till att djupdyka i detta case.
Sammanfattning
Avknoppningar sägs synliggöra dolda värden. I det här fallet kunde det inte vara mer sant då Brilliant skiljer sig så pass mycket från Wise Groups övriga verksamhet och nu får stå på egna ben i noterad miljö, till glädje för SaaS-investerare och värdeinvesterare.
- + Kraftigt växande marknad
- + Två kompletterande datadrivna affärsområden
- + Diversifierad kundbas, många stora fina kunder
- + Uppdaterad proprietär teknik, PaaS
- + Fullt finansierade för tillväxt
- + Riktigt tunga ägare, låg free float
- - Omsättningen sjunkit något under de senaste två åren
- - Dålig likviditet i aktien
- - Inga uttalade planer på förvärv framöver trots fragmenterad marknad
Med ett börsvärde på 100 MSEK känns det helt enkelt för billigt för ett så pass duktigt bolag och det är därför jag har investerat i Brilliant Future. Men jag har haft fel förr!
Nästa intressanta hållpunkt att hålla reda på är Q2-rapporten den 27/8 samt hur de sköter sin IR och kommunikation som nykomlingar på börsen.
Huvudsakliga källor:
Disclaimer
Detta blogginlägg är inte en köprekommendation och ska inte tolkas som finansiell rådgivning. Jag äger aktier och teckningsoptioner i bolaget. Du når mig enklast på Twitter för vidare diskussion och feedback: https://twitter.com/UbbeInvest