Post entry

Turkiet, tillgångarna och Politiken men också om Kurderna.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Innan man investerar något som skall till ett land så tycker jag att det gäller att veta om landet. Turkiet är ett land som jag intresserat mig mer av.

Turkiet är ett viktigt transitland för olja, och i framtiden säkert också för gas. Från Svarta havets hamnar skeppas olja ut genom Bosporens smala sund. En irakisk oljeledning går från Kirkuk till den turkiska medelhavshamnen Ceyhan, även om ledningen hölls stängd 1991–2004 ( bland annat DNO och Shamaran använder just denna) och fortfarande kan ha nedsatt kapacitet. Sedan 2006 flödar också kaspisk olja till Ceyhan genom den 160 mil långa Baku-Tbilisi-Ceyhan-ledningen (BTC).

Under 1990-talet byggdes flera gasledningar, främst ”Blue Stream” från Ryssland till Samsun. En tredjedel av ledningen ligger på Svarta havets botten. Från Ryssland kommer cirka 70 procent av Turkiets gasimport. Genom Baku-Tbilisi-Erzurum-ledningen (BTE) importeras kaspisk gas, varav en del planeras kunna levereras vidare till Europa. Trots amerikanskt ogillande importerar Turkiet också gas från Iran.

Med andra ord pengarna kommer i andra hand för USA. Att stänga kranarna till Ryssland och Iran kommer i första hand.

Sovjet var inte bara Sovjet. Det var Sovjet Kurdistan. http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_Kurdistan

Kurderna i Turkiet är de mest utsatta och det är det som dagens journalismfångenskap till största del handlar om.

Jag är kurd jag är kurd. Turkiet säger nej nej du är bergsturk och får inte yttra dig och ditt språk.

Kurderna i Irak bor främst i norra Irak och utgör södra Kurdistan. De är en femtedel av befolkningen, omkring sex miljoner. Efter Gulfkrigets slut 1991, fick den irakiska regionen Kurdistan beskydd av FN samt av USA och dess allierade. I skydd av flygförbudszonen över norra Irak fann kurder det utrymme som krävdes för att skapa en viss autonomi.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kurdistan Den etniska befolkningsgruppen kurder utgör 25 procent av Turkiets befolkning (19 miljoner). De bor främst i de sydöstra delarna av Turkiet och utgör norra Kurdistan. Men de har även flyttat till exempelvis Istanbul, Alanya och Antalya där turismen ger arbetstillfällen. Också i Konyaområdet finns en betydande kurdisk befolkning, dit de tvingades för omkring 200 år i ett statligt försök att turkifiera dem. Emellertid har de lyckats bevara sitt språk och många turkar har anammat kurdernas kultur och språk.

Lundin med Shamaran har varit med ett tag i Kurdistan. Atrush är på 4 Tawke är på 23.

http://www.energy-pedia.com/news/iraq/shamaran-announces-marathon-oil-acquires-an-interest-in-the-atrush-block

Jag säger herbiji Kurdistan länge leve kurdistan. Önskar alla lycka till som har aktier som på något vis har med kurdistan att göra.

Fakta kan komma på olika vis. Jag har en kussin som studerade i Erbil/ Hewler.

Allt går men det kommer att bli jojo effekter ett bra tag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?